Zeg, is dat bloggen een dure hobby?

8 april 2016 9 Comments

bloggen

Ik krijg vaak vragen van mensen die niets weten van de bloggerswereld. Veel vragen daarvan gaan over geldzaken: verdien ik er veel mee, of kost het me eigenlijk alleen maar geld? Het leek me wel leuk om een keer een artikel te wijden aan deze vraag: is bloggen een dure hobby?

In principe is bloggen net zo duur als je het zelf maakt. Zo begon ik op een standaard wordpress blog, zonder eigen domeinnaam. Dit kostte me helemaal niets maar er stond hierdoor wel .wordpress.com achter mijn websitenaam.
Daarnaast kun je de foto’s (en eventuele) filmpjes voor je blog maken met je oude camera of zelfs telefoon of webcam wanneer je dit wilt. Alles is mogelijk en op deze manier houd je het bloggen helemaal niet duur.

Toen ik echter merkte dat ik het bloggen echt leuk vond wilde ik erin gaan investeren. Ik kocht een eigen domeinnaam en hosting wat me samen €36,15 per jaar kost. Op dit moment heb ik nog een redelijk klein hostingpakket, maar ik zal binnenkort moeten overstappen op een pakket met meer ruimte, aangezien ik die gewoon nodig heb met de hoeveelheid foto’s en filmpjes die ik upload.

Daarnaast heb ik geïnvesteerd in een spiegelreflexcamera (€250,- tweedehands via marktplaats), vlogcamera (€310,-) en softboxen (€169,-) om de kwaliteit van mijn foto’s en filmpjes te verhogen. Ook aan bewerkingsprogramma’s voor mijn foto’s en filmpjes besteedde ik geld (€130,-).

Alleen al aan apparatuur heeft mijn blog me dus al €859,- gekost. Dit is een heleboel maar hoef ik gelukkig niet ieder jaar uit te geven. Dit zijn investeringen die ik heb gedaan die als het goed is jaren mee gaan. Of het hier bij gaat blijven? Waarschijnlijk niet. Ik heb nog een Canon 50 mm 1.8 lens op mijn verlanglijstje staan en ook een goede microfoon voor tijdens het filmen en voice-overs zou ik graag nog eens willen aanschaffen.

bloggen

Naast deze eenmalige investeringen en jaarlijkse kosten heb ik ook nog een heleboel kosten die maandelijks verschillen. Ik heb namelijk een blog die deels over beauty gaat, en de producten die ik voor jullie review koop ik tot nog toe allemaal zelf. Je kunt wel begrijpen dat dit soms hoog in de kosten gaat zitten: zo bestelde ik deze maand voor zo’n €150,- aan producten om flink vooruit te kunnen gaan werken aan de reviews.

Ook koop ik af en toe props voor mijn foto’s. Dit zijn bijvoorbeeld nepbloemen of een boomstammetje dat je soms voorbij ziet komen op mijn productfoto’s. Ik vind dat deze props mijn foto’s mooier maken, en daarom vind ik het ook belangrijk om ze te kopen. Deze props koop ik maar af en toe en kosten niet zo veel maar gaan wel een lange tijd mee.

Al met al is er geen simpel antwoord op de vraag of bloggen een dure hobby is. Het is namelijk maar net hoe duur je het wilt maken. Toen ik net begon met bloggen was het puur en alleen mijn hobby en besteedde ik er naast mijn tijd eigenlijk geen geld aan. Tegenwoordig probeer ik mijn blog te zien als mijn bedrijfje, waar ik in moet investeren wil ik er ook iets uit gaan halen. Voorlopig sta ik dus ver in de min op mijn ‘balans’ maar ik hoop dit alles ooit terug te gaan verdienen.

9 Comments

 • Ria 8 april 2016 at 21:04

  Leuk om dit te lezen Irina.

  Wel raar dat je al die produkten moet kopen, want je maakt ook reclame voor de produkten.

  Kun je ze niet gratis krijgen?

  • Irina 8 april 2016 at 21:37

   Dat kan pas op het moment dat je echt een groot bereik krijgt. Op dat moment krijg je producten opgestuurd van pr-bureaus. Maar dan kun je vaak niet zelf uitkiezen welke producten je wilt testen, terwijl ik daar nu wel compleet vrij in ben.

 • Melissa 8 april 2016 at 18:20

  Het is inderdaad maar hoe duur je het zelf maakt. Zelf vond ik .wordpress.com ook niet mooi om te zien. En koop ook alles zelf wat ik review. Heel soms krijg ik dingen op gestuurd. Maar ik vind het gewoon onwijs leuk om te doen. En steek er ook graag tijd in. Ik blog vooral over nieuwe producten uit de supermarkt. Gratis en geld terug acties en mijn hobby’s

 • Linda 8 april 2016 at 12:52

  Heel interessant om te lezen! Ben altijd wel benieuwd of bloggers nou heel veel zelf moeten betalen / investeren.

  Ik ben zelf net begonnen met bloggen. Ik had al eerder een blog op blogpost, maar heb nu een eigen domein. Echt heel leuk! Ik houd de site bij samen met mijn vriend dus de kosten kunnen we delen. Een spiegelreflex camera had ik ook zonder blog gekocht en de reizen die ik maak had ik ook zonder blog gemaakt! Dus voor mij zijn de kosten tot nu toe puur voor de domeinnaam en de hosting geweest. Hopelijk verdien ik er ooit een beetje aan, maar dat is niet mijn eerste intentie.

 • Bloggelientje 8 april 2016 at 10:22

  Ik vind bloggen zeker geen dure hobby. En als je geluk hebt, levert het zelfs wat op.

 • Femke 8 april 2016 at 08:31

  Bloggen is inderdaad niet gratis. Ik betaal elke maand 6,96 voor mijn hostingpakket, als je dat maar 12 doet kom je al een heel eind ver.. Soms denk ik van over te schakelen naar een goedkoper pakket op een andere hostingsite maar heb geen idee hoe dit in elkaar zit en ben bang dat ik heel mijn site kwijtspeel.

 • kristina 8 april 2016 at 08:16

  Oeh je moet er snel bij zijn als je nog zo’n 50mm 1.8 lens wilt! Plastic fantastic (zoals ze het altijd noemden) wordt namelijk niet meer gemaakt. Er is een nieuwe versie op de markt gekomen, maar die is meteen 200 euro duurder! Ik heb die van mij bij een tweedehands camera winkel gekocht voor 70 euro (mazzel), dus als ik jou was, zou ik er niet te lang mee wachten 🙂

 • manon 8 april 2016 at 07:53

  Wat goed geschreven 🙂 ik zit er ook aan te denken om een andere site te maken voor mijn blog. Dit geeft een goed beeld qua kosten. Maar veel hobby’s brengen kosten met zich mee. 🙂

 • Tineke 8 april 2016 at 06:54

  Tsja, het bloggen is niet gratis. Maar wanneer je hobby fotograferen of reizen is, ben je er ook veel geld aan kwijt..
  Liefs

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×