Zeg, hoeveel tijd kost dat bloggen?

17 mei 2016 8 Comments

Zeg, hoeveel tijd kost dat bloggen?

Laatst schreef ik al een artikel over hoe duur bloggen nu eigenlijk is, omdat ik daar vaak vragen over krijg van mijn omgeving. Ik krijg echter nog veel meer vragen van mensen die niks af weten van de bloggers-wereld, en eigenlijk houden ze allemaal hetzelfde in: ‘Waarom zit er nou zoveel tijd in het typen van een paar artikelen en het filmen van een paar filmpjes?’ Het leek me dus wel eens tijd worden om er een artikel aan te wijden!

Wanneer je zelf niet blogt en ook geen blogs leest dan snap ik dat het hele blogger-wereldje compleet vreemd voor je moet zijn. Blogs worden vaak gezien als een soort online dagboekje, waarbij men bijvoorbeeld op vakantie hun avonturen bijhoudt zodat familie thuis van de reis op de hoogte kan blijven. Blogs zijn tegenwoordig veel meer dan alleen dat.

Mijn blog begon 2,5 jaar terug als een uitlaatklep: ik plaatste artikelen over van alles en nog wat, alles wat ik maar leuk vond en waar ik mee bezig was. In die 2,5 jaar is er echt er een heleboel veranderd. Mijn blog is naast mijn uitlaatklep ook een van mijn grootste hobby’s geworden, ik ben naast het bloggen ook YouTube filmpjes gaan maken, heb me bij een YouTube netwerk aangesloten en eigenlijk neem ik het bloggen tegenwoordig veel serieuzer. Op het moment is mijn grootste droom om fulltime te kunnen bloggen: mijn werk ervan te maken.

Wat houdt dit in? Dit houdt in dat ik 7 dagen in de week artikelen online wil hebben staan: dit verwachten mijn lezers ook van me en daarom vind ik het belangrijk dat ik me eraan houdt. Van die 7 artikelen in de week, komen er op 2 dagen filmpjes online. Dit zijn over het algemeen filmpjes die tussen de 2 en 15 minuten duren. Artikelen zitten zo rond de 300 tot 1000 woorden. Klinkt niet als veel werk toch?

Toch is het wat je hier ziet verschijnen maar een klein deel van het werk wat ik erin steek. Voor een artikel ben ik in totaal denk ik zo’n 1,5 à 2 uur bezig, met een filmpje ongeveer 3 uur à een halve dag. Hoe dat kan? Ik zal het je uitgebreid uitleggen.

Filmpjes

Neem bijvoorbeeld het Festival Lookbook dat laast online kwam: een filmpje van zo’n 3 minuten. Het filmen van deze video heeft me de hele middag gekost. Ik moest namelijk alsmaar wisselen van outfit, zorgen dat ik alleen filmde met goed licht (dus wanneer de zon achter de wolken verdween kon ik niet verder) en daarnaast moest ik alsmaar de camera (inclusief statief) verplaatsen om zowel shots te maken van details zoals sieraden en schoenen maar ook shots waarin de complete outfit te zien was.

Goed, dan zijn we zo’n 3 uur verder en heb ik alle beelden geschoten. Nu zijn we er nog niet: de video moet nog bewerkt worden. In een video zoals deze lookbook zit een heleboel edit-werk. Ik wil namelijk dat het er interessant uit ziet, waardoor ik bijvoorbeeld het spiegeleffect moet toevoegen per clip. Daarnaast werk ik met andere effecten (zoals voor en achteruit afspelen etc.) die ik allemaal 1 voor 1 moet toevoegen en controleren. Vervolgens moet er nog een goed passend muziekje onder (hoeveel werk het kost om die te zoeken onderschat ik nog iedere keer) en daarna moet je nog een keer controleren of alles goed gemonteerd is.

Nu moet het filmpje opslaan, dan uploaden op YouTube en in de tussentijd maak ik een thumnail afbeelding: hier ben ik meestal ongeveer een kwartiertje mee bezig. Als het filmpje dan klaar staat is het ook belangrijk om een goede beschrijving toe te voegen aan de video, en het artikel op mijn blog erbij te schrijven.
Al met al ben ik dus een halve dag kwijt geweest aan het maken van 1 filmpje.

Artikelen

In het maken van een geschreven artikel zit minder werk dan in het maken van een filmpje, maar alsnog moet je het zeker niet onderschatten. Wanneer ik bijvoorbeeld een review schrijf, moet ik de producten eerst op de foto zetten. Dan test ik de producten en maak hier waar nodig ook foto’s van. Met het testen van een product ben je meestal ongeveer een dag bezig: zo weet je hoe goed iets blijft zitten en of het fijn aanvoelt. Deze tijd tel ik niet bij het maken van het artikel op: maar in principe hoort deze er wel bij.

Wanneer je dan je foto’s klaar hebt staan en het product hebt getest ben je minimaal een dag verder. Vervolgens is het tijd om de foto’s waar nodig te bewerken en te plaatsen in het blogbericht. De foto’s moeten een goede naam krijgen om ervoor te zorgen dat ze beter vindbaar zijn in bijvoorbeeld Google en daarna is het tijd voor het schrijven van het artikel zelf. Hier zit meestal ongeveer een half à heel uur werk in.

Overige tijdsbesteding

Nu weten jullie hoeveel tijd er zit in het maken van een filmpje en een artikel, maar het bloggen is meer dan alleen dat. Er zijn namelijk nog veel meer dingen die ik doe achter de schermen, die voor mijn lezers misschien minder zichtbaar zijn.

Zo houd ik me dagelijks bezig met SEO (Search Engine Optimalisation), zodat mijn artikelen beter gevonden kunnen worden in Google. Per artikel stel ik dit apart in.

Ik zorg ervoor dat ik actief ben op verschillende social media kanalen: Twitter, Instagram , Facebook en Snapchat. Daarnaast zorg ik ervoor dat ik reageer op jullie reacties onder mijn YouTube filmpjes en artikelen. Ik probeer via social media contact te onderhouden met mede-bloggers en natuurlijk mijn volgers.

Ook de mailbox van een blogger is een heleboel werk: dagelijks komen er persberichten binnen waarvan je moet kijken of ze wel of niet interessant zijn voor jouw doelgroep. Mailtjes van bedrijven die willen samenwerken moeten grondig worden bekeken (want wat zitten daar soms rare voorstellen in!) en ook dit kost iedere dag tijd.

En zelfs op de momenten dat ik niet actief bezig ben met mijn blog ben ik onbewust bezig met het opdoen van inspiratie. Inspiratie zoeken wordt namelijk een tweede natuur wanneer je eenmaal begint met bloggen. Waar ik ook kom, wat ik ook doe ik haal overal ideeën vandaan. Zo komt dit artikel ook voort uit een opmerking van een collega!

Zo, ik denk dat ik met deze 1000 woorden tellende blogpost wel weer aardig wat informatie heb gegeven over alle tijd die er in het bloggen gaat zitten. Wanneer er nog vragen zijn beantwoord ik ze natuurlijk graag bij de comments, en voor de bloggers onder jullie: hoeveel tijd zit er bij jullie in jullie blog?

8 Comments

 • […] Zeg, hoeveel tijd kost dat bloggen?  – Bloggen kost behoorlijk wat tijd. Zeker als het een hobby is die op een gegeven moment uitgroeit tot je eigen bedrijfje. Je wil er veel tijd instoppen, leuke artikelen schrijven, je mail bijhouden en daarnaast je blog blijven verbeteren. Vooral als je naast het schrijven van artikelen nog video’s maakt kan het aantal uren dat je werkt aan je blog behoorlijk oplopen. Irina schrijft op haar blog Ordinary Odd hoeveel tijd zij kwijt is aan het bloggen, en wat daar allemaal onder valt. […]

 • Ria 17 mei 2016 at 20:20

  Leuk blog irina, wist wel dat het veel werk is, maar zooveel werk…ongelooflijk dat je dit naast je werk en andere bezigheden doet!

 • Lemonade Hustler 17 mei 2016 at 15:34

  Wat interessant om te lezen! Ik ben (nog) niet heel serieus met bloggen bezig omdat ik daar dus echt de tijd niet voor heb. Hopelijk kan ik dit na mijn stage iets meer oppakken. Het is namelijk inderdaad een heerlijke uitlaatklep 🙂

 • Astrid 17 mei 2016 at 13:48

  Ja het kost altijd meer tijd dan men denkt! En helemaal als je graag alle details perfect wil hebben 🙂 Ik heb stiekem ook dezelfde droom…

 • Christy 17 mei 2016 at 12:44

  Wat een leuk artikel! De tijd die erin gaat zitten is inderdaad veel meer als dat ik zelf verwacht had. Maar ik vind het zo leuk om te doen, en als je dan positieve reacties krijgt, vind ik het de tijd wel waard!

  Ik denk dat het je zeker gaat lukken om van bloggen je fulltime baan te maken. Je blog ziet er super mooi uit en je hebt altijd leuke posts!

  X Christy.

 • Kim 17 mei 2016 at 11:38

  Ik doe inderdaad ook zo’n anderhalf tot twee uur over een blogpost. Naast het fotograferen en het bedenken van leuke, inspirerende onderwerpen ben je ook zo veel tijd kwijt aan het structureren van je blogpost. Soms onderschat ik nog wel eens hoeveel tijd er zit in het logisch opbouwen van een argument en/of verhaal, haha!
  Leuke post!

 • kristina 17 mei 2016 at 10:50

  Hier zit inderdaad erg veel tijd in! De kortste filmpjes nemen meestal ook de meeste tijd in beslag, hoe gek dat ook is haha! Bijvoorbeeld klets video’s zijn zo gemaakt, maar outfit video’s pfoeee maar je krijgt er een hoop veel leuke reacties van mensen terug en dat is veel meer waard dan tijd 🙂

 • Mariska 17 mei 2016 at 09:25

  Er gaat veel tijd in zitten inderdaad! Meer dan je als buitenstaander zou denken. Ik vind het ’t wel waard en heb dezelfde droom 🙂

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×