Het tweede studiejaar is begonnen // Studie update #1

9 september 2017 2 Comments

Het nieuwe schooljaar is begonnen wat betekend dat mijn tweede studiejaar is ingegaan. Ik krijg regelmatig vragen van jullie over mijn studie en hoor vaak dat jullie hier graag iets over zouden willen horen. Vandaar dat ik besloten heb een nieuwe serie op mijn blog te starten: de studie updates. In deze artikelen houd ik jullie op de hoogte van mijn studiejaar en waar ik zoal mee bezig ben op school.

Voor iedereen die het niet weet: ik doe de studie Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Deze opleiding is op HBO niveau en leidt je op tot ‘de allround mediaprofessional van de toekomst’. De opleiding is ontzettend breed en hierdoor kun je zowel de kant op van de televisie, radio, journalistiek maar ook juist de marketingkant. Vorig jaar heb ik alle studiepunten binnen gehaald, wat betekend dat mijn propedeuse binnen is. Dit jaar begin ik dan ook met een schone lei.

Welke vakken volg ik op dit moment?

Het eerste blok van dit schooljaar is begonnen en is net als het hele propedeuse-jaar nog hetzelfde voor de complete opleiding. Ik krijg nog altijd basisvakken die voor iedereen belangrijk zijn: welke kant je verder ook op wilt. Dit betekent dat ik op het moment vijf verschillende vakken volg: Media-ethiek, Recht voor de creatieve industrie, Mediapsychologie, Visual Storytelling en Social Media Lab.

Bij het vak Media-ethiek leren we zoals de naam van het vak al doet vermoeden over ethische dilemma’s binnen de mediawereld. Zo bespreken we of het wel of niet oke is om beelden te tonen van ongelukken en of het eigenlijk wel verstandig is om terroristen in het nieuws aandacht te geven. Dit vak sluiten we niet af met een tentamen maar met een aantal schrijfopdrachten en een filmopdracht. Wat deze opdrachten precies inhouden krijgen we later te horen.

Het vak Recht voor de creatieve industrie gaat over de wetgeving waar we als mediaprofessional straks rekening mee moeten houden. Hoewel ik wetgeving e.d. over het algemeen niet erg leuk vind om te leren is het wel een erg interessant vak wat betreft mijn blog. Dit vak wordt aan het eind van het blok getoetst door middel van een tentamen.

Bij Mediapsychologie leren we wat de invloed van media op mensen is. We hebben het hier over hoe informatie wordt verwerkt en beleefd en hoe je hier in de marketing van een product rekening mee kan houden. Ik vind dit echt ontzettend interessant. Dit vak wordt ook met een tentamen getoetst.

Het vak Visual Storytelling is een creatief vak. Hier leren we een verhaal over te brengen in beeld. De opdracht voor dit vak is dan ook om een researchplan te maken om vervolgens vanuit deze research een infographic en een uitleg video te maken. Ik kijk heel erg op tegen het maken van het researchplan, aangezien onderzoek simpelweg niet mijn favoriete onderdeel is. Het maken van de infographic en de uitleg video daarentegen vind ik heel erg tof.

Het laatste vak is Social Media Lab en hierbij werken we in projectgroepen. Voor dit vak staat het analyseren van social media centraal. We moeten voor de opdrachtgever XITE uitzoeken op welke manier zij hun social media effectief kunnen inzetten. Hierbij maken we in groepsverband dan ook een onderzoeksverslag met hierin alle analyses van de social media kanalen. Vervolgens maken we als individueel gedeelte een aantal content-uitwerkingen voor de verschillende social media kanalen en een samenvatting van een gehouden interview met bijbehorende empathy map (soort mindmap). Het groepsdeel en individueel deel wordt vervolgens gemiddeld genomen voor het cijfer van deze module.

Stage zoeken

Naast de vakken die ik op het moment volg ben ik ook druk bezig met het zoeken van een stage bij een mediabedrijf. Als dit blok is afgerond ga ik namelijk voor tien weken stage lopen om ervaring op te doen in het werkveld. Mochten jullie nu een leuke plek voor mij weten: laat het vooral weten in de reacties of op social media!

Dat is zo’n beetje waar ik op dit moment mee bezig ben op mijn studie. Ik ben erg benieuwd wat jullie op het moment doen? Overigens weet ik nog niet hoe vaak deze studie updates online zullen komen. Ik plaats ze simpelweg wanneer er iets te vertellen valt!

2 Comments

 • Robin 9 september 2017 at 21:32

  Mediapsychologie en visual storytelling lijken mij echt heel interessant! Veel plezier en succes dit schooljaar! Ook succes met het vinden van een stage.

 • Ria 9 september 2017 at 09:41

  Leuk verhaal Irina, dank je wel en veel succes!

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×