Tips om productiever te zijn

19 februari 2016 7 Comments

Tips om productiever te zijn

De afgelopen weken ben ik aan het proberen productiever te zijn en meer gedaan te krijgen op een dag. Ik merkte namelijk dat in de week dat ik dagelijks voor jullie vlogde, ik veel meer gedaan kreeg dan dat ik normaal gesproken deed. Natuurlijk was ik die week vrij, wat ook een grote rol heeft gespeeld. Toch denk ik dat het samenhangt met het feit dat ik aan het vloggen was en daarmee meer ‘druk’ voelde om iets te doen met mijn dag. Dan was de vlog tenminste interessant om te zien. Daarna ben ik dan ook aan de slag gegaan om die productiviteit erin te houden. Vandaag geef ik jullie mijn tips: hoe kun je productiever zijn?

Maak haalbare to-do lijstjes

Ik ben iemand die graag met to-do lijstjes werkt, maar ze al snel veel te vol zet. Ik bedenk alle dingen die ik wil gaan doen, en vaak is dat dan een lijst met een heleboel grote dingen. Dit is natuurlijk niet haalbaar en op die manier zul je je lijst nooit kunnen afwerken; wat er weer voor zorgt dat je je motivatie kwijtraakt.

Daarom ben ik mezelf aan het aanwennen om haalbare to-do lijstjes te maken. Zo zet ik alleen de dingen op mijn lijstje die die dag ook ècht af moeten. Ook kleine taken komen daarbij te staan, zoals het wassen van mijn haar. Op die manier heb je dingen die je snel en makkelijk gedaan kunt krijgen. Wanneer je zo een taak af kunt vinken geeft dat een onwijze kick en krijg je weer motivatie om verder te gaan met de rest van de lijst.

Plan en denk vooruit

Sinds ik mijn Erin Condren Lifeplanner heb, plan ik ieder weekeind mijn volgende week vooruit. Ik kijk op welke dagen ik moet werken, welke tijden dit zijn en welke dagen ik mijn paard moet verzorgen. Ook kijk ik of ik extra afspraken heb die week. Op die manier weet ik hoeveel tijd van de dag ik nog over heb.

Moet ik zowel naar mijn paard als dat ik moet werken, dan is er een grote kans dat ik veel tijd maar ook veel energie kwijt ben wanneer ik ’s avonds thuis kom. Het is dus niet slim om op die dag nog veel andere taken in te plannen. Ook daar moet je rekening mee houden. Ik kan mezelf wel vertellen dat ik op een woensdag avond, na een lange stressvolle werkdag nog een video moet gaan filmen: maar ik weet ook wel dat dit niet gaat lukken.

Plan hierom ook de rustige momenten in. Dingen als het bijwerken van mijn youtube en bloglovin’  subscriptions of het lakken van mijn nagels. Dit zijn kleine taakjes, die ik zelf als een ontspannen en relaxed moment ervaar. Wanneer ik dit soort dingen inplan, dan kan ik mezelf hier eigenlijk mee verwennen na een lange werkdag.

Tips om productiever te zijn

Zorg voor voldoende rust

Een goede nachtrust is een heel erg belangrijk onderdeel van productiviteit. Wanneer ik niet genoeg slaap haal, dan krijg ik minder gedaan. Niet zo gek, want wanneer je moe bent gaan dingen nu eenmaal minder snel en makkelijk. Zorg daarom dat je zo’n 7 à 8 uur slaap haalt iedere dag. Probeer daarnaast niet extra te slapen overdag. Zelf heb ik een periode gehad waarin ik telkens heel erg moe was, en overdag soms een uurtje ging liggen. Dit werkt niet: je slaapt ’s nachts vervolgens weer minder en zo blijft de vermoeidheid hangen.

Zorg ook voor rustmomenten verdeeld over de dag. Wanneer ik ’s ochtends mijn paard heb verzorgd en daarna ook nog een workout heb gedaan, of bijvoorbeeld een filmpje heb opgenomen beloon ik mezelf. Dit kan zijn door het kijken van een aflevering van een serie, het lezen van een paar hoofdstukken in een goed boek of gewoon even lekker meezingen met mijn favoriete muziek. Zolang je jezelf maar af en toe beloont voor je harde werk, en even een pauze neemt. Zonder die pauze ga je nooit die to-do lijst kunnen afmaken.

Motiveer jezelf

Zonder motivatie ga jij die to-do lijst nooit af krijgen. Voor mij is het op het moment misschien makkelijker om mezelf te motiveren voor mijn blog en youtube dingen, dan dat het voor jou is om je huiswerk te gaan doen. Toch is het belangrijk om jezelf gemotiveerd te houden.

Bedenk je waarvoor je het allemaal doet. Dat rot wiskunde huiswerk? Wanneer jij straks je diploma op zak hebt kun je iets gaan doen wat je echt leuk vind. Dat dagje werk met die ene collega die je op de zenuwen werkt? Met het geld wat je nu verdient kun je straks iets leuks voor jezelf kopen. Er is altijd wel iets om jezelf voor te houden wanneer je er even geen zin meer in hebt.

Daarnaast helpt het voor mij heel erg om op WeHeartIt of Pinterest te gaan kijken voor motiverende quotes. Ik heb de laatste tijd Pinterest helemaal ontdekt, en ben van alles aan het pinnen. (Mocht je me willen volgen, klik dan hier) Wanneer ik dan een keer geen motivatie meer heb, dan ga ik naar mijn bord toe en raak ik vanzelf weer gemotiveerd om verder te gaan.

 

Dan zijn dat toch wel zo’n beetje mijn tips. Dit alles helpt mij heel erg, al moet ik zeggen dat ik mezelf soms echt een schop onder mijn kont moet geven om toch echt mijn bed uit te komen en aan de slag te gaan. Jezelf pushen is dan ook soms echt het antwoord, wanneer het gaat om productiviteit.

Heb jij nog een goede tip om met anderen te delen?

7 Comments

 • […] TIPS OM PRODUCTIEVER TE ZIJN op ordinaryodd.nl Soms heb ik echt van die dagen dat ik helemaal niks uitvoer en eigenlijk ook niks […]

 • Rowan 20 februari 2016 at 08:50

  Handige tips, ik kan hier best nog wat van leren. Goed plannen blijft lastig.

 • Iris 19 februari 2016 at 20:13

  Fijne tips! Ik ben echt een sucker in plannen soms. Opschrijven helpt voor mij heel erg.

 • Mariska 19 februari 2016 at 18:18

  Handige tips, ik vind plannen uberhaupt best wel lastig. Meestal houd ik me er namelijk niet aan. Misschien moet ik eens beginnen met simpele lijstjes!

  • Irina 19 februari 2016 at 19:29

   Gewoon proberen! Oefening baart kunst 😉
   Voor mij is plannen juist altijd al een uitkomst geweest: ben er goed in en zo maak ik mijn hoofd leeg.

 • Bibiane 19 februari 2016 at 15:00

  Ik schreef begin van de maand nog een artikel om je productiviteit op te krikken. Voor mij helpt het vooral om mijn online rondsurf-tijd te beperken. Voor ik het weet ben ik zo 2 uur verder…. En voldoende rust is ook ontzettend belangrijk!

  • Irina 19 februari 2016 at 16:03

   Dat is ook een goede inderdaad! Al ligt het er wel aan wat je gedaan wilt krijgen, zo surf ik juist veel rond voor mijn blog, haha.

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×