Studietips

15 januari 2014 4 Comments

DSCF8737

Na mijn Planning (anti-stress) tips artikel van laatst leek het me leuk om mijn tips te geven om te studeren. Ik heb binnenkort ook weer schoolexamens en ben dus ook hard bezig met leren. Zoals ook bij mijn planning (anti-stress) tips artikel zijn dit weer de dingen die bij mij werken, ik kan dus niet garanderen dat het bij jou ook werkt.

Tip 1. Houdt je werk overzichtelijk bij

DSCF8742

Iets wat voor mij heel erg werkt is om mijn schoolwerk geordend te houden. Met de meeste dingen ben ik niet erg geordend (wat raar klinkt na mijn planning (anti-stress) artikel, haha) maar met mijn schoolwerk wel. Ik merk gewoon dat het heel goed werkt om alles op orde te hebben.

Zelf werk ik met een multomap in plaats van schriften. Deze tabbladen van de HEMA zijn echt perfect. Bij iedere tab kun je al je opdrachten, stencils etc. bijhouden van het betreffende vak. Op die manier heb je altijd alles bij je en komt niet in de problemen dat je dingen kwijt raakt vlak voor een belangrijke deadline.

DSCF8740

Ook het bijhouden van je agenda is erg belangrijk. Hier zie je mijn tentamenweek (schoolexamenweek) die er aan komt. Zoals je ziet kun je gelijk duidelijk zien dat het een belangrijke week is. Door de roze vlakken met SE-week erin weet ik meteen: ow tentamenweek! Dit is erg overzichtelijk wanneer je door je agenda aan het bladeren bent om te kijken wanneer je weer belangrijke toetsen hebt. Met een gele markeerstift geef ik mijn belangrijke deadlines aan: toetsen, verslagen, presentaties, etc. Met de oranje streep die je op de dinsdag ziet staan geef ik aan dat ik die dag vrij ben. Dit is weer handig met het plannen! Ook geef ik per toets aan hoeveel die meetelt, en zodra ik het weet schrijf ik de tijden erbij. Ook mijn werktijden schrijf ik wanneer ik ze weet op, onderaan de dag en markeer ik met blauw. Dat is echt een tip: gebruik markeerstiften!

Tip 2. Maak samenvattingen

DSCF8743

Samenvattingen. Sinds ik ze maak zijn mijn cijfers omhoog gegaan. Door het schrijven neem je de stof al goed door en moet je hem verwoorden in je eigen woorden, waardoor je hem eigenlijk al leert. Vervolgens heb je de belangrijkste dingen die je moet weten op een rijtje staan, zonder alle nutteloze bijzaken. Je neemt je samenvatting goed door en laat je desnoods overhoren en meestal ken ik mijn toets dan!

DSCF8745

Het is misschien veel werk, maar wanneer je samenvattingen maakt dan heb je daar vervolgens echt profijt van. Je krijgt namelijk dezelfde lesstof vaak later terug, en dan ben je die allang vergeten. Door je samenvatting kun je snel terugzoeken wat je bent vergeten. Ik gebruik daarvoor graag een markeerstift in mijn samenvatting en markeer daarmee een aantal belangrijke kernwoorden en begrippen. Op die manier kun je makkelijk terugzoeken wat je moet weten. Vaak staan in mijn samenvattingen ook betekenissen van begrippen.

Zorg ook weer voor je samenvattingen dat je ze overzichtelijk bewaard! Ik heb al mijn samenvattingen in een ordner zitten, maar wanneer je er nog niet zo veel hebt kun je ze ook in je gewone map bewaren. Zolang je alles maar bij elkaar hebt zodat je weet waar je moet zoeken.

Tip 3. Begin op tijd

Begin op tijd. Hoe vaak heb je dat al wel niet gehoord van leraren en ouders? Natuurlijk wil je er niet naar luisteren want je hebt toch wel wat beters te doen dan leren? Ik snap het helemaal en doe het zelf ook vaak genoeg niet. Maar echt waar het werkt! Je hebt vaak dat leraren op het laatste moment, wanneer jij het al heel druk hebt nog eens extra werk gaan opgeven waardoor jij het niet meer red. Op die manier kom je dus in de stress te zitten. Je hele planning naar de maan. Was je nou toch maar eerder begonnen, dan had je het wel gered.

Tip 4. Laat je overhoren

Wat bij mij werkt is om mijn samenvatting te maken, te leren, en dan overhoord te horen. Daarna weet je precies wat je wel en niet weet, en kun je je gaan focussen op de punten die je nog niet beheerst. Op die manier kost het je veel minder tijd dan wanneer je alles telkens maar weer opnieuw moet leren.

Tip 5. Neem pauzes

Leer geen 3 uur achter elkaar. Dat werkt niet. Zorg dat je pauzes neemt tussen het leren door, want je hoofd neemt op een gegeven moment toch niets meer op en dan kun je vervolgens helemaal opnieuw beginnen met leren. Voor mij werkt het om 1 uur te leren, een half uur pauze te nemen, 1 uur te leren, half uur pauze te nemen etc. Op die manier wissel je het af en hebben je hersenen even de tijd om alles door te laten dringen.

En dat waren mijn tips alweer! Voor mij werkt dit heel erg goed. Natuurlijk is dit niet voor iedereen de perfecte manier om te leren, je moet zelf door krijgen wat voor jou werkt. Maar je kunt dit altijd uit proberen om te zien of dit wat voor je is!

Heb jij nog tips om snel/slim te studeren?

4 Comments

 • How to: Presentatie geven | 10 maart 2014 at 06:21

  […] ik heb gemerkt dat mijn planning en leertips allebei erg goed door jullie werden ontvangen, wil ik het vandaag met jullie hebben over een ander […]

 • Tip: HEMA Planner | 2 februari 2014 at 08:49

  […] merk dat jullie mijn planning (anti-stress) en studietips erg leuk vonden, en daarom heb ik vandaag een leuke tip voor jullie! Ik was laatst aan het […]

 • danique de bruijn 16 januari 2014 at 10:03

  keiharde je muziek aan tijdens het leren 🙂

 • Astrid 15 januari 2014 at 18:39

  Handige tips 🙂

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×