Serie Review – 13 Reasons Why

13 april 2017 7 Comments

Afgelopen maandag besloot ik na mijn tentamen om te beginnen met een nieuwe serie op Netflix. Ik hoorde een heleboel goede verhalen over de serie 13 Reasons Why, en besloot deze een kans te geven. Gisteravond keek ik de laatste aflevering uit. Het is dus maar goed dat ik pas na mijn tentamen ben begonnen aan de serie, want verslavend is hij zeker. Vandaag vertel ik je er alles over.

13 Reasons Why gaat over Hanna. Een meisje van 17 dat zelfmoord heeft gepleegd. Na haar dood duiken er ineens een heleboel tapejes op. Op deze tapejes vertelt Hanna alle redenen die tot haar zelfmoord hebben geleid. Iedereen die op de tapejes staat krijgt ze te horen, wat lijd tot een heleboel chaos, angst en verdriet.

Het onderwerp van de serie leek me meteen enthousiast: eindelijk wordt het taboe rondom zelfmoord doorbroken. Zoals sommigen van jullie weten heb ik zelf een tijd terug ook een video gemaakt over depressie, aangezien ik vind dat dit soort onderwerpen bespreekbaar moeten zijn.

Zodra ik de serie begon te kijken zat ik helemaal in het verhaal. De hoofdrolspelers Hanna en Clay slepen je echt compleet mee in het verhaal, en je snapt volledig hoe zij zich voelen. Ook de overige spelers in het verhaal zijn ontzettend goede acteurs, en ik heb dan ook stukken met tranen in mijn ogen zitten kijken.

Het verhaal vertelt over pesten, seksueel misbruik, zelfmoord, maar ook het feit dat niemand iets heeft gemerkt. Niemand op school, thuis of in de kennissenkring van Hanna had door wat er met haar aan de hand was. Wat er écht met haar aan de hand was.

Ik herkende mezelf in Hanna, hoe erg dit misschien ook klinkt. Zoals degenen die mijn video over depressie hebben gezien weten heb ik zelf ook zware periodes gehad. Ik kon me dan ook volledig inleven in Hanna en wanneer een aflevering was afgelopen moest ik mezelf soms echt weer even bij elkaar zien te rapen.

Of dit iets naars is? Nee. Ik vind tenminste van niet. Ik ben blij dat deze serie zo meeslepend is. Ik hoop echt dat dit een wake-up call is voor veel mensen die dit zien. Mensen die dit zelf niet van dichtbij hebben meegemaakt en denken dat zoiets toch nooit in hun nabije omgeving zal gebeuren.

Ik raad het iedereen aan om deze serie te kijken. Er zitten wel heftige scenes in (met seksueel misbruik, zelfmoord), maar hier wordt vooraf aan de aflevering netjes een waarschuwing voor gegeven.

7 Comments

 • Ria 13 april 2017 at 17:42

  Bianca, Misschien slim om de serie met zijn 2en te kijken, als je zelf niet lekker in je vel zit. Dan kun je het er daarna met iemand over hebben (moet je de tijd voor het nabespreken ook inplannen…)

 • Ria 13 april 2017 at 17:39

  Tjonge Irian, heftig! Goede bespreking.

  Ik heb geen netflix en geen tijd, anders ging ik gelijk kijken!

  • Irina 13 april 2017 at 20:02

   Het is zeker een heftige serie, maar daardoor juist goed! Ik ben blij dat dit soort dingen eindelijk een minder groot taboe beginnen te worden.

   • Ria 13 april 2017 at 20:10

    Ja, inderdaad!

 • Bianca Schrijft 13 april 2017 at 06:54

  De recensies zijn zo lovend over deze serie en ik wil het heel graag kijken. Momenteel zit ik zelf in een mindere periode en dat maakt me een beetje bang. Je hoort ook veel in het nieuws, etc, dat er mensen zijn die deze serie willen verbieden om kopieergedrag te voorkomen. Nu zal het bij mij niet zo’n vaart lopen, maar ik denk dat ik er wel een paar dagen van moet bijkomen.

  • Irina 13 april 2017 at 08:43

   Aah ik snap je wel hoor! Ik moest ook alsmaar weer even schakelen na een aflevering te hebben gezien, juist omdat ik me er zo in kan herkennen. Toch denk ik dat het juist goed is om deze serie te kijken: zo zien mensen toch hoe zoiets kan gaan zonder dat je het door hebt.

  • Ria 13 april 2017 at 20:10

   Bianca, Misschien slim om de serie met zijn 2en te kijken, als je zelf niet lekker in je vel zit. Dan kun je het er daarna met iemand over hebben (moet je de tijd voor het nabespreken ook inplannen…)

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×