Productief thuiswerken in 7 stappen

Productief thuiswerken in 7 stappen

29 september 2020 1 Comment

Ondanks het feit dat we met zijn allen al een aantal maanden veel vanuit huis werken merk ik dat veel mensen hierin niet goed hun draai kunnen vinden. Zelf werk ik al jaren vanuit huis, aangezien ik eigen baas ben en mijn bedrijf zich online afspeelt. Ik krijg dan ook regelmatig vragen hoe ik het voor elkaar krijg om productief te zijn tijdens het thuiswerken en waar ik de discipline vandaan haal om mezelf alsmaar weer aan het werk te zetten. Vandaag geef ik je mijn 7 beste tips.

1. Houd een ritme aan

Wanneer je op kantoor werkt is het gemakkelijk om een ritme aan te houden: je moet immers altijd om dezelfde tijd op kantoor zijn en gaat altijd om dezelfde tijd weer naar huis. Wanneer we thuiswerken is het aanhouden van een ritme ineens iets wat haast onmogelijk lijkt, terwijl het juist ontzettend belangrijk is en onze productiviteit bevordert.

Zelf zet ik op werkdagen dan ook altijd om hetzelfde tijdstip mijn wekker: om half 8 om precies te zijn. Zo heb ik een uur de tijd om rustig wakker te worden, hoef ik niet al te vroeg mijn bed uit maar kan ik wel om half 9 achter mijn bureau gaan zitten en aan de slag.

Hetzelfde geld voor mijn lunchpauze: deze houd ik iedere dag tussen 13u en 14u. Om uiterlijk 18:30u ’s avonds klap ik mijn laptop dicht en is het tijd om te gaan koken en avondeten. Op deze manier weet ik precies waar ik aan toe ben en is ook mijn slaapritme goed in balans.

2. Werk in een opgeruimde omgeving

Waar je op kantoor misschien een schoonmaakster hebt of iedere dag samen met het team aan het eind van de dag de boel opruimt is dit thuis net zo belangrijk.

Zorg ervoor dat je in een schone, opgeruimde omgeving werkt. Ik merk het zelf direct aan mijn productiviteit wanneer mijn omgeving rommelig is. Ik kan me dan minder goed concentreren, mijn hoofd is onrustiger en ik krijg stukken minder gedaan.

Een opgeruimde omgeving gaat overigens niet alleen over het bureau waar je aan zit te werken, maar om de complete kamer. Ga dan ook niet aan de keukentafel zitten werken waar je nog een hele afwas ziet staan die moet gebeuren. Ruim deze op en ga hierna aan het werk: je voelt je niet alleen goed over dit afgeronde klusje, maar hebt direct meer rust in je hoofd om je te focussen op je taken.

Productief thuiswerken in 7 stappen

3. Zorg voor een goede werkplek

Dat je werkplek goed opgeruimd en schoon moet zijn weet je inmiddels. Toch is er nog een belangrijke tip die ik je wil meegeven: zorg voor een duidelijke scheidingslijn tussen je werkplek en de rest van het huis.

Zo werk ik zelf graag aan het bureau in mijn kamer, i.p.v. beneden aan de eettafel. Simpelweg omdat ik hiermee dit bureau ga associeren met werken en daarmee direct productiever wordt. Mocht je zelf geen bureau tot je beschikking hebben: zorg er dan voor dat je in ieder geval op een andere plek aan tafel gaat zitten werken dan waar je vervolgens later op de dag je maaltijd eet. Zet je stoel aan de andere kant van de tafel voor een ander perspectief. Zo voorkom je dat je hoofd continu in de werkstand terecht komt, of juist altijd in de at home stand blijft.

Als laatste: zorg dat je al je benodigdheden in de buurt hebt zodat je niet zo vaak hoeft op te staan. Voor mij zijn dit mijn Structuurjunkie planner, een pen en een stel highlighters, een voorraad drinken en natuurlijk mijn Macbook. Zelf werk ik graag met een Macbook vanwege het vele grafische werk dat ik doe, maar ik heb zelf ook goede ervaringen met Lenovo laptops. Het is maar net wat je zelf prettig vindt werken.

4. Ga tussendoor naar buiten

Frisse lucht is ontzettend belangrijk voor mijn productiviteit. Wanneer ik op locatie zou werken of studeren zou ik deze krijgen door heen en weer te fietsen voor en na de werkdag. Tijdens het thuiswerken moet ik hier iets creatiever mee zijn.

Voor mij persoonlijk is het ontzettend gemakkelijk om mijn dosis frisse lucht per dag te pakken: ik heb namelijk een eigen paard waar ik voor moet zorgen. Mocht je zelf geen hond hebben om mee te gaan wandelen, zorg er dan voor dat je toch ergens je frisse lucht pakt. Ga even een rondje wandelen tussen het werken door of sta even op je balkon/in je tuin om na te denken. Frisse lucht is goed voor je en kan direct dienen als een fijne manier om je hoofd te legen.

5. Plan je pauzes van tevoren in

Wat betreft het legen van je hoofd: zorg ervoor dat je voldoende pauzes neemt op een dag. Om ervoor te zorgen dat ik voldoende pauze neem zonder direct de hele dag niets te gaan zitten doen plan ik mijn pauzes in.

Ik begin ’s ochtends om half 9 met werken en ga vervolgens rond half 10/10 uur richting stal om hier mijn paard te verzorgen. Dit duurt meestal tot ongeveer 11:30u, waarna ik weer aan de slag ga tot 13u. Na 14u is mijn lunchpauze voorbij en werk ik tot ongeveer 16u waarna ik weer een half uurtje pauze neem. Hierna ga ik door tot mijn werkdag voorbij is (uiterlijk 18:30u).

Door mijn pauzes zo van tevoren in te plannen (ik blok ze daadwerkelijk in mijn planner) weet ik altijd precies waar ik aan toe ben. Zo kan ik uitkijken tot mijn volgende pauze en tussendoor juist extra productief aan de slag.

6. Begin met de belangrijkste taken

Ik ben iemand die het heerlijk vind om to do lijstjes voor mezelf te maken per week en per dag. Op die manier kan ik in één oogopslag zien wat er moet gebeuren en wat ik allemaal al gedaan heb. Het afstrepen van een taak geeft mij ook altijd een enorm gevoel van voldoening. Vandaar ook dat ik het expres nog ouderwets op papier doe.

Wat ik mezelf heb aangeleerd is om te beginnen met de belangrijkste taken van de dag. Ik heb meestal één taak die echt moet gebeuren (denk het inplannen van een video of het versturen van de preview van een artikel) en deze doe ik expres ’s ochtends vroeg. Zo kan ik vervolgens met een gerust hart richting mijn paard zonder een stemmetje in mijn achterhoofd te hebben zitten dat me vertelt dat die ene taak nog moet gebeuren.

Sowieso is het fijn om je belangrijkste taken als eerste te doen: ’s ochtends vroeg heb je over het algemeen nog de meeste energie en krijg je dingen sneller gedaan. Zo voel je jezelf direct productief en kan jouw dag niet beter beginnen.

Productief thuiswerken in 7 stappen

7. Stop op tijd met werken

Wanneer je eenmaal in een lekkere workflow zit is het vaak lastig om te stoppen. Zeker wanneer je thuis werkt en de scheidingslijn tussen werk en privé al aanzienlijk kleiner is geworden.

Stel jezelf dan ook een echte eindtijd en houd je hieraan. Zet een wekker, klap je laptop dicht en ga lekker iets voor jezelf doen: je hebt er weer een werkdag op zitten. Morgen weer een nieuwe dag.

Van alsmaar doorwerken wordt niemand blij: uiteindelijk zul je namelijk merken dat je productiviteit gedurende de dag steeds minder wordt. Het is niet voor niets dat veel ondernemers (die vanuit huis werken) overspannen raken. Wees dat voor en stop op tijd.


Ik ben erg benieuwd of jij dit jaar ook thuis bent gaan werken en hoe dit jou bevalt? Mocht je een goede tip hebben die ik nog niet heb genoemd in dit artikel, laat deze dan vooral achter in een reactie. Op die manier kunnen we elkaar een beetje helpen.

Dit artikel is een samenwerking

1 Comment

 • Ilona Wielinga 29 september 2020 at 16:15

  Wat een fijn artikel. Ik werk zelf ook veel thuis als zelfstandig ondernemer en merk dat voldoende pauze’s nemen tussendoor voor mij ook onwijs goed werkt. Even knuffelen met de hond of heen en weer lopen.

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×