Het leed dat tentamens leren heet

8 november 2016 2 Comments

Het leed dat tentamens leren heet

‘Tentamens’. Van dat woord alleen krijgt vrijwel iedere student spontaan stress. Slaapgebrek doordat je nachten moet doorhalen omdat je alles hebt uitgesteld? Zeer waarschijnlijk. Gisteren had ik mijn tentamen Mediamarketing, en daarom leek het me leuk om een lekker luchtig artikel te schrijven over het leed dat tentamens leren heet.

Ik had dus gisteren mijn tentamen Mediamarketing, een tentamen dat het lastigste van het hele eerste jaar genoemd wordt. Dat geeft natuurlijk al heel erg veel hoop, zeker als je het vorige tentamen al niet gehaald hebt wat dus in verhouding een stuk makkelijker zou moeten zijn geweest.

Stress? Ja, die had ik al weken. Ik liep achter op mijn planning en als er iets is wat stress veroorzaakt als gestructureerde planner dan is dat het wel. De planning was om woensdag alles te hebben samengevat, vrijdag al mijn andere opdrachten te hebben ingeleverd en het weekeind over te hebben om te leren.

De realiteit? Ik zat zaterdag midden in de nacht te werken aan het laatste verslag dat ik moest inleveren en maakte mijn samenvatting net een paar uur eerder af. Het resultaat? Mijn laatste opdracht werd zondag ochtend rond 10 uur ingeleverd, ik had een aardig slaaptekort te pakken en had nog maar 3/4 dag om te leren. En dat terwijl ik er 2 voor had ingepland.

Leren, leren, leren. Oefenen met sommen uit de colleges en dan toch maar een oefententamen maken. Wat bleek? Ik haalde het oefententamen met gemak: 6 fout van de 35, wat uit kwam op ergens rond de 8. Heel erg fijn voor je motivatie en stressniveau!

Ondanks dat leerde ik verder en sloot de studiesessie pas om 9 uur ’s avonds af. Prima tijdstip, want de volgende dag moest ik al om 6:15 uur op. Even tijd voor mezelf en dan mijn bed in kruipen dus.

De volgende ochtend je tas 10x nachecken of je alles wel hebt. ‘Collegekaart? Check. Rekenmachine? Check. 5 pennen voor het geval de anderen het begeven? Check. Ov? Check.’ Vervolgens gehaast de deur uit omdat je zo lang bezig geweest bent met alles dubbel te checken.

In de trein dacht ik nog even de stof door te nemen, maar besloot dat toch maar niet te doen. Straks zag ik dingen die ik niet meer wist en dan zou ik alleen maar extra in de stress raken: niet verstandig.

Eenmaal tijdens het tentamen ging het heel soepel: de eerste helft kon ik zo invullen. Halverwege begon het wat lastiger te worden, en begon ik wat meer te twijfelen tussen antwoorden. Toch is het algehele gevoel over de toets goed.

Nu wachten op de antwoorden (die als het goed is vanmiddag online komen) en hopen op een fijne normering. Het zou toch wat zijn als ik het ‘moeilijkste tentamen van het eerste jaar’ in één keer zou hebben gehaald?

2 Comments

 • Ria 8 november 2016 at 12:37

  Leuk verhaal Irina, fijn dat het ws goed gegaan is. Laat je dat ook nog weten?

  • Irina 8 november 2016 at 23:14

   Wanneer ik de definitieve uitslag heb vertel ik het 😉

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×