Het leed dat het eind van het schooljaar heet

18 mei 2017 14 Comments

Het einde van het schooljaar: ik was vergeten hoe verschrikkelijk deze periode van het jaar eigenlijk wel niet was. Het mooie weer komt eindelijk tevoorschijn, je hebt onwijze behoefte aan vakantie en een mooie zonnige bestemming maar je komt om in het schoolwerk. Alle opdrachten lijken nu gepland te zijn en jij hebt totaal geen motivatie meer.

De laatste keer dat ik zo’n einde van het schooljaar meemaakte was in de 4e klas van de havo. In de 5e klas had ik vrijwel geen last van de laatste periode: mijn eindexamens waren geen onwijze druk op mijn schouders en ook het leren hiervoor leek heel ontspannen te zijn. Het jaar hierop stopte ik halverwege het jaar met mijn studie Dier- en Veehouderij en vervolgens hield ik 1,5 tussenjaar. Dit jaar is dus voor het eerst in jaren dat ik weer een einde van het schooljaar op deze manier meemaak.

Op welke manier ik bedoel? Nou de zon komt tevoorschijn, je hebt behoefte aan vakantie en wilt het liefst de hele dag leuke dingen doen. Motivatie voor school is dan ook heel erg ver te zoeken. Toch bedenken je docenten op de één of andere manier om de grootste/vervelendste opdrachten en toetsen in deze laatste periode te proppen. Ofwel het lijkt drukker dan ooit, ofwel het is saaier dan ooit.

In mijn geval is het dit jaar de laatste optie: de vakken die ze in dit laatste blok hebben gestopt zijn allemaal totaal niet mijn ding. Oftewel: met de motivatie die al ver te zoeken is kan ik lekker mezelf binnen opsluiten om aan opdrachten te zitten die ik helemaal niet interessant/nuttig vind.

Gelukkig heb ik het vooruitzicht dat ik over 1,5 maand toch echt vakantie heb en ik in principe wel iets heel erg raars zou moeten doen deze laatste weken, wil ik het schooljaar niet halen. Dat maakt de motivatie echter niet erg veel groter: maar goed we gaan nog even door!

Heb/had jij ook altijd het gevoel dat de laatste periode van het schooljaar het zwaarst is? Zo ja, hoe weet/wist jij je er altijd doorheen te slaan?

14 Comments

 • Kevin 19 mei 2017 at 12:19

  Haha ja kan mij dat nog wel heugen is al meer dan 10 jaar geleden. Maar op het werk heb ik dat ook.. als het zo warm is enzo en iedereen op vakantie is. Maar ik ga gewoon door en dan ben ik super blij dat ik vakantie heb 😉 en in de avond en weekend zo min mogelijk plannen helpt altijd

 • Neeltje | Thoughts in Style 18 mei 2017 at 22:16

  Het erge aan het einde van het schooljaar vind ik altijd dat het voelt alsof je opeens heel veel moet doen. Ik ben op dit moment bezig met mijn scriptie dus dat is sowieso wel wat anders, maar alsnog veel druk en stress om alles af te ronden 🙂

 • Annika - Mrs. Marvelous 18 mei 2017 at 21:40

  Even doorzetten nog, het is voor een goed doel. Geloof me, als je straks een baan hebt, verlang je regelmatig terug naar deze tijd.

 • RIa 18 mei 2017 at 17:26

  Zet hem op jo, de laatse school loodjes wegenhet zwaarst!

 • Lonneke 18 mei 2017 at 15:01

  Ik kan je wel begrijpen ‘de laatste loodjes wegen het zwaarst” zeggen ze toch. Toen ik 18 was (ben nu echt 33 jaar) heb ik net voor de examens het opgegeven. Ik zat in een moeilijk periode en die druk kon ik er toen niet bij hebben. Ik ben toen fulltime gaan werken bij H&M en van Overijssel naar Noord Holland verhuisd.

  Zoals je overkomt op je filmpjes en je blog, ga jij het echt wel redden je hebt koppie koppie en doorzettingsvermogen. En 1,5 mnd is te overzien toch. Succes!

 • Judith 18 mei 2017 at 13:02

  Oh man, niet eens door dat het over 1.5 maand alweer vakantie is! Mijn dochter kan nu al niet wachten idd, maar het is zo voorbij.

 • Robin 18 mei 2017 at 11:27

  Jaa herkenbaar. Ik heb het nu niet echt omdat ik bezig ven met afstuderen en gewoon echt klaar wil zijn. Heb er dan soms een zin in om eraan te zitten maar de motivatie is er wel. Succes met de laatste loodjes!

 • Frederique 18 mei 2017 at 09:58

  Mijn dochter heeft hetzelfde momenteel – even doorzetten – 1,5 maand is zo voorbij. (ja ik weet, het is makkelijker gezegd dan gedaan)

 • Maaike 18 mei 2017 at 09:05

  Vergeet niet dat de docenten ook al die opdrachten nog na moeten kijken ?. Onze vakantie begint niet voor niets 2 weken later.

 • kim 18 mei 2017 at 08:46

  Heel eventjes nog!! Dat lukt je wel ❤

 • Beau Bewust 18 mei 2017 at 08:30

  Heel veel succes met de laatste loodjes! 🙂

 • Brittany 18 mei 2017 at 08:22

  Nog even volhouden, you can do it! <3

 • Anne-Marie 18 mei 2017 at 08:02

  Voor mijzelf is het alweer heeeeeel lang geleden, maar kun je niet lekker met een boek of laptop in het park of op een terras gaan zitten? Of is de afleiding dan te groot. In ieder geval: sterkte met de laatste loodjes!

 • Chantal 18 mei 2017 at 07:14

  Ja heel herkenbaar. Het is ook al weer bijna 7 jaar geleden. Maar ik moet zeggen dat ik op werk het zelfde gevoel ervaar hoor. Zin in de vakantie, buiten lekker weer een beetje moe. Mijn tip: gewoon maar doorgaan en in het weekend iets minder plannen zodat je optimaal kunt chillen.

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×