How to | Je tijd effectief plannen

10 februari 2015 1 Comment

We kennen het allemaal: veel te veel te doen, in veel te weinig tijd. Ondanks het feit dat ik mijn tentamenweek net achter de rug heb, ben ik nu alweer ontzettend druk en moet ik vrijwel ieder moment van de dag besteden om alles af te kunnen krijgen. Want alles afkrijgen, én 8 uur slaap zien te halen is toch nog best een klus. Vandaag geef ik jullie tips hoe ik dit aanpak.

Slapen

Als eerste: die 8 uur slaap waar ik het net al over had is heel erg belangrijk. Ook wanneer je druk bent, misschien zelfs wel juist wanneer je druk bent, heb je deze slaap hard nodig. Zonder voldoende slaap kun je niet goed functioneren en zul je alles wat je moet doen dan ook zeker niet af krijgen. Zorg dan ook dat je die 8 uur slaap per nacht haalt.

Hoe je dit voor elkaar krijgt? Kijk iedere dag hoe laat je de volgende dag op moet, en reken dan uit hoe laat je kunt gaan slapen. Houd je hier ook aan! Zorg dat je minimaal een half uur voordat je echt moet slapen in bed ligt, zodat je de tijd hebt om in slaap te vallen.

Een tip voor als je ’s ochtends tijd wilt besparen: zorg voor een kant en klaar ontbijt, zoals een shake van Goedemorgen o.i.d. die je in de trein kunt opdrinken. Dit scheelt je in de ochtend weer tijd, die je kunt gebruiken om te slapen!

Inventariseer wat je moet doen

To Do lijstjes zijn voor mij al heel vaak mijn redding geweest. Wanneer ik veel te doen heb is het vaak een chaos in mijn hoofd waardoor ik dingen vergeet die ik moet doen. Wanneer je één keer per week of per dag eventjes gaat zitten om een overzicht te maken van de dingen die je de komende tijd zult moeten doen, dan hoef je niet alles te onthouden, wat ruimte in je hoofd zal geven.

Je moet zelf even kijken wat je het handigste vind: per week of per dag. Ook kun je het natuurlijk beide doen: eerst een maken van de week, en deze vervolgens verspreiden over de verschillende dagen. Op deze manier heb je een goed overzicht voor jezelf.

hema planner

Deel je tijd in

Nu je weet wat je moet doen, is het tijd om je agenda erbij te pakken. Kijk welke afspraken je hebt, welke deadlines en wanneer je tijd hebt om dingen te doen. Houd ook rekening met welke tijdstippen je voor bepaalde dingen uitkiest: zo moet ik voor het filmen voor mijn blog een tijdstip kiezen waarop er voldoende zonlicht is, en moet ik met het verzorgen van mijn paard rekening houden met het feit dat de manege openingstijden heeft. Dit klinkt natuurlijk heel logisch, maar in alle drukte kun je dit over het hoofd zien.

Een tijd terug heb ik geschreven over de HEMA planner, die je heel erg goed kunt gebruiken om je week overzichtelijk in te delen. Natuurlijk kan dit ook op papier of in je mobiel, het is maar net wat je zelf handig vindt.

Ik hoop dat jullie iets aan deze tips hebben gehad, zelf heb ik het ook heel erg druk met het combineren van mijn blog, werk, school, paard en natuurlijk nog mijn sociale leven. Als jullie nog tips hebben voor het plannen van je dag wanneer je het druk hebt, laat deze dan vooral achter in de reacties!

1 Comment

 • Robin 16 februari 2015 at 09:10

  Ik heb ook een hema planner! Ideaal (:

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×