How to: Presentatie geven

10 maart 2014 3 Comments

Aangezien ik heb gemerkt dat mijn planning en leertips allebei erg goed door jullie werden ontvangen, wil ik het vandaag met jullie hebben over een ander ding wat velen van jullie waarschijnlijk erg lastig vinden: presenteren. Zelf heb ik vandaag de presentatie van mijn profielwerkstuk, en woensdag de presentatie over een boek dat ik moest lezen voor Engels. Hierna heb ik alle presentaties van mijn middelbare school afgerond! Zo een heerlijk gevoel!

Als eerste wil ik zeggen dat ook ik presenteren helemaal niets vind. Ik ben altijd heel erg zenuwachtig en kan de nacht van te voren nooit goed slapen. Maar op het moment dat ik eenmaal voor de klas sta en ben begonnen met praten is er niets meer aan de hand. Het is een kwestie van beginnen.

Tip 1. Voorbereiding

De voorbereiding van je presentatie is het belangrijkste van alles. Zonder goede voorbereiding zal je presentatie ook niet goed verlopen. Zorg dat je op tijd afspraken maakt met je eventuele partner over wie wat vertelt, een powerpoint/prezi maakt en je tekst door elkaar laat nalezen. Zodra je dit gedaan hebt kun je je eigen tekst gaan oefenen.

Wat voor mij heel erg goed werkt is om mijn tekst de eerste keer hardop voor te lezen met een timer ernaast. Zo weet ik ongeveer hoe lang ik aan het praten zal zijn. Houdt er wel rekening mee dat wanneer je je presentatie geeft je altijd op een ander tempo praat dan wanneer je het gewoon op je eigen kamer rustig voorleest!

Nadat ik weet hoe lang ik praat ga ik mijn tekst nog een aantal keer goed doornemen, ik oefen het hardop zonder blaadje en wanneer ik dit (in eigen woorden!) weet te vertellen vind ik het genoeg. Ga dus ook vooral niet alles woord voor woord in je hoofd stampen! Wanneer je dit doet en je vergeet 1 woord tijdens je presentatie dan ben je alles kwijt. Alleen maar meer gestress dus! Zorg dat je de hoofdlijnen weet en hierdoor het verhaal kunt vertellen. De hoofdlijnen kun je ook op je powerpoint/prezi kwijt.

Wat ook belangrijk is is dat je zorgt dat je je presentatie bij je hebt. Mail hem naar jezelf en/of je partner en zet hem voor de zekerheid op een usb-stick. Zo weet je zeker dat je straks niet voor verassingen komt te staan.

presentatie

Tip 2. Zorg voor een duidelijke powerpoint/prezi

Een heel erg belangrijk onderdeel van jou presentatie is je powerpoint of prezi. Zelf werk ik graag met powerpoint. Hierboven zie je een van de slides van mijn presentatie van vandaag. Mijn profielwerkstuk ging over het klonen van een mammoet. Zoals je ziet hebben wij gekozen voor een simpel en strak thema, en hebben we gezorgd voor een goed contrast. Je weet nooit hoe de lichtinval zal zijn op de plek waar jij presenteert, dus zorg er altijd voor dat er een goed contrast is tussen jou achtergrond en de tekst. Om de powerpoint op te vrolijken kun je leuke plaatjes of zelfs afbeeldingen waar je iets over gaat vertellen toevoegen. Dit zorgt ervoor dat je presentatie leuker is om naar te kijken.

Tip 3. Zorg ervoor dat je mensen boeit

Niets is zo saai als luisteren naar een les van een leraar die de stof gewoon maar saai opdreunt toch? Dat werkt hetzelfde bij jou eigen presentatie. Zorg dat je korte pauzes inlast, deze zorgen voor jou voor een adempauze en voor je publiek is het even de tijd om te laten doordringen wat jij net allemaal hebt gezegd. Ook kun je proberen je publiek bij je presentatie te betrekken door het stellen van vragen. Dit hoeft niet op een manier van: ‘En wat vind jij hier nou van?’, maar het kan ook door te zeggen wie is hier voor, en wie is hier tegen. Op die manier hoeven mensen alleen maar hun hand op te steken. En kun jij snel weer verder met je presentatie.

einde presentatie

Tip 4. Gewoon doen

Het is en blijft heel erg spannend om een presentatie te geven, dat weet ik. Maar uiteindelijk zal je het gewoon moeten doen. En vaak is het zo dat wanneer je eenmaal bezig bent er niets meer aan de hand is. Zelf zie ik er ook heel erg tegenop, maar ik denk gewoon maar zo: vandaag om half 5 ben ik er van af. En woensdag middag heb ik al mijn presentaties van mijn hele middelbare school gehad. Dat zijn de dingen waar je aan moet denken: dat het over zoveel tijd alweer voorbij is en jij het gewoon hebt gedaan. Dat geeft toch een heerlijk gevoel? Als je datgene waar je tijden tegenop keek gewoon hebt gedaan?

En dat waren dan alweer mijn tips voor het geven van een presentatie. Ik zal er zelf vandaag en woensdag ook weer aan moeten geloven, maar daarna ben ik er vanaf. Ik kan niet wachten!

Wat is jou ultieme tip voor het geven van presentaties?

3 Comments

 • Eline 10 maart 2014 at 17:40

  Wat een goede tips! Een presentatie geven is niet echt een ramp voor mij, zeker als ik me wat zekerder voel door een PowerPoint aan mijn zijden! Misschien nog een goede tip: als je je publiek niet durft aan te kijken moet je vlak boven de mensen hun hoofd kijken 🙂
  Liefs

 • danique 10 maart 2014 at 06:44

  Damn, al die presentaties..dat wordt wat :O

  • Irina 10 maart 2014 at 13:38

   Je kan het, gebruik de tips en blijf rustig x

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×