How to: een no-buy houden

26 september 2017 4 Comments

Vorig jaar hield ik een no-buy maand, aangezien ik wilde sparen voor mijn trip naar Londen de maand erna. Die no-buy verliep me heel erg goed en ik kreeg daar toen veel complimentjes over van anderen. Ze vroegen me hoe ik het had gedaan aangezien het hen niet leek te lukken. Vandaag schrijf ik dan eindelijk een artikel met mijn tips: zo houd ook jij een succesvolle no-buy.

Stel prioriteiten

Zoals ik al vertelde hield ik een no-buy zodat ik geld zou hebben voor mijn trip naar Londen. Ik wilde graag lekker kunnen shoppen tijdens mijn trip en me niet moeten inhouden omdat ik maar weinig te besteden zou hebben. Dit doel heeft mij tijdens mijn no-buy maand helpen herinneren dat het voor een goed doel was. Stel dan ook prioriteiten: wil jij graag sparen voor een nieuwe camera? Stel dit dan als prioriteit en houd in je achterhoofd dat je nu niks koopt zodat je straks die mooie camera kan kopen die je al zo lang wilt. Dit soort doelen helpen je wanneer je verleid wordt tot een aankoop.

Zet een tijdslimiet

Zelf hield ik een no-buy maand in de maand juli 2016. Ik wist daardoor van tevoren dat ik van 1 juli t/m 31 juli niks zou mogen kopen, maar ook tijdens de periode zelf dat er een einde aan zat te komen. Wanneer je geen tijdslimiet met jezelf stelt en simpelweg aan een no-buy begint dan is het veel moeilijker om vol te houden. Stel een tijdslimiet voor jezelf waarin je in principe genoeg geld kunt sparen voor je doel, maar alsnog kunt zien dat er een einde aan gaat komen.

Stel van te voren vast wat je wél mag kopen

Compleet zonder uitgaven leven is onmogelijk: tenzij je iemand hebt die alles voor jou betaalt. Over het algemeen is dit niet het geval dus stel van te voren vast wat je tijdens je no-buy wel mag kopen. Denk hierbij aan de huur, boodschappen, benzine, etc. Zet deze dingen desnoods voor jezelf op papier zodat je hier altijd naar terug kunt kijken wanneer je de neiging hebt om iets te kopen. Zo kun je veel gemakkelijker streng voor jezelf zijn wanneer het item niet op je lijstje staat.

Wees niet te streng voor jezelf

Tijdens mijn no-buy periode moest mijn fiets naar de fietsenmaker en kreeg ik een rekening van zo’n €100,- die ik niet verwacht had. Dit soort onverwachte uitgaven kunnen je op dat moment heel erg onzeker maken en het gevoel geven dat jouw no-buy geen enkel nut gehad heeft. De kans dat je hierdoor stopt en alsnog dingen gaat kopen die niet op jouw lijst staan is in dit geval erg groot. Wees op zo’n moment niet te streng voor jezelf en probeer te relativeren: die uitgave had je niet kunnen zien aankomen maar hierdoor is niet al jouw werk aan de no-buy meteen verloren. Sterker nog: wanneer jij deze no-buy had gehouden had je dit geld voor de onverwachte uitgave misschien wel van je spaarrekening moeten halen. Relativeer en ga weer door met je no-buy: you can do it.

Dit waren toch wel de punten die mij heel erg hebben geholpen tijdens mijn no-buy maand vorig jaar. Ik ben heel erg benieuwd of jullie wel eens een no-buy hebben gehouden en hoe dit verliep. Mocht je tips hebben laat deze dan vooral achter in de reacties, zodat we elkaar kunnen helpen.

4 Comments

 • Joyce 26 september 2017 at 15:33

  Ik wil ook ooit eens een no-buy houden, maar als ik twee weken niks heb uitgegeven dan is dat echt al een miracle, haha. Ik vind het wel knap dat het jou gelukt is!

  • Irina 26 september 2017 at 19:10

   Hahaha. Als je je zinnen er echt op zet moet het je vast gaan lukken!

 • Ria 26 september 2017 at 09:53

  Goed uitgelegd, petje af!

  • Irina 26 september 2017 at 19:10

   Dankjewel!

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×