Een brief aan 2020

Een brief aan 2020

31 december 2020 1 Comment

Voor mij is het inmiddels echt een traditie geworden om op de laatste dag van het jaar een brief te schrijven. Een brief aan het jaar waarin ik terug kijk naar alle mooie, maar ook alle minder mooie dingen die het jaar me heeft gebracht. De brieven naar 2015, 2016, 2017, 2018 en 2019 kun je nog altijd teruglezen. Vandaag is het echter tijd voor een brief aan 2020: een raar jaar dat we allemaal niet hadden zien aankomen.

2020…

…wat begon je goed! Ik had heerlijk een weekje vrij genomen na de drukke decembermaand en genoot van deze dagen. Ik was lekker creatief, ruimde op in huis en maakte plannen en doelen om dit jaar te gaan uitvoeren.

Ik had een aantal gezellige dagen: een dagje Efteling met Danique, naar Anastasia de musical en Cavalluna de paardenshow met mijn moeder en ook gezellige dagen shooten met Kimberly en Marijn stonden in mijn agenda. Tot een paar dagen na mijn shoot met Marijn in Gouda het nieuws kwam dat niemand had zien aankomen: Nederland ging in lockdown.

Voor dit nieuws moet ik zeggen dat ik zelf weinig wist over de situatie rondom Corona. Ik volg het nieuws nooit op de voet, aangezien ik mezelf liever bescherm voor al het negatieve nieuws dat op dagelijkse basis voorbij komt. Dat Corona aan de andere kant van de wereld voor problemen zorgde wist ik, maar dat het zo dichtbij zou komen had ik zelf nooit verwacht.

Ik besloot er het beste van te maken en lekker te genieten van de extra vrije tijd die hierdoor ontstond. Zo herontdekte ik het puzzelen en ook heb ik een flinke periode lang dagelijks meerdere uren op mijn Nintendo Switch Lite zitten spelen. Animal Crossing: New Horizons had mijn verslaving van jaren terug weer helemaal aangewakkerd.

Ik besloot creatief om te gaan met de situatie voor mijn werk en bedacht verschillende formats op mijn socials. Zo ging ik creatief aan de slag om foto’s vanuit huis te maken voor Instagram en startte op YouTube met de serie Spelen met Make Up. Ik stortte me op mijn werk, aangezien de plannen die ik had staan allemaal werden afgezegd.

Toen het in de zomer allemaal weer wat beter leek te gaan heb ik echter toch nog een mooie vakantie mogen hebben naar het Griekse eiland Lesbos. Alles was anders dan anders, maar wat waren mijn moeder en ik blij om er even tussenuit te zijn. Mijn plan om veel te reizen dit jaar (zo had ik een Srprs.me trip, Venetië, Lesbos en Chios en Londen op de planning staan in januari) werd helaas door mijn neus geboord, maar deze trip maakte daar een heleboel van goed.

Na de zomer stegen de cijfers helaas weer, waardoor de maatregels ook weer toenamen. Mede door mijn vakantie kon ik me hier echter al snel bij neerleggen en stortte ik me opnieuw op mijn werk. Ik legde de focus dit jaar voor het overgrote deel op body positivity en mental health en haal daar veel voldoening uit.

Eigenlijk het hele jaar door heb ik mezelf mentaal dan ook goed gevoeld. Ik denk dat een groot onderdeel daarvan is dat ik natuurlijk mijn pony Brownie heb. Door haar ‘moest’ ik minimaal vier keer per week de deur uit en had ik toch wat sociale contacten, al waren ze op afstand. Doordat ik sowieso al een introvert en hoogsensitief persoon ben was dit genoeg: ik vermaakte mezelf thuis verder wel met mijn werk en hobby’s. Heel erg fijn dat ik sowieso al goed was in alleen zijn.

Ik denk dan ook zeker dat 2020 een jaar is waarin we als mensheid een heleboel hebben geleerd. Zo is het gesprek geopend rondom Black Lives Matter, maar ook het gesprek rondom mentale gezondheid wordt vaker aangekaart. Mensen waren dit jaar écht op zichzelf aangewezen en ik denk dat we daardoor allemaal enorm hebben kunnen groeien als persoon: ook als we dit zelf misschien niet direct doorhebben.

Al met al was 2020 een heel raar jaar. Het overgrote deel van de plannen die ik van tevoren had gemaakt waren niet uitvoerbaar, maar het jaar heeft me zeker nieuwe inzichten gegeven. Laten we hopen dat in 2021 het Corona-virus snel onder controle is en we weer kunnen knuffelen met onze vrienden en familie, maar laten we ook vooral niet vergeten hoeveel creativiteit en saamhorigheid we in dit gekke jaar hebben ontwikkeld met zijn allen. 2020 bedankt voor al je lesssen. 2021: please be good!

Ik wens jullie allemaal een fijne jaarwisseling en ik spreek jullie weer in 2021!

1 Comment

 • Floor 31 december 2020 at 08:24

  Laten we inderdaad hopen op een beter 2021! Fijne jaarwisseling 🙂 x

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×