Deeltijd studeren na 2,5 jaar thuiszitten // STUDIE UPDATE #3

Deeltijd studeren na 2,5 jaar thuiszitten // STUDIE UPDATE #3

5 september 2020 1 Comment

Gisteren ben ik, na 2,5 jaar thuis te hebben gezeten met een burn-out, weer begonnen met studeren. Het feit dat ik weer terug ben gegaan naar de (digitale) studiebanken betekent ook direct dat ik de Studie Update serie hier op mijn blog weer ga oppakken. In deze artikelen vertel ik jullie ieder kwartaal/blok hoe het ervoor staat met mijn studie, welke vakken ik momenteel volg en hoe alles me bevalt. Lees je mee?

Van thuiszitten naar deeltijd studeren

De laatste studie update die ik schreef dateert uit januari 2018, wat betekent dat er zo’n 2,5 jaar tussen deze artikelen zit. Ik vertelde jullie destijds dat ik halverwege mijn korte stage in het tweede studiejaar ben uitgevallen met een burn-out: iets waarvan ik toen nog dacht dat ik het in een paar weken tijd zou kunnen oplossen. Inmiddels weten we allemaal beter: het heeft me een aantal jaar gekost.

Afgelopen zomer kreeg ik eindelijk weer ruimte in mijn hoofd om na te denken over het vervolgen van mijn studie en nam ik contact op met de Hogeschool van Amsterdam over deeltijd studeren. Gezien het feit dat ik hard bezig ben mijn eigen bedrijf te laten groeien, wilde ik namelijk niet opnieuw voltijd gaan studeren met het risico op een terugval.

Uiteindelijk is alles ontzettend snel gegaan en ben ik gisteren begonnen met het tweede studiejaar van Creative Business: de studie waar ik een paar jaar terug bij ben uitgevallen (destijds heette de studie nog Media, Informatie en Communicatie).

Het is nu nog heel erg wennen om weer te studeren, zeker aangezien alle lessen momenteel online plaatsvinden vanwege de pandemie. Dit betekent wel dat ik geen tijd kwijt ben aan reizen en ’s ochtends langer kan slapen, maar ook dat ik in een klas terecht ben gekomen waarvan ik niemand nog in real life heb ontmoet.

Deze vakken volg ik op dit moment

Het studiejaar is net als bij de voltijd variant ingedeeld in vier blokken, waarin ik tijdens dit eerste blok vier verschillende vakken volg. Iedere vrijdag heb ik (online) colleges van 9:20u tot 17:00u en de rest van de week wordt er verwacht dat ik zelfstandig studeer. Momenteel volg ik de vakken Ondernemerstools, Engels, Psychologie en Praktijkopdracht Storytelling.

Ondernemerstools

Het vak Ondernemerstools is het enige vak dat ik dit blok volg dat wordt getoetst met een tentamen. Aan het einde van het blok krijg ik een (online) meerkeuzetentamen dat bestaat uit theoretische- en rekenvragen.

Zelf vind ik Ondernemerstools natuurlijk ontzettend interessant, aangezien ik zelf momenteel mijn eigen onderneming van de grond probeer te krijgen. De dingen die ik hier leer kan ik dan ook direct in de praktijk toepassen en daarmee is het extra leuk om te volgen. Wel bestaat een groot deel van het tentamen (15 van de 44 vragen) uit rekenen: iets wat ik vaak een lastiger onderdeel vind. Ik gok dan ook dat ik aardig wat uurtjes kwijt ga zijn aan het maken van oefenopdrachten.

Engels

Het vak Engels spreekt waarschijnlijk wel voor zich: je leert hier de Engelse taal. De lessen zijn dan ook volledig Engelstalig en ik moet zeggen dat ik dit zelf erg makkelijk te volgen vind. De toetsing is echter volledig schriftelijk, in tegenstelling tot het vak dat ik in het eerste jaar van de voltijd opleiding kreeg. We moeten een portfolio inleveren met hierin een zakelijke email, bijbehorend CV en een essay.

De zakelijke email heb ik voor het vak in het eerste jaar ook moeten schrijven, en hier maak ik me zelf dan ook niet zo’n zorgen over. Deze email en het CV zijn relatief simpel en hierbij kun je veel gebruik maken van voorbeeldzinnen. De essay daarentegen schijnt een heleboel werk te zijn en moet zo’n 1000 woorden bevatten waarin je jouw mening over een bepaald onderwerp moet uitleggen en hier ook argumenten voor moet benoemen (die je grotendeels uit artikelen moet halen).

Psychologie

Voor het vak psychologie is het een stuk lastiger om kort uit te leggen wat nu precies de bedoeling is. Uiteindelijk komt het erop neer dat ik een portfolio moet gaan maken waarin ik de theorie uit het boek verwerk in een persoonlijke situatie.

Ik moet een bepaalde doelgroep en gedrag in mijn eigen (werk)omgeving uitkiezen om vervolgens te gaan analyseren. Vervolgens is het de bedoeling dat ik in mijn portfolio aan de hand van de stof uit het boek een goed beeld geef van hoe ik dit gedrag zou kunnen veranderen a.d.h. van bijvoorbeeld media uitingen. Ik hoef deze oplossing vervolgens niet daadwerkelijk uit te voeren, maar moet voornamelijk laten zien dat ik de stof begrijp en beheers.

Praktijkopdracht Storytelling

Zodra ik zelf de woorden praktijkopdracht of project hoor gaan de haren in mijn nek al overeind staan: zo’n hekel heb ik in het verleden gekregen aan dit soort opdrachten. Gelukkig is deze praktijkopdracht eigenlijk best leuk om te doen.

Hij bestaat uit twee onderdelen: een individueel gedeelte en een groepsopdracht. Voor het individuele gedeelte is het de bedoeling dat ik een podcast ga maken van zo’n 3 minuten waarin ik een economisch-cultureel onderwerp bespreek. Vervolgens maak ik samen met mijn groepje van zo’n 4/5 man aan de slag met het maken van een live radioprogramma rondom onze podcasts. Deze radioshow moet in totaal zo’n 30 minuten duren en kunnen jullie tegen die tijd zelfs live meeluisteren. (Vanwege de pandemie kunnen we niet met ons gehele groepje presenteren in de radiostudio, dus of je mij daadwerkelijk live zult horen kan ik je niet beloven)

En dat is eigenlijk in een notendop waar ik het komende blok mee bezig zal zijn. Momenteel is het allemaal vooral nog heel erg wennen en ben ik dan ook heel benieuwd hoe ik het allemaal ga ervaren. Natuurlijk houd ik jullie op de hoogte in mijn weekvlogs en kunnen jullie me altijd vragen stellen rondom mijn studie in de reacties onder dit artikel of via social media.

Deeltijd studeren na 2,5 jaar thuiszitten // STUDIE UPDATE #3

1 Comment

 • Valerie 5 september 2020 at 17:59

  Wat interessant om te lezen hoe het gaat deeltijd naar school gaat en wat voor vakken je nu hebt. Maar veel geluk met doorzetten van je opleiding.

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×