De nadelen van het ondernemen

De nadelen van het ondernemen

5 december 2019 1 Comment

Sinds 9 september 2019 sta ik officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en mag ik mezelf dus ook ondernemer noemen. Hoewel ik sinds kinds af aan al wist dat ik later voor mezelf wilde gaan werken kleven er ook genoeg nadelen aan het ondernemen. Het is nu eenmaal risicovol en voordat je daadwerkelijk de stap zet om te gaan ondernemen is het heel belangrijk om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Vandaag zet ik de vijf nadelen die voor mij het meest opvallen voor je op een rij.

Je hebt geen stabiel inkomen

Dit eerste punt is meteen een hele bekende. Een stabiel inkomen heb je als ondernemer namelijk niet. Dit is ook één van de grootste redenen voor veel mensen om niet voor zichzelf te beginnen.

Als ondernemer ben je afhankelijk van jouw klanten: de ene maand zul je veel opdrachten krijgen/producten verkopen en de andere maand zal dit enorm tegen vallen. Zo heb ik zelf soms meerdere samenwerkingen lopen op mijn blog en verdien ik een aardig bedrag, maar een andere maand heb ik geen enkele samenwerking. Het is dan ook ontzettend belangrijk om hier mee om te leren gaan en geld opzij te zetten voor die maanden waarin je minder verdient.

Er is geen vangnet

Er is geen vangnet. Hiermee bedoel ik dat je alles zelf moet regelen: er is geen pensioen, geen WW, geen ADV dagen, geen doorbetaling tijdens vakantie of ziekte, etc. Hier zul je allemaal zelf een oplossing voor moeten vinden. Wanneer je uit valt door ziekte heb je anders een probleem: wanneer jij niet werkt stoppen de betalingen van jouw klanten immers ook.

Iets anders waar je goed over na moet denken is je aansprakelijkheid. Stel dat jij als schilder werkt en tijdens een klus per ongeluk spullen van je opdrachtgever beschadigt of dat er iemand struikelt over jouw ladder en er sprake is van letselschade. Zonder een goede verzekering mag je het complete bedrag uit eigen zak betalen en dat kan flink oplopen. Zonder een goede verzekering mag je het complete bedrag van de reparatiekosten uit eigen zak betalen. Het is dan ook belangrijk om goed na te gaan of jij belang hebt bij zo’n aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’er. Mocht je hier meer informatie over willen hebben dan kun je een kijkje nemen op de pagina van Allianz voor verdere informatie.

Je hebt geen 40-urige werkweek

Als ondernemer heb je geen 40-urige werkweek zoals je dit hebt wanneer je voor een baas werkt. Je hebt geen dagen van 9 tot 18 en waarna je naar huis gaat om vervolgens lekker lui op de bank te kunnen ploffen. Als ondernemer gaat het werk altijd door. Je zult merken dat je eerder 60 uur per week haalt dan 40 wanneer je niet op past, aangezien je alle aspecten van jouw bedrijf moet regelen. Je bent niet alleen de verkoper maar ook de secretaresse, marketeer, boekhouder en schoonmaker. Je zult dan ook merken dat er altijd wel iets te doen is en je jezelf ervoor moet behoeden niet continu alleen maar aan het werk te zijn.

Er wordt vaak gedacht dat je het wel voor niets doet

Ik dacht zelf dat dit punt voornamelijk in de creatieve industrie waar ik zelf werk veel voor komt. Helaas hoor ik echter verhalen van ondernemers uit verschillende branches die hetzelfde meemaken. Andere bedrijven, of juist vrienden en familie, die denken dat je voor hun wel even gratis iets kunt doen. Een grafische designer die wel even gratis een kerstkaart voor de familie kan maken of een advocaat die zijn neefje toch wel even gratis kan helpen.

Zo vaak als ik zelf mailtjes krijg van bedrijven die graag met me samen willen werken maar geen budget hebben zijn helaas al heel lang niet meer op twee handen te tellen. Ze willen je als beginnend ondernemer graag helpen je portfolio op te bouwen en bieden je exposure in ruil voor jouw product of dienst. Dat ze zelf wel verwachten hun loonstrookje aan het einde van de maand binnen te krijgen van hun baas vergeten ze in dit geval voor het gemak maar even.

Je moet discipline hebben

Het laatste punt uit deze rij is voor mij niet altijd even moeilijk. Discipline heb ik zelf namelijk lang niet in alle opzichten, maar wanneer het om mijn onderneming gaat kan ik mezelf heel goed zetten tot het maken van stappen. Wanneer je die zelfdiscipline echter niet hebt zul je niet ver komen tijdens het ondernemen. De droom van het ondernemen vanuit bed is namelijk heerlijk, maar dat betekent nog altijd dat je moet werken vanuit bed en niet uren lang series kijken.

Een gezellige lunch met een vriendin tussen het werken door is ontzettend leuk, maar betekent wel dat je die tijd die je daar verliest ergens anders zult moeten inhalen. Die discipline moet je hebben: om jezelf in de avonden/weekenden aan het werk te zetten terwijl jouw vrienden en familie leuke dingen aan het doen zijn. Heb je die discipline niet, dan zal het ondernemen je niet erg lang goed af gaan.


Natuurlijk zijn dit maar enkele nadelen van het ondernemen en zijn er vast meer, maar wanneer jij de voordelen en de nadelen tegen elkaar afweegt en meer voordelen ziet dan moet je er vooral voor gaan. Voor mij wegen de risico’s die het ondernemen met zich mee brengt minder zwaar dan dat de voordelen wegen: mijn eigen tijden kunnen indelen, de vrijheid hebben om te doen wat ik zelf graag doe en mezelf altijd weer kunnen blijven ontwikkelen. Ik ben heel benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken!

Dit artikel is een samenwerking

De nadelen van het ondernemen

1 Comment

 • Johan Koopmans 5 december 2019 at 09:52

  Als zzper komt daarbij ook nog dat het je heel moeilijk word gemaakt door de belastingdienst om langdurige grote opdrachten uit te voeren omdat je dan al snel meer dan 70% voor 1 opdrachtgever aan de gang bent wat zij snel als verkapt dienstverband kunnen aanmerken.
  Dit is natuurlijk ter bescherming bedoeld voor werknemers echter kan het de ondernemer die gewoon niet meer uren beschikbaar heeft dan 24 goed benadelen, wees daar bewust van als u op uurbasis werkt.

  Natuurlijk is het niet allemaal kommer en kwel want terug gaan naar loondienst zou ik liever niet willen, de vrijheid, je zelfredzaamheid en flexibiliteit in wat je doet is een hele grote plus van het ondernemen 🙂

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×