Een brief aan 2017

31 december 2017 3 Comments

De afgelopen twee jaar schreef ik op oudejaarsdag een brief. Een brief aan het jaar dat bijna was afgelopen. In 2015 was deze brief grotendeels negatief, met een aantal positieve punten tussendoor. In 2016 was deze brief gelukkig een heel stuk positiever. Ook dit jaar besloot ik een Brief aan 2017 te schrijven, aangezien ik dit een hele mooie afsluiting van mijn (blog)jaar vind.

2017…

ik begon je enthousiast. Vol goede moed en zin om ook dit jaar weer te knallen voor Ordinary Odd en mijn studie. Eén van mijn goede voornemens was dan ook om standaard minimaal een week (het liefst twee) vooruit te werken voor mijn blog en YouTube kanaal. Zo zou ik meer ruimte krijgen om een dagje niks te doen of me volledig te kunnen storten op school.

De eerste periode ging dit goed, maar al snel betrapte ik mezelf erop dat ik weer de avond van tevoren artikelen zat te schrijven voor de dag erop. Zo gaat dat volgens mij vaak met goede doelen.

Toch liep alles erg goed: ik plaatste iedere dag wel een artikel en/of video en ook mijn studiejaar verliep soepel. De ene herkansing die ik mee had genomen vanuit 2016 haalde ik met gemak en ook de rest van het jaar haalde ik goede cijfers. Alleen aan het einde van het studiejaar moest ik nog een opdracht herkansen, maar hierna was mijn propedeuse dan toch echt binnen.

Wat studie betreft haalde ik mijn doel voor het jaar dan ook gemakkelijk. Helaas groeide mijn blog en YouTube kanaal echter niet zo snel als dat ik had gewild. Ik plaatste inmiddels zelfs zo’n 3 à 4 video’s in de week en alsnog groeide ik dit jaar ‘maar’ van de 1.400 tot de 1.800 abonnees waar ik als doel had gesteld om de 5.000 aan te tikken.

Ook mijn blogstatistieken zag ik helaas dalen. Waar ik in 2016 nog bijna 18.000 bezoekers telde zijn dit er in 2017 zo’n 15.500. In principe geen grote daling, maar wanneer je het jaar ingaat met het idee om te groeien werkt het soms erg demotiverend.

Toch besloot ik keer op keer om mezelf niet zomaar naar beneden te laten halen door cijfertjes en zette er zelfs een tandje bij. Ik verzon alsmaar iets nieuws om bezoekers te trekken: nieuwe series, extra uploads, leuke collabs, verandering van blognaam, noem het maar op. Niets leek helaas te helpen.

Nu we aan het eind van het jaar zijn kan ik vertellen dat ik eigenlijk het hele jaar door (en waarschijnlijk zelfs al langer) veel te veel van mezelf gevraagd heb. Ik ‘moest’ van mezelf iedere keer maar weer content maken en iedere keer weer ‘moest’ deze beter zijn dan de vorige. Dit tot het punt dat ik de afgelopen maand ben neergestort.

Ik liep zoals jullie weten de afgelopen tijd fulltime stage en een paar weken geleden hebben mijn docent en ik hier een stop achter gezet. Na met hem te hebben gesproken vond hij namelijk niet dat ik op dit moment in staat ben om stage te lopen. Wat blijkt? Ik ben overspannen.

Binnenkort zal ik een aparte studieupdate schrijven waarin ik meer uitleg geef over deze situatie en daarnaast zal ik een video maken waarin ik jullie probeer bij te praten. Wanneer ik dat in deze brief moet schrijven wordt dit artikel namelijk veel te lang.

Het jaar eindigt dan ook heel anders dan dat het begon. Waar ik heel enthousiast en productief begon zit ik nu alweer zo’n 2 weken thuis en neem ik voornamelijk rust. Mijn blog en YouTube kanaal liggen redelijk stil en wat betreft mijn studie zal ik ergens nog 5 weken stage moeten gaan inhalen.

2017: je was een bijzonder jaar waarin ik lange tijd niet door heb gehad hoe het nu echt met me ging. Wat 2018 gaat brengen weet ik nog niet, maar ik weet wel dat het een jaar gaat worden waarin ik keuzes zal moeten gaan maken. Ik ben benieuwd hoe anders mijn leven eruit zal gaan zien!

Ik wens jullie allemaal een fijne jaarwisseling en ik spreek jullie weer in 2017!

3 Comments

 • Annika 1 januari 2018 at 14:10

  Welkom in de wereld van overspannenheid. Ik zit in hetzelfde schuitje en leuk is anders. Hopelijk brengt 2018 veel leuke en nieuwe dingen en natuurlijk de nodige rust!

 • Robin 31 december 2017 at 19:59

  Veel succes in 2018! Mocht je ooit willen praten of je ei kwijt willen bij iemand die wat van je af staat mag je mij altijd een berichtje sturen. Mijn vader heeft een burn-out en depressie en heb veel met hem gepraat in te snappen wat hij meemaakt. Zijn burnout en depressie hebben mij inzicht gegeven in het rustig aan doen.

 • Ria 31 december 2017 at 08:21

  Goede en eerlijke brief Irina! En misschien heb je toch weer iets geleerd. Te veel hooi op de vork nemen werkt niet…

  Sterkte meid, en veel wijsheid toegewenst! Gezond 2018 toegewenst.

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×