Blogtips #9 – Het belang van een duidelijke lay-out

27 februari 2017 4 Comments

Wanneer ik op een blog terecht kom dan is een eerste indruk vaak afhankelijk van de lay-out die de blogger heeft gekozen voor zijn/haar website. Wanneer een lay-out er niet duidelijk uit ziet klik ik al snel weg. Standaard WordPress of Blogger thema’s vind ik zelf al snel een afknapper, omdat ze geen persoonlijke smaak van een blogger laten zien. In dit artikel bespreek ik het belang van een duidelijke lay-out met jullie, en geef je tips voor het vinden van een mooi thema voor jouw blog.

De kracht van een duidelijke lay-out

Een duidelijke lay-out is een krachtig iets. Wanneer jij een duidelijke lay-out hebt, waar je lezers jouw blog aan kunnen herkennen, dan is dit echt een sterk punt. Daarnaast zorgt het ervoor dat je lezers gemakkelijk in je archieven terecht kunnen komen, en zul jij dus hoger uitkomen in je statistieken.

Zelf gaf ik net al aan dat ik een standaard WordPress of Blogger thema vaak niet erg professioneel over vind komen. Ben je net begonnen met bloggen en zoek je nog of het iets voor je is? Dan is het natuurlijk prima. Maar wil je echt iets bereiken met je blog dan vind ik een persoonlijk afgestemde lay-out echt een must.

Blogtips #9 - Het belang van een duidelijke lay-out

Waaraan moet een duidelijke lay-out voldoen?

Een duidelijke lay-out zorgt ervoor dat jouw lezers jouw blog meteen kunnen onderscheiden van die van anderen. Daarnaast zorgt het ervoor dat je lezers gemakkelijker hun weg vinden binnen jouw blog door o.a. de zoekfunctie.

Header
Een header vind ik zelf ontzettend belangrijk: dit is het eerste dat bezoekers van jouw website te zien krijgen en zorgt dus voor de eerste indruk. Zelf zie ik hier graag een logo terug, en natuurlijk de naam van de website. Zorg er voor dat je header (net als al je beeldmateriaal) van goede kwaliteit is. Een header die niet van goede kwaliteit is zorgt bij mij snel voor een afknapper. Daarnaast vind ik het zelf belangrijk dat een header doorlinkt naar de home pagina van je blog: dit is een belangrijke functie.

Menubalk
De menubalk bevat de belangrijkste pagina’s op jouw blog. Pagina’s zijn iets anders dan artikelen, artikelen staan op de home pagina, terwijl pagina’s statisch zijn. Ik vind zelf dat een Over MijOver de Site en Contact pagina niet kunnen ontbreken. Zelf heb ik ook een losse pagina aangemaakt voor mijn Day Zero Project. Deze zijn gemakkelijk te vinden via de menubalk.

Sidebar
De sidebar vind ik zelf een van de belangrijkste onderdelen van de lay-out. Hier moet de lezer de informatie kunnen vinden waar hij/zij naar op zoek is. Ik vind het zelf dan ook belangrijk om de zoekoptie bovenin de header te plaatsen, zodat mijn bezoekers deze snel kunnen vinden. Ook een foto en omschrijving van jezelf en je blog vind ik hier niet kunnen ontbreken: dit zorgt meteen voor een persoonlijke touch. Verder zijn je social media accounts en natuurlijk de categorieën van je artikelen een must om in de sidebar te vermelden. Verder kun je de sidebar nog verder opvullen met bijvoorbeeld links naar series op je blog (denk aan deze blogtips serie) en/of eventuele advertentieruimte.

Content
Daarnaast is het belangrijk dat een bezoeker altijd meteen op de home pagina terecht komt. Dit is zoals ik al zei de pagina waar alle artikelen te vinden zijn. Deze artikelen noem ik ook wel content. Niets is zo vervelend als op een blog terecht te komen waar je op zoek moet naar de artikelen. Maak het je lezer gemakkelijk en zorg dat je (nieuwste) artikelen meteen zichtbaar zijn wanneer zij je site bezoeken.

Responsive design
Responsive betekent dat je website zich aanpast aan het apparaat waarop de lezer jouw site bezoekt. Op deze manier is het voor jouw lezers veel gemakkelijker om jouw artikelen even snel te lezen in de trein op de mobiele telefoon of tablet. Daarnaast kom je hoger in de ranking van Google wanneer je een responsive design hebt.

Blogtips #9 - Het belang van een duidelijke lay-out

Hier vind je de leukste thema’s

Natuurlijk is niet iedere blogger meteen handig met het maken van websites. Geloof me: CSS en HTML zijn voor mij ook een groot mysterie. Om die reden besloot ik op zoek te gaan naar een responsive thema op Etsy. Hier staan enorm veel thema’s op voor verschillende prijzen. Zelf vind ik dit een hele fijne optie, aangezien het lang niet zo duur is als het laten maken van een lay-out door een designer, maar toch een persoonlijke touch geeft aan je website. Hier kun je responsive thema’s vinden voor WordPress en hier voor Blogger. Neem vooral de tijd om een thema te zoeken dat echt bij jou en je blog past.

Dit waren mijn tips voor het maken van een duidelijke lay-out voor je blog. Ik ben wel benieuwd hoe jullie hier over denken: klik jij weg wanneer een blogger geen duidelijke/amateuristische lay-out heeft? En waar heb jij jouw thema vandaan?

Blogtips #1 – Meer uit je blog halen in het nieuwe jaar 
Blogtips #2 – Het belang van een media kit + hoe maak je er zelf een
Blogtips #3 – De kracht van afbeeldingen + copyright vrije afbeeldingen
Blogtips #4 – Het maken van een goede blogplanning
Blogtips #5 – De kracht van een vast uploadschema
Blogtips #6 – Al mijn eerdere blogtips
Blogtips #7 – Het vinden van bloginspiratie
Blogtips #8 – Het schrijven van een goede review

Blogtips #9 - Het belang van een duidelijke lay-out

4 Comments

 • Robin 28 februari 2017 at 17:40

  Ik vind die lay outs van tegenwoordig dat ze half meescrollen heel erg irritant. Sommige bloggers hebben ook geen sidebar meer wat ik wel echt een must vind. Ik vind het wel tof als ik op een blog kom waarvan de lay out mij echt verrast en origineel is.

  • Irina 28 februari 2017 at 18:42

   Precies! Het hebben van geen sidebar vind ik inderdaad ook echt een afknapper: daar zit vrijwel alle navigatie in.

 • Jonna@burgertrutjesNL 27 februari 2017 at 18:47

  Handig artikel! Ik houd van een strakke lay-out. Zonder veel reclameblokken en andere onzin. Keep it simple

  • Irina 27 februari 2017 at 20:29

   Precies! Al die reclame die op blogs staat stoort mij vaak ook.

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×