Blogtips #8 – Het schrijven van een goede review

20 februari 2017 2 Comments

Toen ik pas begon met bloggen dacht ik dat het schrijven van reviews heel simpel zou zijn. Je maakt een paar foto’s, test het product uit en schrijft vervolgens je mening op. Kort gezegd is dat ook zeker wat je doet wanneer je een review schrijft, maar er komt veel meer bij kijken. In dit blogtips artikel vertel ik je dan ook hoe je nu precies een goede review schrijft.

Het maken van duidelijke foto’s

Hetgeen waar mensen het eerst naar kijken wanneer ze een artikel aanklikken (of zelf al daarvoor) is het beeldmateriaal. Wanneer ik een te donkere of onscherpe foto zie dan ben ik niet geneigd een artikel aan te klikken of zelfs te lezen. De informatie die in het artikel staat kan in dit geval nog zo goed zijn, maar door de slechte foto’s zal ik deze niet eens lezen.

Zelf vind ik het belangrijk om foto’s te maken voordat ik een product uittest. Op deze manier ziet een product er nog op zijn best uit: zonder gebruikssporen. Vooral bij make-up producten is dit erg belangrijk, omdat je ze ook zult gaan swatchen o.i.d. waardoor de foto’s naderhand niet meer zo mooi zullen worden als hiervoor.

Wat betreft foto’s ben ik heel erg van mening dat je er nooit genoeg kunt maken. Ik maak liever tien keer dezelfde soort foto, dan dat ik er straks tijdens het bewerken en schrijven achterkom dat die ene foto die ik heb gemaakt niet goed genoeg is.

Zorg voor de juiste informatie

Bedenk je tijdens het schrijven van de review wat jij zou willen weten wanneer jij een review van dit product opzocht. Zelf houd ik ervan om alles kort maar krachtig op te schrijven. Toch wil ik er wel voor zorgen dat alle informatie in mijn artikel staat.

Zo zorg ik ervoor dat ik de plus- en minpunten van producten noem, laat merken hoe het product mij bevalt en zorg ik waar nodig voor aanvullend beeldmateriaal. Zo vind ik een review van een lipstick of oogschaduwpalette niet compleet zonder swatchfoto’s op mijn arm en op mijn gezicht zelf.

In een goede review vind ik dat minimaal de volledige naam van het product genoemd moet worden en de verkoopprijs. Daarnaast zijn plus- en minpunten aan het product erg nuttig om te noemen, zodat de lezer zelf een overweging kan maken tussen deze punten. Gebruik duidelijke foto’s om een visueel beeld te geven van een product en de lezer te laten zien wat ze kunnen verwachten. Verder is het dus belangrijk om na te denken wat jij graag zou willen lezen over dit product. Op deze manier zorg je voor een volledige review die echt van toegevoegde waarde is voor jouw lezers.

Neem de tijd voor het testen

Hoe verleidelijk het ook is om als eerste jouw review van een nieuw product online te zetten, raad ik je toch aan om kwaliteit boven ‘als eerste zijn’ te kiezen. Zorg ervoor dat je een product eerst goed test voordat je de review schrijft. Op deze manier weet je jouw lezer te vertellen wat de effecten van die crème zijn voor jouw huid op de lange termijn. Met deze ervaringen in je review is jouw artikel veel meer waard voor je lezers.

Dit zijn toch wel mijn voornaamste tips voor het schrijven van een goede review. Vooral het beeldmateriaal zie ik bij velen misgaan: zo mis ik vaak foto’s van producten die zijn aangebracht op het gezicht, waardoor ik met vragen achterblijf na het lezen van een review. Heb jij nog tips voor jouw collega bloggers? Laat ze dan vooral achter in de reacties!

Blogtips #1 – Meer uit je blog halen in het nieuwe jaar
Blogtips #2 – Het belang van een media kit + hoe maak je er zelf een
Blogtips #3 – De kracht van afbeeldingen + copyright vrije afbeeldingen
Blogtips #4 – Het maken van een goede blogplanning
Blogtips #5 – De kracht van een vast uploadschema
Blogtips #6 – Al mijn eerdere blogtips
Blogtips #7 – Het vinden van bloginspiratie 

Blogtips #8 - Het schrijven van een goede review

2 Comments

 • hillybillybeauty 20 februari 2017 at 21:38

  Oh dat ik soms iets langer te tijd moet nemen om producten te testen moet ik mijzelf steeds inprenten, haha. Soms wil je het gewoon online hebben zodat je die “druk” niet voelt van het nóg moeten reviewen.

  • Irina 20 februari 2017 at 22:13

   Haha heel erg herkenbaar! Om diezelfde reden maakte ik vroeger geen foto’s van hoe een product op mijn gezicht stond: dat kostte weer extra tijd. Zonde want dat maakt een review nu juist zo goed!

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×