Blogtips #5 – De kracht van een vast uploadschema

30 januari 2017 14 Comments

Ik zet iedere dag om 6 uur ’s ochtends nieuwe content online. Iedere woensdag en zondag zijn dit video’s: alle overige dagen zijn dit geschreven artikelen. Waarom ik dit vaste schema gebruik? Niet alleen omdat dit voor mijzelf makkelijk is. Een vast uploadschema is ontzettend krachtig: vandaag vertel ik je waarom.

Lezers weten waar ze aan toe zijn

Het is heel erg belangrijk voor je lezers om te weten waar ze aan toe zijn. Wanneer jij eerst heel enthousiast dagelijks nieuwe content online zet, maar vervolgens een maand lang niets van je laat horen op je blog zullen veel mensen afhaken. Sommigen zullen denken dat je gestopt bent met bloggen, anderen hebben simpelweg geen zin om alsmaar te moeten kijken of er eindelijk weer eens iets nieuws online is gekomen.

Wanneer je een vast schema hebt (en dit hoeft echt niet te betekenen dat je dagelijks moet gaan posten) weten je lezers waar ze aan toe zijn. Zo weten mijn lezers dat ze iedere dag om 6 uur ’s ochtends een nieuw artikel kunnen verwachten op mijn blog. Op mijn YouTube kanaal hetzelfde: mijn abonnees weten dat er iedere dinsdag om 16 uur en iedere zaterdag om 11 uur een nieuwe video online komt.

Door dit vaste schema zullen je lezers/kijkers het de moeite waard vinden om jou te volgen. Ze kunnen aan jouw uploadschema zien dat jij jouw blog serieus neemt. Ze weten waar ze aan toe zijn en om die reden zullen ze jou eerder supporten.

Je komt in de flow terecht

Zelf merk ik heel erg aan mezelf dat wanneer ik een tijd lang niet blog, ik weer moet wennen wanneer ik weer aan de slag ga. Zo heb ik na een lange periode bloggen veel minder inspiratie, waardoor ik alsnog geen nieuwe content online zet. Daarnaast wordt de drempel om het weer op te pakken steeds groter en groter.

Wanneer ik echter mijn vaste uploadschema gebruik dan weet ik waar ik me aan moet houden. Ik weet dat ik iedere dag nieuwe content online moet plaatsen en om die reden is het vanzelfsprekend om iedere dag aan mijn blog te werken. Dagelijks ben ik onbewust bezig met het zoeken van inspiratie voor nieuwe artikelen en video’s. Ik weet precies wanneer ik het mooiste licht heb om foto’s te maken en wanneer ik de meeste energie over heb om te bloggen.

Kortom: ik kom in de flow terecht. Bloggen wordt iets wat me gemakkelijk af gaat. De inspiratie is vrijwel altijd volop aanwezig en de energie om aan mijn blog te werken ook. Ik haal veel meer voldoening uit het bloggen: dat is wat voor mij het meeste telt.

Je zet je perfectionisme aan de kant

Als er iets is dat je mij kunt noemen, dan is het wel een perfectionist. Alles dat ik doe wil ik volledig goed doen en zo gaat dat dan ook met mijn blog. Alle foto’s die ik maak, alle artikelen die ik schrijf wil ik tot in de puntjes hebben nagekeken voordat ik ze online zet. Iedere video kijk ik een keer of 5 na voordat ik hem daadwerkelijk upload.

Soms heb ik echter een tijd lang weinig tijd voor mijn blog, door bijvoorbeeld een ontzettend drukke periode op school. Dan zit ik soms ’s avonds laat nog zonder artikel voor de volgende dag en ben ontzettend moe. Toch wil ik me aan mijn uploadschema houden, en schrijf ik snel een blogpost. Deze wordt een stuk minder nagekeken dan de blogposts die ik ver van tevoren schrijf: dat kan ik je verzekeren.

Juist doordat ik soms in nood kom met het schrijven van blogposts word ik gedwongen om mijn perfectionisme opzij te zetten. Ik zet soms een blogpost online die ik even snel in elkaar heb gezet en waar misschien een paar taalfouten in zitten. Slecht? Zo zou je het kunnen zien. Zelf zie ik het juist als iets moois: soms worden namelijk juist deze artikelen het best gelezen. Artikelen die recht uit het hart komen omdat ze zo snel in elkaar zijn gezet. Als ik deze later terug lees ben ik blij dat ik ze op deze manier heb gemaakt.

Het hebben van een vast uploadschema heeft voor mij en mijn blog een groot verschil uitgemaakt. Sinds ik op vaste dagen ben gaan posten zijn mijn statistieken flink gestegen. Sinds ik dagelijks ben gaan posten nog meer. Ik merk dat mijn blog steeds meer een deel van mijn leven is gaan uitmaken door mijn vaste uploadschema en daar heb ik nog geen dag spijt van gehad. Werk jij met een vast schema? Zo ja, wat zijn jouw bevindingen?

Blogtips #1 – Meer uit je blog halen in het nieuwe jaar
Blogtips #2 – Het belang van een media kit + hoe maak je er zelf een
Blogtips #3 – De kracht van afbeeldingen + copyright vrije afbeeldingen
Blogtips #4 – Het maken van een goede blogplanning

Blogtips #5 - De kracht van een vast uploadschema

14 Comments

 • Lindsay 19 februari 2017 at 17:33

  Ik vind een vast blogschema ook erg fijn werken. Ben nu aan het kijken hoe ik het verder kan uitbreiden, maar wil dit nog niet doorzetten zolang ik niet weet of ik genoeg materiaal etc ervoor heb. Op dit moment blog ik 1x in de week, maar ik wil graag toe naar twee keer in de week. Alleen op de tweede keer wil ik graag bepaalde onderwerpen aanhalen. Hoe zorg jij ervoor dat je over bepaalde onderwerpen regelmatig weet te bloggen?

  • Irina 19 februari 2017 at 19:48

   Ik heb zelf als vaste serie deze blogtips, en daarover probeer ik wekelijks een onderwerp binnen het bloggen te bespreken. Daarnaast heb ik zo’n 2 a 3 keer per week een review van een beauty-product: ook gemakkelijk om regelmaat in te vinden. Wat betreft de overige artikelen en video’s is het een kwestie van inspiratie vinden! Zelf houd ik een complete lijst met blog- en YouTube-ideeën bij waardoor ik nooit zonder inspiratie kom te zitten. In het laatste artikel in deze blogtips serie heb ik het over het vinden van inspiratie!

 • Teddy 6 februari 2017 at 12:14

  Wat een fijne tip! Ik merk dat ik hier zelf ook veel aan heb!

  • Irina 6 februari 2017 at 19:50

   Ja een vast uploadschema werkt zo ontzettend fijn voor zowel jezelf als je lezers!

 • Elke 1 februari 2017 at 11:26

  Ik probeer de laatste tijd ook steeds meer en meer vooruit te plannen en dit is echt een heerlijk gevoel!

  • Irina 1 februari 2017 at 11:32

   Ja het geeft zo veel rust!

 • Lonneke 30 januari 2017 at 21:24

  Ja je slaat de spijker op zijn kop met dit artikel. Ik gebruik ook een vast uploadschema en dit werkt heel goed voor zowel voor mij als voor de lezers.

  • Irina 30 januari 2017 at 21:46

   Precies! Het is niet alleen een houvast voor jezelf, maar ook je lezers weten precies waar ze aan toe zijn.

 • Iris 30 januari 2017 at 09:15

  Ik snap precies wat je bedoelt! Ik post zelf elke woensdag en zondag, maar misschien moet ik dat ook maar op een bepaalde tijd gaan doen!

  • Irina 30 januari 2017 at 10:37

   Een bepaald tijdstip is inderdaad handig om aan te houden! Gewoon inplannen 😉

 • Lindsey Beljaars 30 januari 2017 at 09:07

  Ik ben het hier helemaal mee eens. Sinds ik mijn blog ben gestart heb ik een vast uploadschema en hier ben ik nog nooit van afgeweken! Fijn gevoel voor mijzelf en voor mijn lezers 🙂

  • Irina 30 januari 2017 at 10:38

   Ja ik vind het zelf ook heel fijn en voel me ook bezwaard om niet te posten wanneer mijn lezers het wel van me verwachten. Daardoor mis je nooit een dag ^^

 • Jenny - IkReis 30 januari 2017 at 08:45

  Ik plan veel vooruit, heerlijk. Bij mij komen maar twee keer per week nieuwe blogs. Niet veel, maar ik blijf te perfectionistisch om meer te bloggen en dan minder kwaliteit te leveren 😉

  • Irina 30 januari 2017 at 10:38

   Ook 2 keer per week is een vast schema! Zolang je maar op dezelfde dagen/tijden plaatst 😉

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×