Blogtips #4 – Het maken van een goede blogplanning

23 januari 2017 14 Comments

Bloggen: een leuke maar tijdrovende hobby. De meeste bloggers hebben naast hun blog ook nog een baan en/of een studie en een goede planning is dan ook essentieel. Zelf ben ik gek op plannen, en dat helpt mij ontzettend goed op het gebied van mijn blog. Zonder een goede planning zou ik het niet redden om dagelijks nieuwe artikelen online te kunnen zetten. Hoe ik die planning maak? Dat laat ik je vandaag zien.

Waarom een blogplanning?

”Bloggen is toch je hobby? Waarom maak je dan een planning?” Logische vraag. Ja: bloggen is inderdaad mijn hobby. Mijn flink uit de hand gelopen hobby weliswaar. Ik vind bloggen zo ontzettend leuk dat ik er het liefst mijn werk van wil maken: dit vereist een heleboel inzet en doorzettingsvermogen. Dagelijks nieuwe content online zetten is voor mij dan ook echt een must.

Naast het feit dat ik mijn werk wil maken van mijn blog, is het ook belangrijk om een vast schema te hebben waar mijn lezers houvast aan hebben. Hier wil ik later nog een uitgebreid artikel over schrijven, maar het komt erop neer dat een vast ‘upload’-schema heel belangrijk is om serieus genomen te worden.

En als laatste: zonder planning is het een chaos in mijn hoofd. Een chaos in mijn hoofd staat vervolgens weer gelijk aan het last minute schrijven van artikelen, waar ik vervolgens eigenlijk helemaal geen inspiratie of energie voor heb. Het resultaat? Afgeraffelde content die online komt.

Waaruit bestaat mijn blogplanning?

Mijn blogplanning bestaat eigenlijk uit verschillende onderdelen. Als eerste heb ik altijd een Word-document op mijn Macbook bureaublad staan met daarin alle blog- en YouTube-ideeën die ik heb. Op deze manier heb ik altijd inspiratie voor een nieuw artikel of video wanneer ik tijd heb om hier aan te werken.

De ideeën die in dit Word-document staan bedenk ik heus niet allemaal in één keer. Ideeën komen op de gekste momenten opzetten: midden in de nacht, onder de douche, tijdens een college, etc. Al deze ideeën schrijf ik meteen op: of op papier, of in een notitie op mijn telefoon of meteen in het Word-document op mijn Macbook. Het ligt er maar net aan wat er in de buurt is.

Eens per week voeg ik al deze ideeën samen op mijn computer waardoor ik één lijst over houd met al mijn ideeën. Wanneer ik nu tijd en zin heb om te gaan bloggen hoef ik maar in deze lijst te kijken en kan ik aan de slag. Ben jij nou inspiratieloos voor artikelen? Dan raad ik je deze methode zeker aan. Ook kun je dit artikel van mij lezen voor 70 blogpost ideeën.

Naast deze lijst met blog- en YouTube-ideeën maak ik ook een blogplanning zelf. Deze zal ik je nu laten zien.

Hoe werk je met een blogplanning?

Ik maak graag een maandelijkse blogplanning, waarin ik al mijn blogposts uitschrijf in Word. Ik heb ook een template voor jullie gemaakt zodat jullie deze zelf kunnen gaan gebruiken. Deze kun je hier downloaden: Blog Maandplanning Template.

Blogtips #4 - Het maken van een goede blogplanning

Dit is hoe mijn lege blogplanning van de maand januari 2017 eruit ziet. Zoals je ziet is het een simpele tabel met alle dagen van de week erin vermeld. De template die je kunt downloaden is te gebruiken voor alle maanden van het jaar. Je hoeft alleen de data en de maand bovenaan te veranderen en hij is bruikbaar.

Blogtips #4 - Het maken van een goede blogplanning

De blogplanning ziet er vervolgens zo uit wanneer je alle artikelen (en eventuele video’s) invult op de dagen dat je ze online wilt zetten. Jullie kunnen nu meteen zien welke artikelen eraan zitten te komen, haha.

Blogtips #4 - Het maken van een goede blogplanning

Vervolgens geef ik alle artikelen een kleurcode. Zoals jullie misschien al wel weten wanneer jullie andere planvideo’s van mij hebben gezien houd ik van kleurcoderen. Zelf koos ik hier de kleurcodes blauw voor blogtips, roze voor beauty artikelen, groen voor video’s en geel voor lifestyle en fashion artikelen.

Het voordeel van deze kleurcodes? Je hebt meteen een duidelijk overzicht van de verdeling in onderwerpen op je blog. Zelf vind ik het fijn om niet 4 keer een beauty artikel achter elkaar te posten. Ik probeer daarom een vast schema te vinden in het verdelen van beauty, fashion, lifesytle, blogtips en video’s over de week. Zo zorg je voor meer afwisseling voor de lezers van je blog.

Blogtips #4 - Het maken van een goede blogplanning

Het verschil tussen deze en de vorige afbeelding is misschien niet heel duidelijk zichtbaar. Ik heb hier namelijk de data dik gedrukt waarvan de artikelen al klaar stonden. Zelf vind ik het fijn om mijn blogplanning uit te printen, zodat ik een streep of vinkje kan zetten door een artikel wanneer dit af is. Dit is natuurlijk helemaal aan jou, maar voor mij werkt het fijn om te kunnen zien wat af is en wat nog moet gebeuren.

Deze manier van plannen werkt voor mij heel erg goed. Toch ben ik wel heel erg benieuwd naar de blogplanningen van anderen: hoe doen jullie het? Als jullie deze methode gaan gebruiken vind ik het leuk om dat te horen! Ow, en vergeet niet in de reacties achter te laten welk onderwerp jij een volgende keer wilt zien in deze blogtips serie.

Blogtips #1 – Meer uit je blog halen in het nieuwe jaar
Blogtips #2 – Het belang van een media kit + hoe maak je er zelf een
Blogtips #3 – De kracht van afbeeldingen + copyright vrije afbeeldingen

Blogtips #4 - Het maken van een goede blogplanning

14 Comments

 • Emke 25 januari 2017 at 19:07

  Bedankt voor de fijne en goede tips! ❤

  • Irina 25 januari 2017 at 22:01

   Graag gedaan! <3

 • Merel 24 januari 2017 at 10:41

  Leuk om te zien hoe jij dit doet! Ik plan ook meestal een heel stuk vooruit, zo heb ik duidelijk overzicht wat ik wil posten, welke artikelen ik nog moet schrijven, waar nog foto’s voor gemaakt moeten worden en welke recepten nog gemaakt moeten worden bijvoorbeeld. Verder hou ik op mijn telefoon een to do list bij, die ik elke keer aanpas. Dit werkt voor mij heel fijn! Dankjewel voor jouw tips! Liefs, Merel

  • Irina 24 januari 2017 at 10:43

   Ja precies! Het zorgt voor zo veel duidelijkheid ^^

 • Lesley 23 januari 2017 at 19:34

  Ik ben normaal heel erg van het plannen maar met blogs plan ik eigenlijk niet meer dan twee weken vooruit. Misschien heel raar maar ik vind het eigenlijk heel stom om een blog geschreven te hebben en dan pas over 3 weken te posten. Ik ben veel te nieuwsgierig hoe er gereageerd wordt op de blog haha. Ik probeer inderdaad ook wel elke week diverse artikelen te plaatsen. Nu gooi ik dat wel een beetje door elkaar, maar wel elke week iets van fashion, lifestyle en beauty.

  • Irina 23 januari 2017 at 20:01

   Ik werk ook meestal hooguit twee weken vooruit hoor ^^ Heb helemaal geen tijd om een maand vooruit te werken, haha. Ik vind het alleen wel handig om een idee te hebben van wat ik wanneer online ga zetten: er kan altijd in geschoven worden 😉

 • Leoniae 23 januari 2017 at 18:37

  Wat een super handig artikel is dit :)! Bedankt voor het delen van de tips :)!
  Xoxo, leoniae

  • Irina 23 januari 2017 at 20:01

   Alsjeblieft! Leuk om te horen dat je er iets aan hebt ^^

 • Rachel 23 januari 2017 at 16:22

  haha ik hou ook echt van plannen, dit zie ik bij jou ook echt terug! X

  • Irina 23 januari 2017 at 20:01

   Hihi, ik denk dat dat toch wel een blogger-dingetje is!

 • Lonneke 23 januari 2017 at 13:53

  Wat een fijne en uitgebreide uitleg van jouw blogplanning, hier heb ik echt ook wel iets aan. Vooral werken met kleur code is erg makkelijk en overzichtelijk.

  • Irina 23 januari 2017 at 14:04

   Goed om te horen! Ja dat kleurcoderen vind ik zelf echt geweldig ^^

 • Robin 23 januari 2017 at 13:10

  Ik heb een agenda van Stradivarius ‘Let’s do amazing things this month planner’. Hierbij heb je een maandoverzicht en kan je zelf de datums en de maand invullen. Aan de zijkant heb je nog schrijfruimte daar zet ik blogposten die ik nog wil schrijven. Deze plan ik en als ik ze geschreven en ingepland zijn markeer ik ze. Zo heb ik een duidelijk overzicht van wat ik die maand online wil en wat er af is en wat niet. Eigenlijk best hetzelfde als jij hebt alleen dan in een soort agenda.

  • Irina 23 januari 2017 at 14:05

   Klinkt inderdaad een beetje zoals ik het ook doe! Ik vind zelf op papier werken ook het fijnst, daarom print ik mijn planning vaak uit: voor dit artikel was dit alleen handiger, hihi.

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×