Blogtips #38 – Wat niemand je vertelt over bloggen

18 september 2017 10 Comments

Bloggen is één van mijn grootste hobby’s en ik vind het dan ook geweldig om te doen. Toch zitten er ook kanten aan het bloggen waar je eigenlijk nooit iemand over hoort. Dingen die bloggers vaak niet delen met hun lezers of dingen die mooier worden gemaakt dan dat ze zijn. In dit blogtips artikel leek het me leuk om een aantal van deze dingen op een rijtje te zetten.

Bloggen is een dure hobby

Toen ik begon met bloggen had ik al een simpele camera in mijn bezit en daarnaast had ik toch al een laptop: daarmee zou ik het wel redden. In principe is dit ook zo: ik zou met een simpele camera en een laptop met gemak mijn blog kunnen onderhouden maar zo is het niet gegaan. Bloggen werkt namelijk verslavend als je eenmaal de smaak te pakken hebt. Je wilt jezelf alsmaar blijven verbeteren en investeren in deze verbeteringen. Zo raak je al snel verslaafd aan alles dat met camera’s en fotografie te maken heeft. Een mooie spiegelreflex-body en een aantal lenzen, speciale daglichtlampen en het liefst ook nog een kleine compacte camera om mee te nemen op dagelijkse basis staan al snel op je wishlist. En dan heb ik het nog niet eens over het aanschaffen van een domeinnaam of bewerkingsprogramma’s: al met al kan het bedrag aardig oplopen.

Bloggen vanuit je pyjama gaat lang niet altijd op

Hoe vaak ik het hoor van anderen en het zelf ook noem: bloggen vanuit je bed in je pyjama op een luie zondag gaat lang niet altijd op. Natuurlijk zijn er dagen waarop ik op deze manier aan mijn blog zit te werken: in bed met een knot op mijn hoofd, een spinnende kat naast me en een kop warme thee naast me. Toch is dit negen van de tien keer niet het geval. Ik kan namelijk pas lekker productief vanuit bed gaan zitten werken wanneer ik al het beeldmateriaal voor artikelen klaar heb staan. Dit betekend op pad gaan om outfit foto’s te schieten, producten fotograferen en testen voor reviews en aan de slag. Ik doe dan ook regelmatig mijn make-up etc. op een dag dat ik hier helemaal geen zin in heb: de mooie productfoto’s moeten toch ergens vandaan komen?

Soms lijkt al je werk voor niets te zijn

Dat bloggen een heleboel werk en tijd kost, dat is inmiddels (gelukkig) een wel bekend iets. Dat al dit harde werk en alle tijd die je in je blog steekt echter lang niet altijd beloont lijkt te worden is iets waar maar weinig bloggers over durven te praten. Wanneer je uren hebt gestoken aan het maken van de perfecte foto’s, het testen van producten en het schrijven van een artikel hoop je natuurlijk op positieve reacties en bezoekersaantallen die omhoog schieten. Helaas is dit lang niet altijd het geval: vaak blijven je bezoekers weg en/of krijg je amper reacties. Heel erg frustrerend en al je harde werk lijkt voor niets te zijn geweest.

Foto’s maken is lang niet zo simpel als dat het klinkt

Iedere keer dat ik mezelf bedenk ‘even’ foto’s te maken voor een artikel kom ik hier weer achter. Foto’s maken is namelijk echt een van de moeilijkste dingen van het bloggen. Je hebt te maken met het licht, oftewel je kunt maar een paar uur per dag foto’s maken die goed belicht zijn. Zeker in de donkere maanden is dit de grootste struggle van een blogger. Daarnaast heb je te maken met compositie, props en laten we het maar even niet hebben over de batterij van je camera. Zo vaak als het mij is overkomen dat mijn camera halverwege het fotograferen leeg bleek te zijn? Niet te tellen.

Er zijn nog veel meer dingen die nooit worden vertelt over bloggen, maar voor dit artikel wilde ik het hier bij houden. Wie weet komt er ooit nog wel een vervolg! Laat vooral weten in welke dingen jij je herkent en of er andere dingen zijn waarvan jij vind dat ze zouden moeten worden vertelt over bloggen.

Blogtips #38 - Wat niemand je vertelt over bloggen

10 Comments

 • Robin 24 september 2017 at 17:23

  Alles is voor mij herkenbaar.
  Ik heb nu (alweer) even een stop. Bloggen is voor mij echt een hobby. Omdat ik nu vier dagen in de week werk en daarbij echt heel veel voor een computer zit heb ik niet echt meer zin om dit thuis ook te doen. Op de dagen dat ik vrij ben moet ik ook nog een paar andere dingen doen waar ik op werkdagen niet aan toe kom… En mijn sociale contacten onderhouden vind ik ook erg belangrijk.
  Al gaat het nu bij mij wel weer kriebelen om het bloggen weer op te pakken.

  • Irina 24 september 2017 at 19:39

   Aah wat jammer om te horen! Het is inderdaad maar net waar je prioriteiten liggen, want er gaat veel werk zitten in bloggen.

 • Joyce 19 september 2017 at 08:31

  Leuk artikel! Heel erg herkenbaar ook. Laatst is bij mij mijn domein en hosting weer afgeschreven en elke keer schrik ik weer van het hoge bedrag, haha.

  • Irina 19 september 2017 at 13:40

   Haha ja erg is dat he! Toch blijven we het er voor over hebben.

 • Mirjqm 18 september 2017 at 19:23

  Tja, die foto’s hè, inderdaad een heikel punt, Ik ben altijd ‘jaloers’ op de mooie (vooral lichte) foto’s van anderen. Ik lees hier nu iets over speciale daglichtlampen . . . weer iets om mezelf in te verdiepen ;-). Maar een hobby mag geld en tijd kosten vind ik, dus bloggen ook.

  • Irina 18 september 2017 at 20:20

   Zelf gebruik ik softboxen voor zowel mijn video’s als foto’s wanneer het donker is! Er zijn echter ook daglichtlampen en ringlampen: het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat. Even in verdiepen is zeker de moeite waard!

 • Johanne 18 september 2017 at 11:47

  Nadelen wil ik het niet noemen, maar bloggen is zeker niet zo makkelijk als mensen denken idd! Ik merk zelf dat ik het nog het meest moeilijk vind om foto’s te maken. Ik heb een goede camera, maar de onderwerpen waarover ik schrijf hebben vaak niet echt een passende foto. Ten minste, dat vind ik. Dus daarom maak ik het mezelf soms iets te makkelijk en zoek ik gewoon een stockfoto… Eigenlijk moet ik meer werk maken van mijn foto’s, maar het wil nog niet echt lukken haha. En echt he, je steekt er aardig wat geld in voordat je überhaupt een blog hebt!

  • Irina 18 september 2017 at 14:58

   Stockfoto’s gebruiken is inderdaad wel zo gemakkelijk en doe ik zelf ook vaak! Voor reviews etc. is het alleen gewoon niet te doen dus hier moet ik echt zelf tijd voor maken. En mijn verslaving wat betreft spiegelreflex camera’s etc. komt zeer zeker door mijn blog! Haha

 • Alyssa 18 september 2017 at 09:27

  Goed artikel, herkenbaar ook! Bloggen is onwijs leuk, maar er zitten inderdaad wel eens nadelen aan. Ondanks dat vind ik het TE leuk om mee te stoppen.

  • Irina 18 september 2017 at 14:59

   Dat in ieder geval! Als je eenmaal het bloggen te pakken hebt dan houd je er niet snel meer mee op, haha.

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×