Blogtips #32 – Zo zorg je voor succesvolle blog-samenwerkingen

7 augustus 2017 2 Comments

Samenwerkingen met bedrijven (of andere bloggers): heel erg leuk om te doen en ze leveren je een heleboel op. Toch kan het voorkomen dat samenwerkingen absoluut niet lopen zoals je had gehoopt. Vandaag dan ook een aantal tips die je helpen tot een succesvolle samenwerking te komen, zonder ergernissen vanaf beide kanten.

Spreek van te voren allebei jullie voorwaarden goed door

Voordat ik een samenwerking aanga, stuur ik een lijstje met mijn voorwaarden naar een bedrijf op. Zo wil ik het van te voren eens zijn over het feit dat ik no-follow links gebruik, het tarief voor het artikel/de video en natuurlijk ook de vermelding dat het om een samenwerking gaat in het artikel. Het is erg handig om al jouw standaard voorwaarden voor een artikel/video klaar te hebben staan zodat je deze meteen kunt doorsturen naar een bedrijf waarmee je een eventuele samenwerking aan wilt gaan. Daarnaast zou je deze lijst ook meteen al op jouw contactpagina kunnen zetten, zodat bedrijven deze al kunnen zien voordat ze je mailen. Scheelt een heleboel werk.

Naast jouw voorwaarden is het ook goed om een duidelijk beeld te hebben van de voorwaarden van het bedrijf. Ieder bedrijf heeft andere wensen en daarom is het verstandig om hier altijd goed naar te vragen. Hoeveel linkjes willen ze verwerkt zien in het artikel? Hoe lang moet het artikel online blijven staan? Zijn er bepaalde woorden/tags/kopjes/etc. die moeten worden gebruikt in het artikel? Kortom: alles wat je moet weten om het artikel meteen naar wens te kunnen schrijven. Ook dit scheelt je weer een heleboel werk met herschrijven en een hoop irritaties wanneer een bedrijf na plaatsing nog dingen wil laten veranderen.

Maak gebruik van de ‘Share a Draft’ plugin voor previews

Voor dit laatste punt kun je gebruik maken van een handige plugin: Share a Draft. Deze plugin zorgt ervoor dat je jouw ongepubliceerde artikelen voor een bepaalde periode kunt laten zien via een preview link. Je klikt simpelweg op de Share a Draft plugin in jouw WordPress Dashboard, kiest het artikel dat je wilt delen en stuurt deze preview link op naar jouw contactpersoon van de samenwerking. Op deze manier kunnen zij al voor de plaatsing van het artikel kijken of ze akkoord gaan. Wel zo gemakkelijk!

Blogtips #32 - Zo zorg je voor succesvolle blog-samenwerkingen

Weet wat je blog waard is

Veel bloggers zijn onzeker over het tarief dat zij moeten vragen voor een gesponsord artikel. Dit snap ik, want zo een tarief bedenken zonder enig idee van wat ‘normaal’ is blijft lastig. Zelf vond ik dit ook heel erg moeilijk, tot ik dit artikel tegen kwam van Lisanne. Zij geeft hier een handige formule die je kunt gebruiken bij jouw tariefbepaling. In eerste instantie klinkt dit tarief misschien erg hoog voor jouw gevoel, maar weet dat jouw blog het waard is.

Het is ook erg belangrijk om niet te ver onder dit tarief te zakken. Natuurlijk doe ik dit ook wel eens, maar niet meer dan €10-€20. Veel bedrijven zeggen het geld niet te hebben voor dit soort pr-acties, dan vertel ik ze simpelweg dat de deal dan niet door gaat. Bedenk je namelijk dat een advertentie in een tijdschrift nog veel duurder is, terwijl dat maar voor één maand echt nuttig is. Een artikel op jouw blog blijft waarschijnlijk jaren online staan en bereikt daarmee veel meer mensen. Jouw blog is het waard: onthoudt dat.

Ga alleen akkoord wanneer je ergens 100% achter staat

Als laatste tip wil ik je meegeven om alleen akkoord te gaan met een samenwerking waar jij voor de volle 100% achter staat. Klikt het niet met het bedrijf of vind jij de items/het artikel niet passen bij jou en jouw blog? Niet doen. Jouw blog wordt ongeloofwaardiger naar mate jij artikelen gaat schrijven die niet bij de overige content past. Je lezers zullen merken dat je het geld dat je verdient aan deze artikelen belangrijker vind dan hen. Op die manier zul je al snel lezers gaan verliezen.

Daarnaast wil je op het hart drukken om alleen akkoord te gaan met een bedrijf wanneer jullie compleet overeen zijn gekomen op alle eerder genoemde punten. Zorg ervoor dat je betaald krijgt (in artikelen en/of in geld) naar hoeveel jouw blog waard is en zorg ervoor dat er aan al jouw voorwaarden kan worden voldaan. Pas wanneer dit allemaal is geregeld ga je akkoord met een artikel. Zo niet dan krijg je naderhand spijt van plaatsing.

Dit waren mijn tips voor het krijgen van succesvolle samenwerkingen. Ik ben benieuwd hoe jullie zorgen voor succesvolle samenwerkingen die vanaf beide kanten als fijn worden ervaren? Deel ze vooral hieronder in de reacties! En vergeet niet: je blogt voor het plezier, niet voor het geld.
Alle andere blogtips

Blogtips #32 - Zo zorg je voor succesvolle blog-samenwerkingen

2 Comments

 • RIa 8 augustus 2017 at 08:46

  Interessant artikel! (Tip: probeer voor plaatsing je tikfouten er uit te halen, bv akkoord gaan is met een D niet een T)

  • Irina 8 augustus 2017 at 10:04

   O wat stom! Ik heb het snel aangepast. Normaal gesproken lees ik mijn artikelen inderdaad nog een paar keer na, maar dit artikel moest helaas last minute geschreven worden doordat het artikel dat ik al had klaarstaan ineens een week verplaatst moest worden.

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×