Blogtips #3 – De kracht van afbeeldingen + copyright vrije afbeeldigen

16 januari 2017 18 Comments

Zelf vind ik afbeeldingen een van de belangrijkste onderdelen op mijn blog. Natuurlijk komen lezers op mijn blog om mijn artikelen te lezen, maar zonder de afbeeldingen die ik toevoeg aan mijn artikelen zou ik minder lezers trekken en minder goede artikelen kunnen maken. In dit derde artikel uit mijn blogtips serie ga ik het met jullie hebben over de kracht van afbeeldingen. Daarnaast geef ik een aantal handige tips over copyright vrije afbeeldingen.

De kracht van afbeeldingen

Afbeeldingen zijn ontzettend krachtig. Veel krachtiger dan geschreven tekst. Een afbeelding geeft namelijk (een deel van) de werkelijkheid aan. Ik kan wel vertellen dat een blush goed pigment heeft, maar zonder het ‘bewijsmateriaal’ dat de afbeelding van de swatch geeft zullen veel lezers dit betwijfelen.

Naast het feit dat afbeeldingen (een deel van) de waarheid laten zien, zijn ze ook gewoonweg visueel aantrekkelijk. Ik lees zelf ook minder graag een enorme lap tekst zonder afbeeldingen tussen de alinea’s. Afbeeldingen trekken de aandacht: de lezer klikt hierdoor sneller op je bericht.

Juist omdat afbeeldingen de aandacht trekken van (potentiële) lezers is het belangrijk om deze functie te benutten. Ik heb het dan ook altijd belangrijk gevonden om kwalitatief goede afbeeldingen te gebruiken op mijn blog. Foto’s gemaakt met een webcam of telefoon heb ik dan ook nooit geplaatst.

Mijn apparatuur

Waarmee maak ik dan wel foto’s voor mijn blog? Zelf gebruik ik al zo’n 2 jaar lang de Canon EOS 600D spiegelreflexcamera. Bij deze camera gebruikte ik altijd de standaard kitlens: de Canon 55-80 mm lens. Met deze lens maak ik niet alleen foto’s voor mijn blog, maar film ik ook mijn YouTube video’s.

Sinds de kerst heb ik een toevoeging aan mijn spiegelreflexcamera: de Canon 50 mm 1.8 lens. Deze lens heeft een vast brandpunt, waardoor ik er perfect productfoto’s mee kan maken.

Naast mijn spiegelreflex camera ben ik ook in het bezit van de Sony DSC WX500 camera: deze gebruik ik voornamelijk voor vlogs op mijn YouTube kanaal. Deze camera is een stuk handzamer dan mijn spiegelreflexcamera, waardoor ik deze ook sneller mee neem op pad. Foto’s van weekverslagen maakte ik dan ook met deze camera, maar ook veel vakantiefoto’s zijn hiermee gemaakt.

Blogtips #3 - De kracht van afbeeldingen + copyright vrije afbeeldigen

Copyright vrije afbeeldingen

Soms heb je voor een bepaald artikel geen eigen foto’s maar wil je dit artikel toch graag online zetten. In dit geval ga je op zoek naar een foto die je kunt gebruiken. Op foto’s zit echter vrijwel altijd copyright: je kunt dus niet zomaar een foto van Google halen. Ik heb dan ook een twee sites voor je op een rijtje gezet waar je copyright vrije afbeeldingen kunt vinden.

Unsplash

Dit is mijn absolute favoriet wat betreft rechtenvrije afbeeldingen. Ik leerde Unsplash kennen door Joyce. De website is lekker overzichtelijk en makkelijk in gebruik. Daarnaast zijn alle afbeeldingen die ik hier zie staan van hele goede kwaliteit: ik slaag hier vrijwel altijd.

Pixabay

Pixabay is een stuk bekender in bloggerland: ik weet dat veel bloggers deze website gebruiken voor hun rechtenvrije foto’s. De kans is dan ook een stuk groter om hier een foto te vinden die een andere blogger ook heeft gebruikt. Echter zijn de foto’s prachtig en dus zeker de moeite waard.

Deze twee websites gebruik ik zelf ontzettend graag wanneer ik op zoek ben naar een geschikte foto voor een van mijn artikelen. Echter gebruik ik nog altijd het liefst foto’s die ik zelf heb gemaakt: dit geeft mijn blog veel meer een ‘eigen’ touch. Hoe zit dit bij jullie: gebruiken jullie veel rechtenvrije foto’s?

Blogtips #1 – Meer uit je blog halen in het nieuwe jaar
Blogtips #2 – Het belang van een mediakit + hoe maak je er zelf een

Blogtips #3 - De kracht van afbeeldingen + copyright vrije afbeeldigen

18 Comments

 • Aimee 17 januari 2017 at 19:36

  Hoi, interessant om te lezen. Er is de laatste tijd veel te doen over het gebruik van foto’s. Er worden flinke boetes uitgedeeld. Ik maak mijn foto’s zelf. Vroeger gebruikte ik wel eens pixabay.

  • Irina 17 januari 2017 at 20:49

   Ik maak ook het liefst mijn eigen foto’s, maar soms is zo’n auteursrechten vrije website toch wel echt een uitkomst ^^

 • Robin 17 januari 2017 at 15:23

  Ik gebruik het liefst ook eigen fotos. En anders haal ik ze van pixabay. Unsplash kende ik nog niet, daar ga ik de volgende keer is voor kijken!

  • Irina 17 januari 2017 at 20:48

   Zeker een keer kijken! Er staan prachtige foto’s op!

 • hilde 17 januari 2017 at 14:10

  Ik gebruik bijna alleen maar eigen foto’s. Heel af en toe pak ik wat via Google, nooit van die andere sites gehoord eigenlijk, super bedankt voor de tip!

  • Irina 17 januari 2017 at 14:21

   Nooit zomaar iets van Google halen! Je kunt een flinke boete krijgen als de eigenaar van de foto erachter komt!

 • Lonneke 16 januari 2017 at 21:16

  Wat twee handige site want ik haal wel eens van Pinterest foto’s maar nu twijfel ik of dat wel mag… Dan ga ik liever de volgende keer op safe spelen. Ik ben trouwens ook een trouwe Canon gebruiker 😉

  • Irina 16 januari 2017 at 21:34

   Je kunt inderdaad niet zomaar foto’s van Pinterest gebruiken! Wanneer de eigenaar van een foto hier achter komt kun je een flinke geldboete krijgen 😉

 • Melisa 16 januari 2017 at 20:20

  Dit artikel komt een beetje als geroepen, haha! Vroeger schreef ik heel veel reviews, waar je zelf foto’s voor maakt. Nu iets minder en ik merk toch wel dat het een ding is, geen eigen foto’s hebben. Ik wist voor dit artikel niet eens dat er zulk soort sites bestonden, super handig!

  • Irina 16 januari 2017 at 20:34

   Haha goed om te horen! ^^

 • Soraya 16 januari 2017 at 20:00

  Ik gebruik afbeeldingen van pixabay om mijn gedichten in te verwerken 🙂

  • Irina 16 januari 2017 at 20:09

   Oew dat is inderdaad ook een toffe manier om de afbeeldingen te gebruiken!

 • Joyce 16 januari 2017 at 17:31

  Haha woehoe vermelding. Ik maak ook altijd het liefst zelf foto’s, maar soms lukt dat niet. Dan pak ik vaak een rechtenvrije afbeelding. Soms bewerk ik die dan nog door er tekst op te zetten of iets dergelijks 🙂

  • Irina 16 januari 2017 at 18:02

   Hihi tuurlijk! Net een beetje aanpassen doe ik ook vaak: al snijd ik de foto maar een beetje bij.

 • Familielab 16 januari 2017 at 17:16

  Handige tips. Leuke blog heb je ?

  • Irina 16 januari 2017 at 18:02

   Dankjewel! Leuk om te horen ^^

 • Iris 16 januari 2017 at 12:47

  Super handige Tips!

  • Irina 16 januari 2017 at 13:24

   Alsjeblieft meis!

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×