Blogtips #21 – De voor- en nadelen van een zomerrooster

22 mei 2017 14 Comments

Met het mooie weer dat eindelijk lijkt te zijn aangebroken en de zomervakantie die steeds dichterbij komt is het weer tijd om na te denken over wat je nu eigenlijk wilt met je blog deze zomer. Sommige bloggers doen aan een speciaal zomerrooster, andere bloggers gaan gewoon hetzelfde door als de rest van het jaar. Vandaag bespreek ik de voor- en nadelen van een zomerrooster op je blog, om jou te helpen met beslissen.

De voordelen van een zomerrooster

1 … Je houdt meer tijd over om lekker te genieten van het mooie weer en zelf echt een zomervakantie te houden. Want zeg nou zelf: jezelf binnen opsluiten om achter je laptop artikelen te typen terwijl je lekker aan het strand kunt liggen of op een terras kunt zitten met vrienden is toch niet helemaal de ideale zomer?

2 … In de zomer zijn er veel minder mensen online, wat betekend dat je blog sowieso minder bezoekers zal trekken. Wanneer je een paar artikelen minder in de week online zet is dit dus geen ramp: de meeste mensen komen toch niet dagelijks terug.

3 … Je bespaart jezelf een heleboel stress. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat op vakantie gaan heel erg leuk is, maar de periode daarvoor ben ik vaak het gestrest van het hele jaar. Je moet namelijk naast je school/werk/andere verplichtingen ineens ook nog eens extra artikelen vooruit schrijven voor de periode dat je straks op vakantie bent. Tenzij je op vakantie zelf wilt bloggen natuurlijk, maar he: vakantie is vakantie.

4 … Je lezers worden niet overdonderd met berichten wanneer ze terug komen van vakantie. Veel lezers zijn namelijk zo’n twee weken weg geweest, waarin zij geen blogs hebben gelezen. Om dan terug te komen met zo’n 14 artikelen per blog die zij volgen is natuurlijk ontzettend overweldigend: ik zou al die artikelen ook niet meer lezen.

5 … Je ‘verspilt’ geen goede content. In de zomermaanden worden artikelen minder gelezen, en de artikelen die je plaatst kunnen dus nog zo goed zijn: maar zullen door het merendeel van je lezers niet bekeken worden. Zonde wanneer je net dat ene top artikel plaatst dus. Bewaar die lekker voor in oktober: wanneer je zeker weet dat iedereen weer thuis is.

Blogtips #21 - De voor- en nadelen van een zomerrooster

De nadelen van een zomerrooster

1 … Je raakt uit je blogritme. Ik merk zelf dat wanneer ik bijvoorbeeld op vakantie ben geweest of door een andere reden een tijdje niet (veel) heb geblogd, ik uit mijn ritme ben. Ik schrijf artikelen minder snel en mijn inspiratie is vaak ook minder aanwezig.

2 … Je hebt in de zomer nu juist de tijd om te bloggen. Zomervakantie: de tijd om dingen te doen waar je anders niet genoeg tijd voor hebt toch? Juist. Wanneer jij dus meer uit je blog wilt halen dan kun je deze tijd goed benutten.

3 … Bloggen is je hobby, dus dan zou je minder tijd aan je hobby besteden. Ik neem tenminste aan dat bloggen je hobby is? Zo niet dan zou ik zeggen stop er per direct mee. Is het wel zo, dan vind je het dus leuk om te bloggen en voelen die uurtjes die je achter je laptop besteed in de zomer dus helemaal niet naar. Je hebt het juist naar je zin!

4 … Het mooie weer zorgt vaak juist voor inspiratie, die je dan minder goed kwijt kunt. Natuurlijk zou je artikelen kunnen schrijven die je pas later online gooit, maar mezelf kennende wil ik nieuwe content zo snel mogelijk online zetten. Een paar maanden wachten is dan ook helemaal niet mijn ding. En daarnaast: voor hetzelfde geld past het artikel dan helemaal niet meer bij de tijd van het jaar.

5 … De bezoekers die wel op je blog komen, zullen nieuwe content willen kunnen vinden. Niet voldoende nieuwe content zorgt er dus voor dat de bezoekers die je in de zomer wel kunt krijgen, ook weg blijven. Zonde van je statistieken als je het mij vraagt.

Ik ben wel heel erg benieuwd of jullie al hebben nagedacht over het voeren van een zomerrooster op jullie blog? Zelf heb ik de afgelopen 3,5 jaar dat ik blog nog nooit een zomerrooster gehouden. Toch lijkt het me ergens wel lekker rustig. Ik begrijp beide kanten, maar denk dat ik voor mijn eigen gemoedsrust gewoon lekker door blijf bloggen: ik houd ervan om dagelijks nieuwe content online te zetten!
Blogtips #1 – Meer uit je blog halen in het nieuwe jaar
Blogtips #2 – Het belang van een media kit + hoe maak je er zelf een
Blogtips #3 – De kracht van afbeeldingen + copyright vrije afbeeldingen
Blogtips #4 – Het maken van een goede blogplanning
Blogtips #5 – De kracht van een vast uploadschema
Blogtips #6 – Al mijn eerdere blogtips
Blogtips #7 – Het vinden van bloginspiratie
Blogtips #8 – Het schrijven van een goede review
Blogtips #9 – Het belang van een duidelijke lay-out
Blogtips #10 – Het gebruik van no-follow en do-follow links
Blogtips #11 – Mijn favoriete blogtips blogs
Blogtips #12 – De basis van Google Analytics
Blogtips #13 – SEO voor dummies: de Yoast plugin
Blogtips #14 – Bloggen met een volle agenda
Blogtips #15 – Samenwerken met andere bloggers
Blogtips #16 – Facebook inzetten voor je blog
Blogtips #17 – De basics voor het maken van YouTube video’s
Blogtips #18 – De eigenschappen van een succesvolle blogger
Blogtips #19 – Meer reacties krijgen op je artikelen
Blogtips #20 – Het houden van winacties

Blogtips #21 - De voor- en nadelen van een zomerrooster

14 Comments

 • Miryam 24 mei 2017 at 16:54

  Wauw eh ik ben zo bleu.. nog niet over nagedacht?Maar ga ik nu dus wel doen!

 • Bianca Schrijft 24 mei 2017 at 13:59

  Vorige zomer is mijn blog een aantal weken compleet stil gevallen, met het uploaden van artikelen. Nu blog ik al niet dagelijks, maar een paar weken niks is te veel. Daarna heb ik er een paar maanden over gedaan om weer enigszins mijn lezers terug te krijgen. Ik wil proberen deze zomer in ieder geval 1 a 2 artikelen per week online te hebben en misschien wat dingen vooruit te schrijven die niet zo tijd gebonden zijn. Hmmm, vooruit werken, dat wordt voor het eerst.

 • kim 24 mei 2017 at 07:31

  Wat een fijn artikel weer! Ik heb het ook nog nooit door gevoerd een zomerrooster voor mijn blog. Ik denk dat ik ook inderdaad gewoon door blijf bloggen. Ik merk dat ik het zelf namelijk erg fijn vind om blogs te lezen ls ik bijvoorbeeld lekker in de tuin zit!

 • Anne-Marie 23 mei 2017 at 10:03

  Goed artikel! Ik vind het ook altijd een lastige overweging. Ik ga deze zomer 3 weken naar Thailand. Omdat ik niet zeker weet of ik overall goed internet heb denk ik dat ik dit jaar toch op een zomerrooster overga.

 • Annika - Mrs. Marvelous 22 mei 2017 at 17:05

  Ik blijf gewoon doorbloggen, want ik ga niet op vakantie, en ik blog voor mijn plezier. Als ik minder zou gaan bloggen, ben ik ook bang dat ik uit mijn ritme kom en ik ga net zo lekker. Bloggen helpt echt voor mij om een vaste dagindeling te krijgen.

 • mieke | mieksmind 22 mei 2017 at 13:46

  Ik heb zomer 2016 1 artikel per week minder geplaatst maar ik merkte inderdaad ook dat er veel minder mensen artikelen lezen. Dat was goed te zien aan de statistieken. Ik denk dat ik deze zomer ook 3 doe inplaats van 4

 • Sabrina 22 mei 2017 at 13:33

  ik merk in de zomer weinig verschil maar ga het dit jaar wel iets rustiger aan doen!

 • Johanne 22 mei 2017 at 12:13

  Ik weet nog niet hoe ik het ga doen. Ik denk dat ik misschien niet om de dag, maar om de twee dagen ga bloggen oid. En dan wellicht wat luchtigere artikelen. Wel goed dat je hierover schrijft, want ik had er eigenlijk nog niet bij nagedacht! Zou het zonde vinden als bijvoorbeeld content verloren ging.

 • Lonneke 22 mei 2017 at 09:38

  Ik doe zelf niet aan een zomer rooster. Ik blog omdat het echt mijn hobby is en ik er veel energie uithaal. En door goed van te voren te plannen kan je ook echt nog wel van de mooie dagen genieten.

 • Chantal 22 mei 2017 at 09:30

  Aangezien ik 36 uur werk voor een baas, komen er per week maar 2 artikelen bij mij online. Perfect om vol te houden. Rond de periode dat ik op vakantie ben, komt er maar één online per week. Want op vakantie maak ik wel foto’s maar ga ik niet schrijven.

 • Natascha 22 mei 2017 at 09:02

  Ik doe normaal geen zomerrooster aangezien ik al vast werk en elke week toch even vol zit 🙂 enkel wanneer ik op reis ben gaat de blog on hold!

 • Jonna@burgertrutjesNL 22 mei 2017 at 08:58

  Wij hebben niet echt een zomerrooster…. Benieuwd hoe het gaat deze zomer met bezoekers en lezers

 • Astrid 22 mei 2017 at 08:33

  Ik weet het ook nog niet. Ik denk dat ik gewoon blijf doorgaan!

 • irma 22 mei 2017 at 08:04

  Ik weet eigenlijk nog niet wat ik ga doen, ik blog nu 2x in de week + een serie die doorloopt dus 3 artikelen in de week. Nog even over nadenken dus!

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×