Steeds meer bloggers hebben tegenwoordig een media kit, maar wat houdt dit nu precies in? In dit tweede artikel uit deze blogtips serie ga ik je er alles over vertellen. Wat is het? Wat staat er allemaal in? En misschien nog wel het aller belangrijkst: hoe maak je er zelf gemakkelijk een? Vandaag krijg je antwoord op al deze vragen.
Wat is een media kit?
Wanneer je een tijd aan het bloggen bent zul je merken dat je steeds vaker mailtjes van bedrijven zult ontvangen voor samenwerkingen. Daarnaast stuur je misschien zelf af en toe een mailtje naar een leuk bedrijf of PR-bureau. Vaak willen deze bedrijven meer informatie hebben over jou en je blog. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bezoekersaantallen, social media bereik en samenwerkingsmogelijkheden. Het is handig om al deze gegevens klaar te hebben staan in één document, zodat je deze gemakkelijk als bijlage kunt meesturen in een mail naar een bedrijf. Dit document noem je een media kit.
Wat staat er allemaal in een media kit?
Een media kit is dus een samenvatting van een heleboel informatie over jou en je blog. Er zijn dan ook een aantal dingen die je in deze media kit ‘moet’ vermelden.
Persoonlijke informatie over jou en je blog
Wie ben je? Waar schrijf je over en wanneer ben je begonnen met je blog? Zorg er ook voor dat je een schets maakt van jouw doelgroep/lezers of van je eventuele niche. Zorg er echter voor dat dit stukje kort maar krachtig is: een enorme lap tekst wil niemand zien in een media kit.
Statistieken
Iets waar vrijwel ieder bedrijf als eerste naar vraagt zijn je statistieken. Denk hierbij aan unieke bezoekersaantallen en het aantal paginaweergaven per maand. Ook je social media kanalen zijn goed om te vermelden: vooral ‘Bloglovin, YouTube, Twitter, Instagram en Facebook zijn de moeite waard.
Samenwerkingsmogelijkheden
Dit is in principe optioneel, maar wel erg handig om in je media kit te benoemen. Schrijf jij nu echt alleen advertorials en review je geen producten zonder hier geld voor te vragen dan is dit goed om te vermelden. Je kunt er zelf voor kiezen om je tarieven meteen erbij te zetten of deze los per mail te versturen.
Contactgegevens
Het is misschien nogal voor de hand liggend maar het toevoegen van een mailadres waar bedrijven je op kunnen bereiken is wel zo handig.
Eenvoudig zelf een media kit maken in Picmonkey
Nu hetgeen waar je waarschijnlijk het benieuwdst naar bent: hoe maak je dan zelf zo een media kit? Ik ga je laten zien hoe je dit op een simpele manier kunt maken in het gratis programma Picmonkey. Dit is voor iedereen beschikbaar via deze website. Mocht je nu een Mac computer hebben dan kan het zijn dat je alleen kunt werken in Google Chrome en niet in Safari.
Wanneer je de website opent kom je terecht op bovenstaande pagina. Zelf heb ik een premium account (waarvoor ik maandelijks betaal), vandaar dat je rechts bovenin mijn naam ziet staan. Met deze premium versie heb je beschikking tot meer lettertypes en andere bewerkingsmogelijkheden. Ook met de gratis versie kun je een prima media kit samenstellen.
Vervolgens ga je met je muis over de knop Design heen en kiest voor de optie Custum Size. Hier kun je zelf een grootte kiezen voor je media kit. Ik koos hier voor een A4 formaat, waarbij de afmetingen 2480 x 3508 pixels zijn.
Vervolgens kom je in dit scherm terecht: de editor. Vanuit hier ga je je bestand bewerken en helemaal naar jouw smaak en de stijl van jouw blog opmaken. Voor de mensen die Picmonkey nog niet zo goed kennen zal ik de hoofdonderdelen even uitleggen.
- Basic Edits is het eerste knopje links bovenaan. In dit paneel kun je je bestand bijsnijden, de kleur van de achtergrond veranderen, het bestand draaien, de belichting, kleuren en scherpte van de afbeelding veranderen en het bestand vergroten of verkleinen.
- Het tweede knopje is Effects, waaronder je zoals verwacht een effect over je afbeelding heen kunt leggen. Deze effecten kun je overigens ook vervagen, waardoor ze niet extreem aanwezig zijn.
- Onder dit knopje staat Touch Up, een kopje dat ik zelf nooit gebruik. Hiermee zou je rimpels kunnen wegwerken en bijvoorbeeld de lipkleur kunnen aanpassen.
- Het vierde knopje is Text en deze zul je veel gaan gebruiken voor het maken van je media kit. Hier kun je lettertypes kiezen, de kleur van de tekst veranderen maar ook de opmaak.
- Knopje vijf is Overlays welke ik zelf ook regelmatig gebruik. Bij de eerste foto uit dit artikel is bijvoorbeeld het rechthoekige zwarte balkje achter de tekst een overlay. Deze kun je ook weer aanpassen qua kleur, grootte en helderheid.
- Met knopje zes ‘Frames‘ kun je een rand om je bestand heen zetten. Zo kun je het doen lijken op een polaroid foto of een ingelijst schilderij. Je kunt deze optie gebruiken, maar ik vind het zelf niet erg professioneel staan.
- Knopje zeven alweer is het kopje Textures waarmee je bijvoorbeeld een bakstenen look kunt geven aan je bestand.
- Knopje acht en negen zul je niet hoeven te gebruiken voor het maken van je media kit. Hier vind je bepaalde thema’s waarbinnen je overlays, lettertypes etc. vind die hierbij passen en bepaalde templates voor bestanden.
Onder Basic Edits en dan de optie Canvas Color laat ik hier zien de kleur van mijn bestand te veranderen in deze lichtblauwe tint. Je kunt er ook voor kiezen om een Texture te gebruiken voor de achtergrond: bijvoorbeeld het Bokeh effect. Zelf besloot ik voor een simpele witte achtergrond te gaan.
Vervolgens ga ik naar het kopje Overlays en kies (via Add your own) vanuit de bestanden op mijn computer de header van mijn blog uit. Deze verander ik naar het juiste formaat en plaats ik bovenaan het bestand. Door het toevoegen van deze header, waar zowel mijn logo als een foto van mezelf in verwerkt zijn, is mijn media kit meteen herkenbaar en persoonlijk.
Onder het kopje Overlays ga ik naar Geometric waar ik een rechthoek gebruik en rechts onder de header afbeelding plak om hier mijn bezoekersaantallen in te kunnen vermelden. Vervolgens kies ik uit dezelfde categorie 5 keer hetzelfde rondje voor mijn social media kanalen. Ik bewerk deze door de randen van de figuren (Color 1) op zwart te zetten en de binnenkant (Color 2) op transparant.
Vervolgens ga ik aan de slag binnen het paneel Text. Ik schrijf de informatie over mij en mijn blog, de kopjes en eigenlijk gewoonweg alle standaard informatie. Nog geen bezoekersaantallen o.i.d. omdat ik het bestand nu eerst tussendoor ga opslaan. Op die manier kan ik later wanneer mijn aantallen zijn veranderd het bestand gemakkelijk opnieuw invullen, zonder de hele template opnieuw te hoeven maken.
Vervolgens vul ik de overige informatie in in hetzelfde Text paneel: de bezoekersaantallen, social media volgers en de manieren waarop ik graag samenwerkingen aan ga. Zelf heb ik ervoor gekozen om mijn tarieven hier niet bij te zetten, maar dit is aan jou.
Vervolgens sla ik dit document op als Media Kit Januari 2017.JPG. Mocht je hem nu liever als PDF bestand versturen dan kun je het bestand op deze website gratis laten omzetten van JPG naar PDF.
En dan is dit het uiteindelijke resultaat van mijn media kit geworden. Ik hoop dat jullie iets hebben gehad aan dit artikel en ben erg benieuwd of jullie al langere tijd met zo’n media kit werken? Zelf wilde ik hem al langer maken, maar nam er alsmaar de tijd niet voor. Ik ben blij dat ik het nu gedaan heb! Wel zo gemakkelijk in het contact met bedrijven. Nu nog zorgen dat ik hem up-to-date houd.
Blogtips #1 – Meer uit je blog halen in het nieuwe jaar
14 Comments
Dit is handig! Ik ga er deze week meteen eentje maken!
Aah leuk om te horen! Ik ben ook echt blij met die van mij ^^
Dit moet ik ook nog steeds maken, puntje voor mijn to do list! Trouwens ik ben 37, dus je kan je bereik wel iets uitbreiden, haha. Super handig deze post!
Haha ja dit is het gemiddelde, haha. Leuk om te horen dat je er iets aan hebt!
Super handig en leerzaam artikel. Ik ga er straks meteen mee aan de slag want ik had nog nooit stil gestaan bij het nut van zo een mediakit!
Leuk om te horen! Het is inderdaad super handig, maar je hoort er niet zo vaak over.
Wat tof dat je je mediakit ook laat zien! Ik heb er vorig jaar ook een moeten maken en die heb ik ook op die manier gemaakt. Maar goede tip 🙂
Ja ik kon eigenlijk nergens een artikel vinden waarin werd uitgelegd hoe je hem moest maken zonder het gebruik van Photoshop, en dat hebben nu eenmaal niet alle bloggers. Dus ik vond het wel een handig artikel om te schrijven ^^
Hele goede tip! Ik ga er meteen eentje voor mezelf maken!
Leuk om te horen! ^^
Wat ontzettend handig zo’n mediakit. Fijn dat je dit met ons deelt. Ik ga dit zelf ook eens proberen.
Zeker doen! Ik ben er zelf echt ontzettend blij mee ^^
Leuk om eens te zien van een andere blogger.
Precies! Hopelijk heb je iets gehad aan het artikel!