Blogtips #19 – Meer reacties krijgen op je artikelen

8 mei 2017 37 Comments

Bloggen is leuk. Als het goed is doe je het omdat je er zelf plezier uit haalt en het leuk vind om te doen. Toch is er niets leukers dan horen van je lezers dat zij je artikelen waarderen. Hoe je dat te horen krijgt? Via de reacties natuurlijk! Maar hoe zorg je er eigenlijk voor dat je meer reacties krijgt op je artikelen? Vandaag geef ik je een aantal tips.

Stel vragen aan je lezers

Het klinkt heel erg afgezaagd, en waarschijnlijk ook wel erg doorschijnend maar het werkt echt. Je hebt het vast wel eens gezien onder een blogartikel: een dikgedrukte of cursief geschreven vraag aan jou als lezer. Vaak helpt deze vraag daadwerkelijk in het proces om iemand aan te zetten tot reageren. Veel (niet-bloggers) beseffen zich namelijk niet hoe leuk jij het vind om reacties te ontvangen, en lezen dus gewoon je artikel om hierna weer weg te klikken. Door die ene vraag aan hen te stellen vraag je ze in feite al om een reactie, en hierdoor zullen ze het eerder doen. Ow, en die vraag hoeft overigens niet helemaal onderaan te staan maar kan ook ergens in het artikel zelf gesteld worden. Onderaan werkt alleen net wat beter.

Schrijf content die triggert tot reageren

Dit klinkt misschien heel raar, maar er is nu eenmaal content waar men eerder op reageert. Een review van een product wordt vaak even snel gelezen in de winkel, voordat iemand wel of niet tot de aankoop van dat product over gaat. Een diepgaand artikel over een discussie die op dit moment in de samenleving gaande is wekt veel meer reacties op. Denk bijvoorbeeld aan een artikel rondom de zwarte pieten discussie rondom Sinterklaas of jouw mening over de vluchtelingencrisis. Ik durf te wedden dat jij een heleboel meer reacties krijgt op die laatste twee artikelen dan op die review.

Blogtips #19 - Meer reacties krijgen op je artikelen

Gebruik je mede-bloggers

De afbeelding hierboven is een voorbeeld van een bericht in een Facebook groep die ik vaak gebruik voor mijn blog. Mocht je nu benieuwd zijn naar Facebook groepen voor bloggers, check dan dit artikel. Het doel van dit bericht is zoals je vast al had bedacht: meer reacties krijgen op je artikelen! Ik probeerde het de afgelopen week uit, en heb gemerkt dat het echt werkt. Iedere dag deed ik opnieuw mee met zo’n ‘Blog comment treath’ met als resultaat: meer unieke bezoekers en meer echte reacties. Leuke bijkomstigheid overigens: je leert nieuwe blogs kennen!

Reageer op andere blogs

Het klinkt misschien raar, aangezien jij degene bent die meer reacties wilt krijgen, maar reageren op andere blogs werkt erg goed om dit voor elkaar te krijgen. Als blogger zijnde ben je namelijk zo blij met iedere reactie die je krijgt, dat je al snel doorklikt naar de link van de blogger die een reactie bij jou achter laat. Dit zorgt dus sowieso al voor meer bezoekers, maar vaak laten deze bloggers als bedankje voor jouw reactie ook een reactie achter op jou artikel. Plus je maakt op deze manier weer nieuwe vrienden binnen de bloggerswereld!

Dat waren alweer mijn beste tips om meer reacties op je blog te genereren. Vooral de tip van de Facebook groepen heb ik de afgelopen week zelf ontdekt. Ik had niet gedacht dat deze daadwerkelijk zou helpen, maar mijn statistieken en reacties liegen er niet om! Wat doe jij om meer reacties op je artikelen te krijgen?
Blogtips #1 – Meer uit je blog halen in het nieuwe jaar
Blogtips #2 – Het belang van een media kit + hoe maak je er zelf een
Blogtips #3 – De kracht van afbeeldingen + copyright vrije afbeeldingen
Blogtips #4 – Het maken van een goede blogplanning
Blogtips #5 – De kracht van een vast uploadschema
Blogtips #6 – Al mijn eerdere blogtips
Blogtips #7 – Het vinden van bloginspiratie
Blogtips #8 – Het schrijven van een goede review
Blogtips #9 – Het belang van een duidelijke lay-out
Blogtips #10 – Het gebruik van no-follow en do-follow links
Blogtips #11 – Mijn favoriete blogtips blogs
Blogtips #12 – De basis van Google Analytics
Blogtips #13 – SEO voor dummies: de Yoast plugin
Blogtips #14 – Bloggen met een volle agenda
Blogtips #15 – Samenwerken met andere bloggers
Blogtips #16 – Facebook inzetten voor je blog
Blogtips #17 – De basics voor het maken van YouTube video’s
Blogtips #18 – De eigenschappen van een succesvolle blogger

Blogtips #19 - Meer reacties krijgen op je artikelen

37 Comments

 • Esra 22 mei 2017 at 22:56

  Leuke blog en super handige tips!

 • Dhini 12 mei 2017 at 21:25

  Handig tips! Ik ontdekt faceboek bloggers sinds vorig jaar en ik word op een paar facebook bloggers. Het is erg leuk om reactie te lezen en te krijgen.

  • Irina 13 mei 2017 at 20:58

   Precies! Zo kunnen we elkaar weer helpen ^^

 • Grace 9 mei 2017 at 08:48

  Ik moet bekennen dat ik vaak te laks ben om een reactie achter te laten, ook al wil ik er wel op reageren. Of dan vul je een reactie in en dat werkt het boxveld niet goed en krijg ik een error. Of moet ik ergens inloggen. Grrr. Dus dat vind ik ook een goede tip: maak het werkend en laagdrempelig.

  • Irina 9 mei 2017 at 11:29

   Dat inderdaad ook! Sommige bloggers hebben zoveel opties om te doorlopen voor je eindelijk eens kunt reageren…

 • Haydée 9 mei 2017 at 01:14

  De tip van de facebookgroepen-threads heb ik ook net deze week ontdekt! Je leert inderdaad zelf ook leuke blogs kennen op deze manier, en soms geven deze reacties je dan weer inspiratie voor een nieuw artikel. Deze tip zal ik zeker nog eens toepassen. 🙂

  • Irina 9 mei 2017 at 11:29

   Ja leuk is dat altijd he! Sowieso vind ik het leuk dat je op die manier weer blogs ontdekt die je anders nooit zou vinden!

 • Maaike 8 mei 2017 at 22:33

  Ik heb nog een aanvulling voor je: hopen dat je genomineerd wordt voor een blogaward zoals de Liebsteraward! Daar haal ik altijd veel interessante nieuwe blogs uit. Ik wil namelijk alleen reageren op blogs/ artikelen die me echt aanspreken.

  • Irina 8 mei 2017 at 22:54

   Hmm daar ben ik wel eens voor genomineerd maar heb toen nika gemerkt in mijn statistieken helaas!

 • Chantal 8 mei 2017 at 21:51

  Goede en vooral eerlijke tips! Daar hou ik van, geen vage tips, maar lekker duidelijk en to the point!

  • Irina 8 mei 2017 at 22:16

   Leuk om te horen! ^^

 • Iris 8 mei 2017 at 21:49

  Reacties krijgen heb ik soms echt moeite mee, dus dit artikel is super handig! Op welke facebook groepen zet jij zoal dat bericht, want veel vinden het vervelend als je reclame maakt voor jezelf?

  • Irina 8 mei 2017 at 22:17

   De Facebook groepen die je in mijn Blogtips #16 vindt! Daar staat een hele rij met groepen die gemaakt zijn om je content te delen. Vooral in Blogglossy en Bloggerslist deel ik dit bericht (of doe mee wanneer anderen hem hebben opgestart).

 • Astrid 8 mei 2017 at 21:15

  Goede tips hoor! Ik reageer ook graag op andere blogs en vind het super als iemand de moeite neemt bij mij te reageren.

  • Irina 8 mei 2017 at 21:26

   Inderdaad! Reacties maken het bloggen toch vaak net iets leuker ^^

 • Lotte 8 mei 2017 at 19:53

  Goede tips! Ik gebruik ze eigenlijk allemaal al wel, maar toch fijn om even te lezen dat ik alles ‘goed’ doe haha.

 • Benthe 8 mei 2017 at 19:52

  Wat een fijne tips, meer reacties zijn inderdaad altijd welkom ?! Ik stel inderdaad ook altijd vragen aan het einde van mijn artikelen en probeer zoveel mogelijk reacties achter te laten bij mensen die dat ook bij mij doen ?. Zo’n Facebookactie zie ik ook vaak langskomen, maar meestal zit ik dan op mijn werk en kan ik het dus niet echt maken om te reageren, hihi.

  • Irina 8 mei 2017 at 21:05

   Haha snap ik! Al kun je vast wel even snel je linkje droppen toch? Het reageren op andere blogs mag namelijk binnen 48 uur, dus dit kun je ook doen als je eenmaal thuis bent ^^

   • Benthe 8 mei 2017 at 21:55

    Aah oke nice daar heb ik overheen gelezen! Dan ga ik binnenkort ook meedoen ?!

 • Annika - Mrs. Marvelous 8 mei 2017 at 12:42

  Ik lees op andere blogs vaak reacties waaraan je kunt zien dat het alleen is om een link naar hun eigen pagina achter te laten. Die blogs sla ik dan juist over. Ik reageer alleen als ik dat relevant vind, leuk meegenomen als ik dan zelf meer publiek krijg, maar niet het belangrijkste.

  Het gaat, denk ik dan, toch meer om het opbouwen van een netwerk. Naast het bloggen zelf, is het lezen van andere blogs iets wat veel tijd opslokt. En het is altijd leuk om te zien dat anderen waarderen wat je doet door het achterlaten van een reactie.

  • Irina 8 mei 2017 at 13:55

   Precies! Ik probeer ook inderdaad alleen nuttige reacties achter te laten.

 • Johanne 8 mei 2017 at 12:37

  Vooral reageren op andere blogs vind ik heel leuk om te doen. Ik doe sinds kort ook met die facebook comment threads mee, en ik vind het een hele leuke manier om zo andere blogs te vinden. Maar het soms wel jammer dat je bij je eigen comments ziet dat mensen het eigenlijk niet zoveel uitmaakt wat je hebt geschreven. Dus die oprechte interesse is er dan ook niet. Maar aan de andere kant leren andere bloggers jouw blog zo kennen en dat vind ik wel een mooie bijkomstigheid!

  • Irina 8 mei 2017 at 13:56

   Ja soms zie je dat inderdaad wel, maar vaak vind ik het juist wel erg leuke reacties opleveren. En inderdaad je verbreid je netwerk meteen!

 • Maris 8 mei 2017 at 10:38

  Goede tips! Ik gebruik de meeste zelf nu ook al. Altijd goed om in gedachten te houden dat er altijd meer mensen lezen dan commenten.

 • Xenia 8 mei 2017 at 10:27

  Leuk om te lezen! Ik vind het wel grappig om te zien hoe dit allemaal gaat. En door mee te doen met dingen vind ik het vooral leuk om andere blogs te leren kennen

  • Irina 8 mei 2017 at 10:31

   Ja precies! Je netwerk breidt er lekker door uit ^^

 • Robin 8 mei 2017 at 09:56

  Ik ben zelf ook laatst toegevoegd aan zo’n Facebook groep. Maar ik zat een beetje met verbazing ernaar de te kijken. Het werkt omdat je afspreekt om op elkaar te reageren. Andere mensen van de FB die niet meedoen aan de thread zullen misschien ook wel een reactie achterlaten. Ik heb er echt een tijdje over nagedacht of ik eraan mee zou doen. Ik wil ook wel meer reacties, meer bezoekers en groeien maar niet op die manier. Ik wil dat mensen oprecht geinteresseerd zijn en het niet moeten lezen, zelfs als ze het niet interessant vinden. Ook als ik mee zou doen zou ik dingen moeten lezen die ik niet interessant vind en dan moet ik daar een reactie achterlaten die van mij uit dan eigenlijk niet oprecht is.

  Ik snap mensen het doen om te groeien maar het is niet de manier waarop ik wil groeien.

  • Irina 8 mei 2017 at 10:22

   Ik snap wat je bedoelt, en vaak doe ik ook niet mee aan dit soort dingen.
   Toch vind ik dit zelf wel een leuke manier, aangezien ik zelf juist mijn blikveld verruim. Tuurlijk zitten er soms artikelen tussen die niks voor mij zijn, maar ik ontdek ook juist een heleboel blogs/bloggers die ik anders nooit ontdekt zou hebben. Dat vind ik juist leuk. De extra bezoekers en reacties zijn voor mij dan juist mooi meegenomen. Mijn netwerk wordt hiervan namelijk ook een stuk groter!

 • Lonneke 8 mei 2017 at 09:39

  Fijne en handige tips. Vragen stellen aan je lezers doe ik ook maar ook gewoon omdat ik zelf erg benieuwd ben naar de antwoorden. Facebook is ook goed voor de views.

  • Irina 8 mei 2017 at 10:22

   Dat inderdaad ook: ik houd van interactie ^^

 • Beau Bewust 8 mei 2017 at 09:36

  Goede tips! Ik ben mij hier de laatste tijd veel in aan het verdiepen!

  • Irina 8 mei 2017 at 10:22

   Ik ook! Ik vind interactie met mijn lezers wel zo belangrijk.

 • Chantal 8 mei 2017 at 09:05

  Handige tips! Ik doe eigenlijk met alle tips al iets. Heel goed goed dus! ?

  • Irina 8 mei 2017 at 10:23

   Haha zeker! Hopelijk heb je dan ook lekker veel reacties ^^

 • Brittany 8 mei 2017 at 08:43

  Handige tips! Leuk dat dat van Facebook heeft geholpen. Heel eerlijk? Ik doe eigenlijk niks voor mijn reacties haha. Ik reageer gewoon op blogs omdat ik het leuk vinden en als ik een reactie terug krijg is dat natuurlijk mooi meegenomen haha!

  • Irina 8 mei 2017 at 10:23

   Ja dat doe ik ook hoor: veel reageren op andere blogs deed ik nooit. Al probeer ik dat nu weer wat meer te doen. Het werkt echt! Haha.

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×