Blogtips #17 – De basics voor het maken van YouTube video’s

24 april 2017 2 Comments

YouTube: dit platform blijft maar groeien en groeien. Niet erg gek dat veel bloggers besluiten om naast hun blog ook video’s te gaan maken dus. Of het moet? Nee, natuurlijk niet. Zelf vind ik het echter heel erg leuk en het leek me dan ook nuttig om mijn tips te geven waarmee ook jij gemakkelijk kunt beginnen aan een YouTube kanaal.

Zorg voor een duidelijke kanaalnaam

Net als de naam van je blog is de naam van je YouTube kanaal heel erg belangrijk. Zorg ervoor dat deze simpel is en gemakkelijk te onthouden. Zelf koos ik ervoor om de naam van mijn blog te gebruiken, omdat ik in eerste instantie mijn kanaal als verlenging van mijn blog wilde gebruiken. Inmiddels twijfel ik al een tijdje of ik misschien moet switchen naar mijn eigen naam, aangezien ik mijn kanaal nu eerder als een op zichzelf staand ding ben gaan zien.

Wat je ook doet: zorg ervoor dat de naam niet al te lang is en dus gemakkelijk te onthouden. Zelf zou ik dan ook niet kiezen voor vreemde tekens als streepjes o.i.d. Zorg dat de naam van je kanaal duidelijk maakt waar het kanaal over gaat.

Weet welk soort video’s je wilt maken

Dit doe je nog voordat je de kanaalnaam bedenkt. Zo kun je later namelijk extra goed zorgen dat de naam van je kanaal past bij de soort content die je (gaat) plaats(en).

Bedenk je welk soort content jij graag maakt, en waarin je hierin uniek kunt zijn. Zelf koos ik ervoor om zowel beauty, fashion als lifestyle content te maken. Hier horen ook vlogs bij en DIY’s. Mijn kanaal is dus ontzettend breed, en wat ik zelf denk dat mij uniek maakt is het feit dat ik altijd eerlijk probeer te zijn: welk onderwerp het ook betreft.

Bedenk je dus goed: wil ik gaan vloggen? Wil ik ‘zitvideo’s’ gaan maken waarin ik tegen de camera praat? Wil ik sketches maken? En waar wil ik het eigenlijk over hebben? Over welke onderwerpen? Heb ik daar genoeg over te vertellen om regelmatig nieuwe video’s te kunnen plaatsen?

Blogtips #17 - De basics voor het maken van YouTube video's

De juiste apparatuur

Vervolgens is het tijd om ook echt daadwerkelijk video’s te gaan maken. Dit begint natuurlijk met de juiste apparatuur. Nu hoef je natuurlijk niet meteen de duurste camera’s te gaan aanschaffen om te beginnen met YouTube, maar de kwaliteit van je video’s speelt wel mee.

Wie weet heb jij al een goede camera voor de foto’s op je blog die ook een film-functie heeft. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld mijn Canon 600D voor al mijn zitvideo’s, deze gebruik ik ook voor het maken van foto’s voor mijn blog. Mocht je dit nu niet hebben dan kun je natuurlijk ook altijd beginnen met filmen met je telefoon. Wanneer je bijvoorbeeld een iPhone 6 of hoger hebt dan is de kwaliteit van de camera best redelijk. Wel raad ik je aan om hierbij niet met de front cam (selfie cam) te filmen maar met de gewone camera: hiervan is de kwaliteit stukken beter.

Wat betreft editing ben ik zelf begonnen met Windows Movie Maker, een standaard programma op Windows computers. Op Mac computers heb je zo’n zelfde soort programma: iMovie. Deze programma’s zijn heel erg basic maar wanneer je net begint met YouTube zou ik hier zeker mee beginnen. Zelf edit ik inmiddels met Adobe Premiere Pro, maar dit is een prijzig programma. Wel erg uitgebreid, dus wanneer je de smaak te pakken krijgt kan ik je deze zeker aanraden.

Maak je video’s ‘echt’

Dit klinkt misschien wat vreemd, maar wat ik hiermee bedoel is dat de charme van YouTube video’s ligt bij de persoonlijkheid achter de video’s. Mensen kijken graag naar video’s op YouTube omdat de persoon achter de camera zo echt is. Hij/zij voelt als een vriend(in) aan en dit schept een band.

Ik wil je dan ook echt meegeven om altijd jezelf te zijn wanneer je video’s gaat maken. Doe je niet leuker voor dan dat je bent, wees eerlijk en zorg ervoor dat de kijker een band met je krijgt. Op deze manier zullen ze blijven hangen

Dit waren alweer de basics van het maken van YouTube video’s. Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over de YouTube wereld, dus ik zou er zeker nog meer artikelen over kunnen maken. Ik ben wel erg benieuwd of jullie dit zouden willen lezen? Laat het vooral weten in de reacties, zodat ik weet waar vraag naar is. Andere onderwerpen die jullie binnen deze serie graag besproken willen zien zijn natuurlijk ook van harte welkom!
Blogtips #1 – Meer uit je blog halen in het nieuwe jaar
Blogtips #2 – Het belang van een media kit + hoe maak je er zelf een
Blogtips #3 – De kracht van afbeeldingen + copyright vrije afbeeldingen
Blogtips #4 – Het maken van een goede blogplanning
Blogtips #5 – De kracht van een vast uploadschema
Blogtips #6 – Al mijn eerdere blogtips
Blogtips #7 – Het vinden van bloginspiratie
Blogtips #8 – Het schrijven van een goede review
Blogtips #9 – Het belang van een duidelijke lay-out
Blogtips #10 – Het gebruik van no-follow en do-follow links
Blogtips #11 – Mijn favoriete blogtips blogs
Blogtips #12 – De basis van Google Analytics
Blogtips #13 – SEO voor dummies: de Yoast plugin
Blogtips #14 – Bloggen met een volle agenda
Blogtips #15 – Samenwerken met andere bloggers
Blogtips #16 – Facebook inzetten voor je blog

Blogtips #17 - De basics voor het maken van YouTube video's

2 Comments

 • Ria 24 april 2017 at 12:01

  Goede tips zeg! Hoe kom je aan die kennis?

  • Irina 24 april 2017 at 13:01

   Ervaring, haha.

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×