Search Engine Optimalisation, ook wel SEO genoemd, kan een blogger’s beste vriend zijn. SEO is echter ingewikkeld, en veel bloggers weten dan ook niet hoe ze het moeten aanpakken. Een goede SEO kan wonderen doen voor jouw statistieken: je zult hierdoor namelijk veel meer bezoekers ontvangen via Google. Gelukkig is er een plugin om het je iets gemakkelijker te maken: Yoast. Vandaag vertel ik je er alles over.
Wat is SEO?
SEO, ook wel Search Engine Optimalisation of zoekmachineoptimalisatie genoemd. Het woord zelf geeft het eigenlijk al aan: SEO is het optimaliseren van de zoekresultaten voor jouw website. Hoe dit precies allemaal werkt is ontzettend ingewikkeld en zelf moet ik me hier ook nog altijd een keer goed in gaan verdiepen. Een goede SEO zorgt er echter voor dat jouw website hoog in de zoekresultaten op Google (en andere zoekmachines) terecht zal komen. Dat staat weer gelijk aan meer bezoekers en dus hogere statistieken.
De Yoast plugin
Yoast is een simpele plugin waarmee jij gemakkelijk de SEO voor jouw blog kunt invullen. Hierboven staat een screenshot van hoe de plugin in werking gaat. Onder ieder artikel dat je schrijft zul je dit kader tegen komen. Je kunt hier meerdere dingen invullen.
- De titel. Dit vult Yoast automatisch voor je in wanneer je de titel van je blogpost invult.
- De snippet. Hier vul je een beschrijvende tekst van hooguit 156 tekens in die kort maar krachtig vertelt waar het artikel over gaat. Zorg ervoor dat dit pakkend is en uitnodigt om verder te lezen.
- Focustrefwoord. Dit is het trefwoord waarop jij wilt dat jouw artikel gevonden gaat worden. Zorg ervoor dat dit woord vaker voorkomt in het artikel, zodat Google ziet dat het artikel daadwerkelijk over dit onderwerp gaat.
Wanneer je deze onderdelen hebt ingevuld en je artikel hebt geschreven zal Yoast het artikel een SEO-score toekennen. Er zijn drie mogelijkheden: een groen bolletje betekend een goede score, een oranje bolletje een matige score en een rood bolletje een slechte score.
Onder deze score geeft Yoast een toelichting op de score door een analyse. Hier geeft Yoast aan welke punten goed zijn aan het artikel en welke er nog kunnen worden verbeterd. Hier wordt op dezelfde manier gewerkt met het groene, oranje en rode bolletjes-systeem. Op deze manier kun je de SEO van het artikel dus nog aanpassen.
Sinds kort heeft Yoast een nieuwe functie: de leesbaarheid. Ook dit onderdeel geeft Yoast een score via het groene, oranje en rode bolletjes-systeem. Echter hoef je hier niets in te vullen. Wel krijg je een analyse met daarin de toelichting op de score. Hiermee zou je dus opnieuw het artikel kunnen aanpassen.
Yoast is voor mij echt een uitkomst, zonder deze plugin zou ik niet weten hoe ik mijn artikelen van een goede SEO zou moeten voorzien. Toch probeer ik me niet suf te staren op de scores die de plugin mij geeft: sommige artikelen zullen nu eenmaal niet hoog scoren bij Yoast, maar wel bij je bezoekers. Houd dit in gedachten.
Blogtips #1 – Meer uit je blog halen in het nieuwe jaar
Blogtips #2 – Het belang van een media kit + hoe maak je er zelf een
Blogtips #3 – De kracht van afbeeldingen + copyright vrije afbeeldingen
Blogtips #4 – Het maken van een goede blogplanning
Blogtips #5 – De kracht van een vast uploadschema
Blogtips #6 – Al mijn eerdere blogtips
Blogtips #7 – Het vinden van bloginspiratie
Blogtips #8 – Het schrijven van een goede review
Blogtips #9 – Het belang van een duidelijke lay-out
Blogtips #10 – Het gebruik van no-follow en do-follow links
Blogtips #11 – Mijn favoriete blogtips blogs
Blogtips #12 – De basis van Google Analytics
6 Comments
Ik gebruik hem ook! Super handig maar niet bij al mijn blog posts let ik er op. Sommige blogs schrijf ik voor mezelf en vrienden/familie die hoeven voor mij niet per se goed te vinden te zijn via google.
Dat heb ik inderdaad ook: sommige artikelen doen het nu eenmaal beter bij je lezers dan bij Google.
Ik ontdekte laatst ook deze handige plug-in! Inderdaad echt een aanrader voor iedereen die niks van SEO snapt ♥
Ja echt onwijs fijn! Dit heeft mij echt zo erg geholpen!
Super handig die plugin! Ik ga hem ook meteen installeren 🙂
Zeker doen! Het is echt een uitkomst ^^