Blogtips #12 – De basis van Google Analytics

20 maart 2017 12 Comments

Google Analytics: de beste vriend van iedere blogger. Tenminste, dat zou het moeten zijn. Het is namelijk een ontzettend handig programma waar je een heleboel informatie uit kunt halen om je blog mee te verbeteren. Daarnaast is het ook het programma dat bedrijven het meeste vertrouwen wanneer het aankomt op jouw blog statistieken. Hoe het precies werkt? Ik vertel je vandaag de basis!

Blogtips #12 - De basis van Google Analytics

De betekenis van alle termen

Wanneer je voor het eerst gaat kijken binnen Google Analytics, dan snap je waarschijnlijk geen bal van alle termen die je tegen komt. Niet zo gek: het zijn geen termen die je op dagelijkse basis tegen komt. Vandaar dat ik de meest voorkomende voor je op een rijtje heb gezet!

 • Sessies. Het aantal keren dat je website is bezocht. Hierbij worden ook meerdere bezoeken van dezelfde bezoeker meegerekend. In de grafiek staan de sessies per dag, onderin vind je de sessies voor een complete maand.
 • Gebruikers. Het aantal unieke bezoekers. Uniek houdt in dat 2 bezoeken vanaf hetzelfde IP-adres (dezelfde computer) als 1 bezoeker worden gerekend.
 • Paginaweergaven. Dit spreekt voor zich: het aantal pagina’s dat is bekeken op jouw website. Zo kan een bezoeker vanaf een artikel terug klikken naar de homepage, vervolgens in het archief ‘Fashion’ belanden en op deze manier weer op een artikel. Al deze losse pagina’s worden meegerekend.
 • Pagina’s/sessie. Het aantal pagina’s dat gemiddeld per sessie wordt bezocht. Dit is dus eigenlijk een gemiddelde van de sessies en de paginaweergaven. Op deze manier kun je goed zien of bezoekers daadwerkelijk rondkijken op jouw website.
 • Gemiddelde sessieduur. Dit spreekt ook voor zich: de tijd waarin een gemiddelde bezoeker op jouw site blijft.
 • Bouncepercentage. Dit is het percentage van alle bezoekers op jouw website dat maar één pagina bezoekt. Dit percentage wil je natuurlijk zo laag mogelijk houden: je wilt dat je bezoekers blijven hangen op jouw website.
 • Percentage nieuwe sessies. Dit is het percentage van je bezoekers dat (in de geselecteerde periode) nog niet eerder op jouw website is geweest.

Blogtips #12 - De basis van Google Analytics

Verschillende soorten verkeer

Wanneer je kijkt onder het kopje Acquisitie dan kun je vier verschillende soorten verkeer onderscheiden. Wat deze soorten inhouden heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet.

 • Organic Search. Deze bezoekers zijn via een zoekmachine (meestal Google) op je website terecht gekomen.
 • Referral. Deze bezoekers zijn via andere websites (bijvoorbeeld een verwijzing van een andere blogger of een forum) op jouw website terecht gekomen.
 • Direct. Deze bezoekers hebben de url van jouw website in hun zoekbal ingetypt. Ook kan het zijn dat ze via hun favorieten of via hun startpagina op jouw website terecht zijn gekomen.
 • Social. Deze bezoekers zijn via social media op jouw website terecht gekomen.
Met deze kennis zul je waarschijnlijk al een heleboel meer snappen van Google Analytics. Je kunt er namelijk echt ontzettend veel vinden: van de gekste zoektermen tot het bouncepercentage. Alles waar je statistieken voor nodig hebt is te vinden binnen dit programma. Natuurlijk heb ik dan ook nog lang niet alles verteld over Google Analytics, dus mocht je nog vragen hebben die ik in een volgend artikel kan beantwoorden laat deze dan vooral achter in de reacties.

Blogtips #1 – Meer uit je blog halen in het nieuwe jaar
Blogtips #2 – Het belang van een media kit + hoe maak je er zelf een
Blogtips #3 – De kracht van afbeeldingen + copyright vrije afbeeldingen
Blogtips #4 – Het maken van een goede blogplanning
Blogtips #5 – De kracht van een vast uploadschema
Blogtips #6 – Al mijn eerdere blogtips
Blogtips #7 – Het vinden van bloginspiratie
Blogtips #8 – Het schrijven van een goede review
Blogtips #9 – Het belang van een duidelijke lay-out
Blogtips #10 – Het gebruik van no-follow en do-follow links
Blogtips #11 – Mijn favoriete blogtips blogs

Blogtips #12 - De basis van Google Analytics

12 Comments

 • Robin 24 maart 2017 at 11:25

  Precies wat ik nodig had haha. Ik ben er wel steeds meer over aan het nadenken om mijn blog (nog) serieuzer aan te pakken maar school gaat voor mij nu echt voor.

  • Irina 24 maart 2017 at 11:58

   Heel herkenbaar! Nu doe ik een media opleiding dus kan ik het grotendeels gelukkig combineren ^^

 • Daphne 20 maart 2017 at 15:42

  Oohhh Irina I needed this, dankje! Voor mij zijn sommige dingen in Analytics echt nog steeds chinees (kwestie van mezelf er nooit echt in verdiept hebben), en ik wil natuurlijk stiekem wel altijd weten wat ik opstuur naar bureaus en merken 😛

  • Irina 20 maart 2017 at 16:27

   Haha alsjeblieft! Ik wil me er ook echt in gaan verdiepen, en deze blogtips serie pusht me daar wel toe, hihi. Twee vliegen in één klap!

 • Rebecca 20 maart 2017 at 10:31

  Telkens als een bedrijf vraagt naar bepaalde dingen moet ik weer zoeken wat wat is, haha. Ik ben er zo ontzettend slecht in en snap er nog steeds helemaal niks van. Handig dat je dit deelt!

  • Irina 20 maart 2017 at 11:06

   Haha herkenbaar! Daarom wil ik me er juist wat meer in verdiepen ^^

 • Ria 20 maart 2017 at 10:16

  Leuk artikel Irina. Lijkt me niet alleen leuk voor bedrijven, maar juist ook voor de blogger zelf…

  • Irina 20 maart 2017 at 10:21

   Zeker! Heel erg leuk om te zien ^^

 • Brittany 20 maart 2017 at 08:38

  Super handig voor de mensen die geen bal snappen van Google Analytics. Ik ben er ook geen held in maar dit wist ik gelukkig al haha!

  • Irina 20 maart 2017 at 10:22

   Haha gelukkig! Al was ik blij geweest als iemand mij dit toen ik begon had uitgelegd ^^

 • Bianca Schrijft 20 maart 2017 at 07:38

  Zelf heb ik sinds een maand of 2 ruzie met de plugin binnen mijn wordpress. Ik krijg hem daar niet meer aan de praat, terwijl mijn app en op de google site alles netjes wordt weer gegeven. Zo irritant.

  • Irina 20 maart 2017 at 10:22

   Aah dat lijkt me inderdaad heel vervelend!

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×