Blogtips #10 – Het gebruik van no-follow en do-follow links

6 maart 2017 14 Comments

Het gebruiken van no-follow en do-follow links gaat nogal eens fout onder bloggers. Zelf weet ik ook pas sinds ongeveer een jaar af van het verschil tussen deze twee soorten links. Het verkeerd gebruiken van do-follow en no-follow links kan echter tot gevolg hebben dat je een penalty krijgt van Google. Minder tot niet gevonden worden in de zoekresultaten dus. Laat dit nu net een van de grootste verkeersbronnen zijn voor veel bloggers! Hoe je dit voorkomt? Dat leg ik je vandaag uit.

Wat is het verschil tussen do-follow en no-follow links?

Do-follow links zijn de links die je normaal gesproken plaatst. Wanneer jij op je blog een link plaatst en hier verder niets mee doet, is dit automatisch een do-follow link. Dit geeft bij Google (en andere zoekmachines) aan dat de link gevolgd kan worden en hiermee kan de ranking van de gelinkte website worden verhoogd. Misschien heb je zelf ook wel eens meegedaan aan een ‘linkbuilding’ actie met andere bloggers.

Een no-follow link is een link die aan Google (en andere zoekmachines) aangeeft dat de link niet gevolgd hoeft te worden en er geen extra waarden wat betreft ranking van de website hoeven te worden toegediend.

Wanneer gebruik je no-follow links?

Voor bloggers is het belangrijk om in gedachten te houden dat no-follow links gebruikt moeten worden wanneer betaald wordt voor het plaatsen van een link. Denk bijvoorbeeld aan een advertorial, review van een product dat je hebt ontvangen, o.i.d.

Google wil dat websites een natuurlijk linkprofiel opbouwen en wanneer zij een link inkopen op jouw website dan is deze link niet natuurlijk. Deze links mogen niet meetellen in de ranking en moeten daarom als no-follow link worden neergezet.

Blogtips #10 - Het gebruik van no-follow en do-follow links

Hoe maak je een no-follow link?

Zelf heb ik een handige plugin geïnstalleerd om mijn no-follow links te maken. Deze plugin heet Ultimate Nofollow en werkt heel simpel. Hierboven zie je een screenshot van hoe de plugin werkt: je vinkt simpelweg de ‘add rel=”nofollow” to link‘ aan en je hebt een no-follow link gemaakt!

Wat gebeurt er als ik geen no-follow links gebruik?

Wanneer je geen no-follow links gebruikt bij betaalde samenwerkingen, dan loop je de kans om een penalty te krijgen van Google. Dit betekend dat Google ervoor zorgt dat jij niet/minder zichtbaar bent in de zoekresultaten. Dit zorgt ervoor dat het verkeer op jouw blog flink omlaag zal gaan: Google is namelijk de grootste bron van bezoekers bij de meeste bloggers.

Daarnaast zorg je er (wanneer je geen no-follow links gebruikt) voor dat je de markt ‘verpest’ voor je medebloggers. Veel bedrijven zullen namelijk gewend raken aan bloggers die wel do-follow links gebruiken tijdens samenwerkingen, en hierdoor niet willen samenwerken met bloggers die zich aan de regels houden. Een do-follow links is natuurlijk veel fijner voor een bedrijf, dus ik neem het ze niet kwalijk. Zorg er dus voor dat jij je aan de regels houd, waardoor bedrijven merken dat bloggers zichzelf serieus nemen en geen penalty van Google riskeren voor een leuke samenwerking.

Hopelijk is het gebruik van do-follow en no-follow links nu duidelijk. Mocht je nog vragen hebben dan kun je die natuurlijk altijd achter laten in de reacties. Ik ben wel benieuwd: gebruik jij wel eens een do-follow link tijdens een samenwerking? En wist jij eigenlijk al af van het bestaan van no-follow links en de regels hier omheen?

Blogtips #1 – Meer uit je blog halen in het nieuwe jaar
Blogtips #2 – Het belang van een media kit + hoe maak je er zelf een
Blogtips #3 – De kracht van afbeeldingen + copyright vrije afbeeldingen
Blogtips #4 – Het maken van een goede blogplanning
Blogtips #5 – De kracht van een vast uploadschema
Blogtips #6 – Al mijn eerdere blogtips
Blogtips #7 – Het vinden van bloginspiratie
Blogtips #8 – Het schrijven van een goede review
Blogtips #9 – Het belang van een duidelijke lay-out

Blogtips #10 - Het gebruik van no-follow en do-follow links

14 Comments

 • Romy 17 april 2017 at 20:07

  Woow nooit geweten dat je daar een penalty voor kon krijgen! Direct de tool gedownload en aangepast!

  • Irina 18 april 2017 at 07:38

   Goedzo! Gelukkig heb ik je daarmee kunnen helpen ^^

 • Nicole 18 maart 2017 at 22:04

  Ohjee ik wist niet dat je bij betaalde posts geen do-follow links mag gebruiken! Goed dat je het vermeld. Heel interessant en informatief artikel. Jouw blog tips zijn echt helemaal de shit haha! Ik vind ze zo fijn.

  • Irina 18 maart 2017 at 22:26

   Haha goed om te horen dat het je helpt! Het is inderdaad echt belangrijk om dit te weten!

 • Ria 9 maart 2017 at 21:18

  Interessant, had er nooit van gehoord. Heb ook geen blog, maar toch leuk om te weten

  • Irina 9 maart 2017 at 22:03

   Niet zo gek inderdaad dat je er nog nooit van had gehoord: ik wist het ook heel lang niet!

 • Valerie 8 maart 2017 at 11:12

  Heel handig, goed uitgelegd!

 • Kristina 7 maart 2017 at 18:31

  Eindelijk iemand die het duidelijk uitlegd!

  • Irina 8 maart 2017 at 09:30

   Hihi. Graag gedaan!

 • Soraya 7 maart 2017 at 02:26

  Ik wist hier totaal niks vanaf. Toch wel handig om te weten (ookal heb ik geen website) maar wie weet voor in de toekomst

  • Irina 7 maart 2017 at 07:30

   Inderdaad altijd handig om te weten!

 • Robin 6 maart 2017 at 07:56

  Ooh dit wist ik helemaal niet. Goed om te onthouden dit, thanks!

  • Irina 6 maart 2017 at 09:58

   Zeker onthouden! Is echt heel belangrijk!

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×