Planning (anti-stress) tips

5 januari 2014 10 Comments

Wie kent het niet: stress. Iedereen heeft er wel eens mee te maken. Ik ken het zelf ook. Drukte op school, daarnaast nog werk, mijn blog en natuurlijk wil ik ook nog kunnen afspreken met mijn vriend. Ik reageer heel erg slecht op stress: ik word er ziek van. In de loop van de tijd heb ik gemerkt dat plannen mij heel erg goed helpt. Vandaag geef ik jullie mijn tips!

Tip 1. Maak een schema van je week

DSCF8643

Wat bij mij heel erg werkt is om een schema te maken van mijn week. Ik heb hiervoor dit schema hierboven gemaakt in Word, zodat ik wanneer ik het druk heb kan invullen wanneer ik wel en niet tijd heb. Ik zal stap voor stap laten zien hoe ik dit doe.

Mijn schema is vanaf 07.00 uur tot 00.00 uur. Ik sta op zijn vroegst om 07.00 uur op, en wil echt niet tot later dan middernacht aan het werk zijn met school of mijn blog, vandaar dat ik niet langer dan dit in mijn schema zet. Ik zet mijn schema zelf per uur, je kunt natuurlijk ook per half uur plannen alleen wordt je schema dan veel groter.

DSCF8647

Als eerste geef ik in mijn schema met geel aan wanneer ik school heb. Dit zijn alleen nog de tijden dat ik echt op school zit, nog niet de reistijd etc. Datzelfde doe ik met mijn werktijden, deze geef ik in het oranje aan. Natuurlijk maakt het niet uit welke kleuren je gebruikt, maar dit is gewoon mijn standaard routine. Ik weet zo waar alles voor staat.

Wanneer je nu naar het schema kijkt is het nog helemaal niet zo vol. Ik heb nog ruim de tijd om aan mijn schoolwerk en blog te werken. Alleen heb ik ook nog mijn hobby en ben ik ook nog bezig met reizen, en eten natuurlijk niet te vergeten. Dit moet je allemaal niet vergeten in je schema te verwerken, anders kun je je heel erg vergissen in de tijden die je hebt.

DSCF8650

Met groen geef ik de tijd aan dat ik op de manege ben (dit kan veel langer zijn maar dit is de tijd dat ik er sowieso zit). Met rode pen geef ik aan wanneer ik niet aan iets toe kom. Denk aan s’ ochtends vroeg wanneer je opstaat, het avondeten, het reizen, na school nog even tijd voor jezelf etc. Want hee, ontspanning is ook belangrijk!

Je ziet dat nu ik dit heb toegevoegd aan mijn schema er veel minder tijd over blijft. Dit is de tijd waarin je kunt gaan plannen. Zo weet je hoeveel tijd je hebt en hoe je het moet verdelen. Ik probeer meestal mijn zondag avond of middag vrij te houden, zodat ik daar ook nog aan de slag kan. Het andere deel van de zondag spreek ik meestal af met mijn vriend.

Je ziet dat op deze manier het plannen van je werk over verschillende dagen veel gemakkelijker wordt. Je weet hoeveel tijd je te besteden hebt, en kunt het zo fijn verdelen.

Tip 2. To Do lijstjes

DSCF8651

(haha, ik zag later dat ik shool heb geschreven i.p.v. school)

Voor mij werkt het heel goed om To Do lijstjes te maken. Deze maak ik op de manier zoals Mascha van Beautygloss hier laat zien. Ik vind deze manier zelf echt ontzettend fijn werken. Soms maak ik mijn To Do lijstjes per dag, en soms per week.

Het werkt goed om een To Do list te maken van je gehele week, en deze vervolgens naast je schema te leggen die we eerder hebben gemaakt. Op die manier kun je gaan kijken wat je per dag wilt doen en dus To Do lijstjes per dag gaan maken. Zo heb je overzichtelijk op een rijtje staan wat je welke dag moet doen. Nu alleen nog je er aan gaan houden.

Tip 3. Neem tijd voor jezelf

En dan mijn laatste tip. Neem ook vooral even tijd voor jezelf. Natuurlijk moet je alles op tijd af zien te krijgen, maar je moet ook aan jezelf denken. Ik merk aan mezelf dat wanneer ik geen tijd voor mezelf neem tijdens dit soort drukke periodes ik me al snel beroerd begin te voelen. Dat is gewoon de manier van mijn lichaam om te zeggen: ‘STOP. Denk aan jezelf’

Het plaatje hierboven is voor mij heel erg toepasselijk. Ik kan heerlijk ontspannen en even heerlijk tot mezelf komen als ik met paarden bezig ben. Sowieso hebben dieren deze invloed al snel op me. Voor jou is dat misschien niet hetzelfde, maar misschien werkt het bij jou wel om even heerlijk in bad te gaan, een boek te lezen of even een wandeling te gaan maken. Zoek uit wat jou ultieme ontspanning moment is en gebruik dit.

Er is niks mis met tijd voor jezelf nemen, ook niet als je het druk hebt. Natuurlijk moet je zorgen dat je alles op tijd af hebt, maar maak er een verdeling in. Neem voor je gaat slapen sowieso even een uurtje rust, eventjes relaxen, anders slaap je ook onrustiger.

Dit waren mijn tips om stress te voorkomen. Ik vind het altijd een heerlijk gevoel om naar bed te gaan met een compleet afgestreepte To Do lijst. Hopelijk hebben jullie er iets aan gehad. Onthoudt: dit zijn dingen die bij mij werken, misschien werkt iets anders bij jou wel veel beter.

Wat doe jij om stress te voorkomen?

10 Comments

 • How to: Presentatie geven | 10 maart 2014 at 06:21

  […] ik heb gemerkt dat mijn planning en leertips allebei erg goed door jullie werden ontvangen, wil ik het vandaag met jullie hebben […]

 • Tip: HEMA Planner | 2 februari 2014 at 08:49

  […] merk dat jullie mijn planning (anti-stress) en studietips erg leuk vonden, en daarom heb ik vandaag een leuke tip voor jullie! Ik was laatst […]

 • Personal Update – januari 2014 | 26 januari 2014 at 09:25

  […] persoonlijke artikelen te schrijven, en heb ik een leuke tip voor jullie naar aanleiding van mijn planning (anti-stress) tips artikel! Verder wil ik jullie vragen om een reactie achter te laten met wat jij graag wilt zien, en […]

 • Studietips | 15 januari 2014 at 07:19

  […] mijn Planning (anti-stress) tips artikel van laatst leek het me leuk om mijn tips te geven om te studeren. Ik heb binnenkort ook […]

 • danique de bruijn 6 januari 2014 at 22:20

  Plannen is echt wel jou ding….totally not mine

  • Irina 6 januari 2014 at 22:21

   Haha, nu nog er aan houden…

 • Laura 5 januari 2014 at 13:55

  Wow, wat ben jij overzichtelijk! Ik doe altijd maar wat, maar tot nu toe heeft dat altijd wel gewerkt. Gek genoeg ben ik wel weer heel goed in tijd voor mezelf nemen. Leuke tips!

  • Irina 5 januari 2014 at 14:18

   Ja ik maak ook niet altijd zo’n schema, alleen als ik het heel erg druk heb. De to do lijstjes werken voor mij wel echt heel goed, maar je moet gewoon doen wat voor jou werkt!

 • Astrid 5 januari 2014 at 13:34

  Hoi,
  Leuk artikel,
  Ik hou mij gewoon altijd aan mijn to do lijstjes c:
  Leuk blog trouwens xx

  • Irina 5 januari 2014 at 14:19

   Haha, ik blijf het lastig vinden! Mijn to do lijst voor deze vakantie is ook nog lang niet af… oeps

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×