Alles over mijn blauw licht filter bril: werkt het echt?

Alles over mijn blauw licht filter bril: werkt het echt?

27 april 2021 2 Comments

Een paar weken terug bestelde ik voor mezelf een blauw licht filter bril, na hier maandenlang over te hebben getwijfeld. Ik kende namelijk niemand die zelf zo’n bril had, waardoor ik het lastig in te schatten vond of hij daadwerkelijk nut heeft. Met de vele uren die ik per dag turend naar een scherm doorbreng vond ik het de gok echter wel waard. Inmiddels gebruik ik de bril al een paar weken lang iedere dag en kan ik je dan ook een goed beeld geven van het effect ervan.

Wat doet een blauw licht filter bril?

Een blauw licht filter bril heeft een bepaalde coating over de glazen liggen, die ervoor moet zorgen dat het blauwe licht dat beeldschermen uitstralen wordt gefilterd. Ideaal wanneer je veel achter een telefoon, laptop of televisie zit. Zelf zit ik vanwege mijn werk dagelijks veel op mijn iPhone en Macbook, dus een blauw licht filter bril leek me een fijne toevoeging voor mijn mentale gezondheid.

Waar veel mensen namelijk niet bij stilstaan zijn de vele klachten die blootstelling aan blauw licht van beeldschermen kan veroorzaken. Een aantal van deze klachten zijn wazig zicht, hoofdpijn en/of branderige, droge, rode ogen. Ook is bekend dat blauw licht de productie van melatonine vertraagt, waardoor je slaapritme ontregeld kan worden. Uiteindelijk kan een lagere productie van melatonine ook een invloed hebben op je stemming en daarmee voor een depressie zorgen. In enkele gevallen zorgt blauw licht voor spanning op het netvlies, wat bij jonge mensen zelfs kan leiden tot een vroege netvlies veroudering.

Wanneer je een blauw licht filter bril gebruikt zal deze er echter voor zorgen dat het blauwe licht wordt geneutraliseerd en de lichtschittering vermindert. Dit brengt je ogen tot rust, waardoor je minder knijpt met je ogen. Deze functionaliteiten van de bril zorgen ervoor dat bovenstaande klachten zullen afnemen/verdwijnen.

Mijn ervaring met een blauw licht filter bril

Voor ik mijn blauw licht filter bril aanschafte had ik last van hoofdpijn, ik kon slecht in slaap komen en soms had ik hele droge/branderige ogen na een lange werkdag op de computer. Of zoals mijn moeder dat zou noemen: ‘ik had vierkante ogen’.

Omdat ik niemand kende die een blauw licht filter bril had, kon ik niemand om hun ervaring vragen. Aangezien ik niet zeker wist of zo’n bril wel echt de oplossing zou zijn voor mijn problemen stelde ik het kopen hiervan uit. Tot er vorige maand een knop omging in mijn hoofd en ik besloot vaker in mezelf te gaan investeren. Ik bestelde het model ‘The Jessie’ uit de blauw licht brillen collectie van Antwerp Avenue.

Ondanks dat ik het echt niet had verwacht, merkte ik vanaf de eerste dag dat ik de bril droeg al verschil. Ik werd aanzienlijk minder moe van een lange computerdag, kwam ’s avonds makkelijker in slaap en mijn hoofdpijn was nergens meer te bekennen.

Daarnaast ben ik heel erg blij dat de bril de kleuren die ik zie niet enorm veranderd, zoals sommige zonnebrillen kunnen doen. I.p.v. een mega oranje gloed over alles te leggen, filtert deze bril heel subtiel de blauwe tint uit mijn beeld, zonder een onrealistisch zicht te geven. Zelfs foto’s bewerken kan ik prima met de bril op, omdat de kleuren nog altijd heel realistisch zijn. Ik zet de bril hooguit een paar seconden af om te zien of ik de kleuren zo echt goed vind, en kom eigenlijk altijd tot de conclusie dat dit het geval is.

Je merkt het al: ik ben enthousiast. Voor mij is deze bril echt een life changer en ik kan niet meer zonder. Zodra ik hem een dag vergeten ben om op te zetten merk ik het direct aan mijn slaapritme, waardoor ik hem er de dag erna gelijk weer bijpak. Hij is onmisbaar geworden.

Klinkt dit goed? Dan heb ik goed nieuws voor je: met de code ‘IRINA10‘* krijg je namelijk 10% korting op jouw bestelling bij Antwerp Avenue. Ze verkopen ontzettend veel verschillende monturen die je online kunt ‘passen’: zo heb je niet alleen fijne bescherming voor jouw ogen, maar ook direct een mooie bril.

*Dit is een affiliate code

2 Comments

 • Millie 24 augustus 2021 at 16:34

  Hey Irina! Zelf wil ik ook investeren in een blauw licht filter bril, maar ik ben een beetje bang dat de kleur van de glazen te veel op zal vallen tegen de kleur van mijn brilmontuur. Ik ga zelf voor een rose gold montuur. Hoe heb jij dat ervaren?

  • Irina 26 augustus 2021 at 15:41

   Het glas van de blauw licht brillen is eigenlijk gewoon dezelfde kleur als ‘normale’ glazen: doorzichtig dus. Het enige verschil is dat deze bril het blauwe licht weerkaatst, dus je kunt daardoor soms blauwe spiegeling zien. Dit kun je ook lichtelijk zien op de foto’s in dit artikel. Zelf vind ik het niet storend en al helemaal niet opwegen tegen alle voordelen voor mijn (mentale) gezondheid die de bril me geeft!

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×