7 dingen om te doen wanneer je op Kreta bent

7 dingen om te doen wanneer je op Kreta bent

19 maart 2018 8 Comments

De tijd om de zomervakantie te gaan plannen is weer aangebroken en iedereen is dan ook druk op zoek naar een mooie bestemming. Zelf ga ik jaarlijks naar Griekenland, maar wel iedere keer naar een andere plek/eiland. Het leek me leuk om een aantal van mijn tips met jullie te delen. Vandaag begin ik met het welbekende Griekse eiland Kreta, dat vooral bekend staat om de partyplaats Chersonissos, de opgraving Knossos en de Samaria kloof. Er zijn echter nog veel meer leuke dingen te doen op dit prachtige eiland, waarvan ik vandaag mijn 7 favorieten met jullie deel.

7 dingen om te doen wanneer je op Kreta bent 7 dingen om te doen wanneer je op Kreta bent 1. Matala

Mijn eerste tip om te bezoeken op Kreta is er eentje waar ik vrijwel nooit iemand over hoor: Matala. Matala is een ontzettend schattig kustplaatsje dat redelijk afgelegen ligt op het eiland. Een aantal jaren terug verbleven wij in dit leuke dorp. De reden waarom ik hier graag wilde verblijven? De prachtige boom die je ziet op de foto’s hierboven.

De boom bleek ook meteen een soort weerspiegeling te zijn van het complete dorp: creatief en authentiek. Het is een echt hippie-dorpje met overal vloerschilderingen, leuke marktjes, schattige winkeltjes waar ze zelfgemaakte spullen verkopen en enorm veel leuke en gezellige eettentjes. Daarnaast heeft het dorp een soort ‘piratendek’ waar je ’s avonds terecht kunt voor een drankje.

Ow, en mocht de naam Matala je nu toch bekend in de oren klinken, dan is dit waarschijnlijk vanwege de enorme grotten-muur aan het strand. Zelf vond ik deze niet erg indrukwekkend om te zien, maar het strand daarentegen is heerlijk en ook zeker een aanrader.

2. Spili

Diezelfde vakantie was ik ook ontzettend vaak in het dorpje Spili te vinden. Het dorpje Spili lag namelijk redelijk centraal wanneer we vanuit Matala de rest van Kreta wilden verkennen. We stopten hier dan ook regelmatig om even wat te drinken tussen het autorijden door.

De bekendste plaatjes van dit dorpje zijn toch wel de leeuwenbek fonteintjes die hier langs het dorp gebouwd zijn. Ontzettend leuk om te zien en dan ook zeker een aanrader om een keer te bekijken. Verder is het een klein dorpje met veel leuke tentjes om wat te drinken. Je bent het dorpje al snel doorgelopen, maar wat mij betreft is het zeker een aanrader om gezien te hebben.

7 dingen om te doen wanneer je op Kreta bent 3. Rethymnon

Kreta is het grootste eiland van Griekenland en heeft daarom ook redelijk wat grote steden. Rethymnon is één van deze vier grote steden en ook zeker één van mijn favorieten. De stad bestaat uit ontelbaar veel smalle straatjes met de leukste (typisch Griekse) winkeltjes. De sfeer in deze stad is hierdoor ook helemaal niet zo massaal, maar juist heel gezellig en knus.

Waar je in Matala denk ik toch wel de lekkerste pita Gyros kunt eten komt Rethymnon wat dit betreft op een goede tweede plek. En dat zegt toch wel wat, voor een Griekenland liefhebber die gek is op pita gyros. Wat mij betreft ben je voor deze typisch Griekse maaltijd op Kreta aan het juiste adres.

7 dingen om te doen wanneer je op Kreta bent 4. Chania

Nog zo’n grote stad op Kreta is Chania. Deze stad is compleet anders van Rethymnon maar ook zeker het bezoeken waard. Waar Rethymnon vooral bestaat uit kleine winkelstraatjes heeft Chania meer variatie. De kleine schattige winkelstraatjes zijn ook hier te vinden, maar de sfeer is hier toch minder knus.

Waardoor dat komt? De stad heeft veel meer dan schattige kleine winkelstraatjes. Zo komen deze schattige kleine winkelstraatjes regelmatig uit op een groot plein, zijn er veel meer verkopers die typische toeristendingen verkopen en kun je aan de haven wat gaan zitten drinken waardoor je meteen ziet hoe groot de stad wel niet is.

Daarnaast heeft Chania een enorme pier waar je op kunt lopen, vanaf waar je meteen een prachtig uitzicht hebt over de stad. Wat mij betreft zeker een aanrader, maar een stuk minder knus dan de steden/dorpen die ik hiervoor noemde.

7 dingen om te doen wanneer je op Kreta bent 5. Heraklion

De derde grote stad is Heraklion. Ook deze stad is weer compleet anders dan de eerder genoemde grote steden. Hier vind je bijvoorbeeld minder kleine winkelstraatjes speciaal gericht op toeristen (al zitten er zeker hele leuke winkels tussen!), en meer echt typisch Griekse winkels.

Zo kan ik je echt aanraden om als je hier bent eens over de markt te lopen. Hier vind je van alles: kruiden, verse vis, zeesponzen en nog veel meer. Griekser kan haast niet in mijn ogen.

Daarnaast is de prachtige Leeuwenfontein in het midden van het grote plein echt een aanrader om een keer te zien. Helaas heb ik meerdere keren de pech gehad dat de fontein net droog stond toen ik er was, maar wanneer hij water spuwt is hij echt prachtig om te zien. Instagram worthy: check!

6. Agios Nikolaos

En als laatste ‘grote’ stad heb je nog het prachtige Agios Nikolaos. Dit is wat mij betreft toch wel de meest romantische stad van deze vier. Op de foto hierboven zie je de stad van bovenaf. Je parkeert namelijk redelijk hoog om vervolgens naar benden te moeten om echt in het bruisende stadshart terecht te komen.

Zoals je kunt zien is de stad gebouwd bij een heleboel water en er is dan ook een haven waar enorme boten vandaan vertrekken. Toch is deze haven (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de haven van Heraklion) redelijk uit het oog wanneer je in de stad zelf loopt. Daardoor blijft de stad ontzettend schattig en echt één van mijn favoriete plekken om foto’s van te maken op heel Kreta.

In de stad zelf vind je ontzettend veel leuke eet- en drinktentjes langs het water en leuke winkeltjes met schattige souvenirs. Om te zeggen dat er echt heel erg veel te doen is? Nee, dat niet. Toch is dit in mijn ogen een echte must-visit.

7 dingen om te doen wanneer je op Kreta bent 7 dingen om te doen wanneer je op Kreta bent 7. Spinalonga

Waar ik zelf niet zo nodig naar de opgraving bij Knossos hoef vind ik deze historische bezienswaardigheid wel echt de moeite waard: Spinalonga, het lepra-eiland. Je kunt vanaf Elounta of Plaka een bootje nemen naar dit eiland met het reusachtige Venetiaanse fort.

De geschiedenis van Spinalonga is echter gruwelijk. Mensen met lepra werden hier vroeger naartoe verbannen en werden hier gedwongen om geïsoleerd van de buitenwereld te leven. Overal over dit kleine eilandje kun je wandelen en zien in wat voor ‘huisjes’ de lepra-patiënten vroeger leefden. Heel erg indrukwekkend en aangrijpend maar zeker een plek die me altijd bij zal blijven.


Ben je na dit artikel te hebben gelezen nu helemaal enthousiast geworden over Kreta en kun je niet wachten om te vertrekken? Kijk dan snel even bij de Kreta aanbiedingen van Neckermann: er zit vast en zeker een reis tussen voor jou. Ik wens je in ieder geval alvast heel erg veel plezier bij het verkennen van dit prachtige eiland.


Dit artikel is een samenwerking

7 dingen om te doen wanneer je op Kreta bent

8 Comments

 • Lin 1 april 2018 at 19:41

  Heerlijk om dmv dit artikel weer even de Griekse sfeer te proeven! Wij zijn in 2015 op Kreta geweest maar hebben de echte typische toeristische trekpleisters niet gedaan geloof ik. Ik wilde namelijk liever heel graag een tripje naar santorini maken waar vanuit daar echt ideaal was! Echt een mega aanrader!! Verder hebben we wel nog een bergtochtje gemaakt, agios Nicolaos bezocht (vond ik het hoogtepunt van wat we bezocht hebben in Kreta) en heraklion bezocht. Maar vooral lekker gechilled bij het zwembad en gegeten voor het leven 🙂

  • Irina 1 april 2018 at 20:06

   Santorini is zeker heel erg mooi en echt een aanrader. Daar ga ik later ook nog een artikel over schrijven. Fijn dat je een leuke vakantie hebt gehad!

 • Inez 28 maart 2018 at 13:49

  Ik ging in 2013 (wow, al zo lang geleden) naar Kreta met mijn vriend en bezocht er veel van dezelfde dingen! Wij gingen wel naar Knossos en dat vond ik ook de moeite. Ook het Arkadi-klooster vond ik erg de moeite!

  • Irina 29 maart 2018 at 19:18

   Dat is inderdaad alweer een tijd terug! Ik weet niet hoe het in die tijd was, maar tegenwoordig is Knossos veel minder indrukwekkend dan vroeger in mijn ogen. Vroeger mocht je echt over de complete opgraving lopen wat het voor mij als klein kind heel indrukwekkend maakte, tegenwoordig met de standaard looppaden waar je niet van af mag wijken vind ik er niks meer aan. Ik snap dat het ter behoud van de opgraving is, maar voor mij is het nu gewoonweg niet meer interessant genoeg.

 • Darina 20 maart 2018 at 13:34

  Ik ben jaren geleden op Kreta geweest, in Agios Nikolaos, geweldig! Vandaar uit hebben we ook Spinalonga bezocht en even buiten het centrum een hele leuke olijfenboerderij, waar je uitleg krijgt, hoe de olijfolie geperst wordt. Een aanrader!

  • Irina 20 maart 2018 at 14:10

   Ja dat soort olijvenplantages etc. vind je echt op alle eilanden! Ik ben zelf nog nooit op zo’n tour geweest, trekt me toch niet zo denk ik.

 • Demi 19 maart 2018 at 16:30

  Wow, die grottenmuur vind ik juist interessant haha! ( Komt waarschijnlijk door het feit dat ik aardrijkskunde gestudeerd heb en dus een beetje een nerd ben op het gebied van gesteenten, maar dat terzijde ). Zelf ben ik trouwens nog nooit op Kreta geweest. Kos en Rhodos heb ik wel bezocht. Eigenlijk wilde ik deze zomer met mijn vriend gaan eilandhoppen in Griekenland. Dit echter tot we er achter kwamen hoe duur de reizen met de ferry zijn! Daar vielen we echt stijl van achterover. Nu gaan we naar Sicilie 🙂 Ook leuk!

  • Irina 19 maart 2018 at 17:05

   Reizen met de ferry valt hartstikke mee! De Grieken gebruiken die dingen als een soort bus, dus het moet wel betaalbaar zijn. Het is vanaf hier echter vaak duurder dan wanneer je het ter plekke in de haven koopt, en je moet sowieso zelf boeken i.p.v. met een maatschappij gaan. Dan is eilandhoppen goed te doen!

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×