6 Tips voor een betere nachtrust

6 Tips voor een betere nachtrust

10 oktober 2018 2 Comments

Iedereen heeft wel eens een slechte nacht, maar het wordt pas echt vervelend wanneer je meer slechte nachten hebt dan goede. Met mijn burn-out lig ik regelmatig een tijd lang wakker wanneer ik wil gaan slapen, omdat mijn hoofd bezig blijft. Ik besloot dan ook om op zoek te gaan naar een aantal handige tips om je nachtrust te verbeteren. Natuurlijk deel ik die ook met jullie, want ik weet dat er meer mensen zijn die met slaapproblemen te maken hebben.

Doe vlak voor het slapen iets ontspannends

Dit klinkt misschien heel erg logisch, maar probeer voor het slapen iets ontspannends te doen. Ga bijvoorbeeld in bad zitten, lees een boek of drink een lekker warme kop thee o.i.d. Wanneer jouw lichaam ontspannen is zal jouw geest dat ook al snel zijn, waardoor je gemakkelijker in slaap zult vallen.

6 Tips voor een betere nachtrust

Zorg voor een goed matras en kussen

Daarnaast komt een groot deel van de slaapproblemen doordat je niet goed ligt. Denk bijvoorbeeld aan een te hard of juist veel te zacht matras. Voor iedereen is het verschillend welk type matras en hoofdkussen er het beste bij jou passen, dus laat je eens adviseren. Slaap je bijvoorbeeld op je rug, zij of buik? De houding waarin je slaapt is heel erg belangrijk bij het type matras en kussen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje naar een traagschuim matras of een koudschuim matras: wie weet zit jouw ideale matras hier wel tussen.

6 Tips voor een betere nachtrust

Vermijd schermen een uur voor je gaat slapen

Iets wat ik zelf erg lastig vind is om mijn telefoon en laptop weg te leggen. Ik kijk vaak nog tot vlak voor het slapen gaan een Netflix film of serie, of zit nog door mijn social media heen te scrollen. Toch is er uit onderzoek gebleken dat je het beste tot een uur voor het slapen geen beeldschermen meer om je heen kunt hebben. Het licht dat deze schermen uitstralen zorgt er namelijk voor dat jij wakker blijft, waardoor je moeilijker in slaap komt.

6 Tips voor een betere nachtrust

Zorg voor een goed slaapritme

Waar ik zelf de afgelopen maanden heel erg op ben gaan letten is mijn slaapritme. Zo probeer ik overdag bijvoorbeeld geen dutjes meer te doen, hoe moe ik dan ook mag zijn. Daarnaast is het heel erg belangrijk om iedere dag rond hetzelfde tijdstip te gaan slapen en ook weer rond hetzelfde tijdstip op te staan. Wanneer jij namelijk alsmaar wisselt van bedtijd zal jouw lichaam ook niet koppelen dat het slaperig moet gaan worden. Probeer dus standaard rondom dezelfde tijd naar bed te gaan en ook op je vrije dagen een wekker te zetten. Je zult merken dat je lichaam steeds meer gewend zal raken aan dit ritme en hierdoor gemakkelijker in slaap valt en ook doorslaapt.

6 Tips voor een betere nachtrust

Zorg voor voldoende daglicht

Ik hoor je denken: ‘Daglicht tijdens het slapen? Dan slaap ik zeker niet.’ Nee, natuurlijk niet. Het is echter wel heel erg belangrijk om gedurende de dag voldoende daglicht mee te pakken. Hoe meer daglicht jij op een dag gezien hebt, hoe moeier jij zult zijn. Het zal je vast niet zijn ontgaan dat wanneer je een dag lang buiten bezig bent geweest je ’s avonds meer moe bent dan normaal. Probeer dan ook tussen het werken door af en toe een wandelingetje te maken, de fiets te pakken i.p.v. de auto of eens buiten te gaan eten. Iedere minuut daglicht telt.

6 Tips voor een betere nachtrust

Slaap in een juist klimaat

Of je nu een enorme koukleum bent of het juist hartstikke warm hebt tijdens het slapen: uit onderzoek is gebleken dat een mens het beste slaapt bij een temperatuur van zo’n 16 graden. Probeer dan ook de verwarming ’s nachts naar beneden te draaien en eventueel een extra deken op je bed te leggen wanneer je het koud hebt. Het scheelt je zowel in stroomkosten als in het feit dat je nu ongetwijfeld meer uren slaap zult krijgen. Een win-win situatie dus!


Dit zijn de tips die ik zelf wil gaan toepassen of al toepas om mijn nachtrust te verbeteren. Ik ben erg benieuwd of jullie iets speciaals doen om beter te kunnen slapen, of dat jullie dit helemaal niet nodig hebben. Laat het vooral weten in een reactie.

Dit artikel is een samenwerking

2 Comments

 • Naomi 13 oktober 2018 at 18:12

  Goede tips! Veel probeer ik zelf ook al, maar toch wil het nog niet helemaal lukken!

 • Ria 10 oktober 2018 at 14:33

  Goede tips Irina. Meeste doe ik al , behalve geen beeldschermen”…

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×