6 redenen waarom je vaker zou moeten lezen

11 augustus 2015 8 Comments

IMG_1260
Ik ben iemand die heel erg van lezen houdt, maar het eigenlijk veel te weinig doet. Natuurlijk lees ik iedere dag een heleboel blogs en doe ik een heleboel research voor mijn blog waarbij ik lees, maar echt offline lezen, een boek of tijdschrift, dat doe ik veel te weinig. De afgelopen week heb ik het ineens weer helemaal ontdekt en in de tussentijd heb ik alweer zo’n 1,5 boek uit. Waarom je vaker zou moeten lezen? Ik geef vandaag 6 redenen.

 1. Door het lezen vergroot je je woordenschat. Ik heb zo vaak gehad op school dat klasgenootjes zich af vroegen wat een bepaald woord betekende, waarbij ik niet snapte waarom ze dit niet gewoon wisten. Kort gezegd: ze lazen niet zo veel, waardoor ze minder woorden tegen kwamen. Wanneer jij vaker leest vergroot je automatisch je woordenschat!
 2. Lezen vergroot je creativiteit. In boeken kunnen zo veel dingen waar je eerder nog niet over na had gedacht dat je inspiratie kan opdoen. Voor mij als blogger is dit natuurlijk al helemaal fijn, maar ook als je ergens anders inspiratie voor wilt hebben is lezen een heerlijke manier om deze op te doen.
 3. Wanneer je leest voor het slapen gaan slaap je beter. Tegenwoordig zitten we vrijwel allemaal de hele dag door naar een lichtgevend schermpje te kijken, waardoor onze hersenen continu wakker gehouden worden. Wanneer jij voor je gaat slapen gaat zitten lezen neem je eigenlijk al een stukje rust, waardoor je makkelijker en sneller in slaap zult kunnen vallen.
 4. Lezen helpt tegen spanning en zorgt voor minder stress. Wanneer je leest concentreer je je op het verhaal en waan je je in een andere wereld. De spanning in je spieren en je hartslag nemen hierdoor beide vanzelf af!
 5. Je traint je geheugen. Wanneer je een langere tijd doet over een boek zul je sommige details moeten kunnen herinneren om het verhaal te blijven begrijpen. Het klinkt misschien raar, maar hierdoor zul je je geheugen trainen, waar je natuurlijk in het dagelijks leven weer profijt van hebt.
 6. Lezen is leuk. De allerbelangrijkste reden van allemaal: lezen is gewoon leuk om te doen. Hoe heerlijk is het om helemaal te verdwijnen in een goed boek en je te wanen in een andere wereld? Naar school op Zweinstein, op avontuur op de bodem van de zee of meedoen aan de Hongerspelen: alles kan in boeken.

 

 

8 Comments

 • Bianca Ronday 25 september 2015 at 22:39

  Zo stom, vroeger had ik een hekel aan lezen en ik zat in het “kneuzen”groepje met lezen op de basisschool. De meeste boekverslagen op de middelbare school heb ik uit mijn duim gezogen door een beetje door de boeken te browsen. Wonder boven wonder dat ik überhaupt ben geslaagd voor Nederlands. Schrijven vond ik wel altijd leuk en rond mijn 20ste ontdekte ik lezen pas echt, toen het niet meer moest, maar ik het ging doen als ontspanning. Nu heb ik vooral fases waarin heel veel lees, zoals momenteel. Ongeveer 1 tot 2 boeken per week, van jeugdboek tot echte literatuur. Net waar ik zin in heb.

 • Joanne 11 augustus 2015 at 22:26

  Ohh, ik lees eigenlijk nooit boeken! Shame on me…

  • Irina 12 augustus 2015 at 09:18

   Vaker doen dan! Het is echt heerlijk ^^

 • Kim 11 augustus 2015 at 17:57

  Helemaal mee eens! De laatste reden is het belangrijkst, hihi. Lezen is fijn.

 • Lianne 11 augustus 2015 at 17:23

  En het is beter om je taal op niveau te houden! In mijn halfjaartje stage is dit zo ver afgezakt. Je hoeft dan niet elke dag powerpoints te lezen of schoolboeken door te lezen. Nu ben ik weer het ene boek naar het andere boek aan het verslinden op mijn nieuwe ereader (Kobo Aura) zodat ik weer een beetje op niveau kom. Al die rode strepen in mijn staggeverslag waren niet fijn om te zien :S

 • Ria 11 augustus 2015 at 13:57

  Ik ben ook dol op lezen, en meestal slaap ik lekker daarna, behalve als ik een triller nog niet uit heb… 🙂
  Soms is een triller ook zo spannend dat ik er van droom…

 • Nilou 11 augustus 2015 at 11:43

  Ik las laatst ook dat lezen goed is voor je relatie omdat je dan inlevingsvermogen mee opbouwt

  • Irina 11 augustus 2015 at 13:33

   Dat klopt! Die had ik er nog geen eens bij staan.
   Je krijgt door lezen inderdaad steeds meer inzicht in meerdere denkwijzes van mensen, waardoor je je beter kunt inleven in anderen 😉

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×