5x Hoe ik om ga met hoogsensitief zijn

5x Hoe ik om ga met hoogsensitief zijn

19 augustus 2019 2 Comments

Afgelopen jaar ben ik er tijdens mijn therapie sessies achter gekomen dat ik hoogsensitief ben. Iets wat achteraf gezien een heleboel dingen verklaart. Zo heb ik nooit van feestjes gehouden, spreek ik liever één op één af met een vriendin dan met een hele groep en ben ik altijd bekaf na een gezellig dagje weg. Daarnaast is het natuurlijk niet zo gek dat ik in een burn-out terecht ben gekomen als ik nooit lette op of ik overprikkeld raakte. Ik deed gewoon wat iedereen deed en dus blijkbaar van mij verwacht werd (en ikzelf dus vooral van mezelf verwachtte). Sinds ik van mezelf weet dat ik hoogsensitief ben let ik hierop en leer ik iedere dag beter hoe ik er mee om moet gaan. Vandaag deel ik de dingen die ik heb geleerd, in de hoop dat ik er anderen mee help.

Ik plan niet te veel afspraken dicht op elkaar

Hoe leuk ik het ook vind om met vriendinnen af te spreken, gezellig een dagje weg te gaan of in mijn eentje een dagje te gaan shoppen: ik probeer dit soort afspraken te verdelen over mijn agenda. Ik merk dat ik na zo’n dag/afspraak simpelweg kapot ben. Dit heeft niets te maken met die vriendin, maar simpelweg met het feit dat ik overprikkeld ben. Gezellig lunchen in een café met veel prikkels, shoppen in een stad vol met mensen, of thuis thee leuten met een vriendin vergt veel van je als je hoogsensitief bent.

Waar de meeste (extraverte) mensen opladen van dit soort gezellige sociale afspraken loop je als hoogsensitief persoon juist leeg. Dit betekent niet dat je het niet naar je zin hebt, of dat je de verkeerde mensen om je heen hebt, maar simpelweg dat je overprikkeld raakt. De manier voor mij om toch dit soort leuke dingen te blijven doen is zorgen dat ik vervolgens minimaal één dag voor mezelf heb. Een dag waarin ik geen afspraken heb en simpelweg kan opladen op een manier die voor mij fijn is. Zelf plan ik het liefst niet meer dan 3 afspraken per week in waarvan ik weet dat ik overprikkeld kan raken, met tussendoor dus minimaal 1 dag rust. Op deze manier houd ik het voor mezelf in balans en heb ik genoeg tijd om tot rust te komen.

Ik zeg vaker ja tegen mezelf en nee tegen anderen

In plaats van mezelf alsmaar voorbij te hollen en niet te letten op de signalen die mijn lichaam geeft, probeer ik goed te luisteren. Raak ik overprikkeld? Dan neem ik even afstand. Wil een vriendin afspreken op een dag dat ik eigenlijk gepland had mijn rust te nemen? Dan maak ik afspraak met haar voor een ander moment. Iedere nee die ik een ander geef, is een ja tegen mezelf.

Er hangt een taboe op nee zeggen tegen een afspraak op het moment dat je ‘niets anders te doen hebt’. Nee zeggen met als reden tijd voor jezelf te willen nemen lijkt haast egoïstisch en dat maakt ook dat ik het jaren lang niet heb gedaan. Je loopt jezelf echter voorbij, raakt continu overprikkeld en komt uiteindelijk in die burn-out terecht die ik inmiddels maar al te goed ken. Vertel jezelf dan ook dat het oké is om nee te zeggen: me-time is ontzettend belangrijk, zeker als HSP’er. Mochten de mensen in jouw omgeving dat niet begrijpen, dan zijn het misschien niet de mensen die jij om je heen wilt hebben. Stel jezelf op het moment dat je twijfelt altijd af: ‘Zou ik het oké vinden als een ander tijd voor zichzelf neemt in deze situatie?’ Wedden dat het antwoord ja is.

Ik probeer overprikkeling te voorkomen

Prikkels zijn overal om je heen, ze volledig buiten sluiten is dan ook onmogelijk. Daarnaast wil je niet de rest van je leven alleen thuis blijven om te voorkomen dat je overprikkeld raakt. Het is dan ook belangrijk dat je leert overprikkeling te voorkomen: iets waar ik zelf nog regelmatig moeite mee heb.

Dingen die je zou kunnen doen?

 • In het openbaar vervoer een noice-cancelling koptelefoon opzetten, zodat je minder last hebt van alle geluiden om je heen.
 • Zelf een suggestie doen voor een locatie om af te spreken met een vriendin waar minder prikkels zijn, zoals bij één van jullie thuis of in een kleiner café.
 • Jezelf even afzonderen op een feestje, door even buiten te gaan staan of een stukje te gaan lopen.
 • Je telefoon een paar uur wegleggen en bijvoorbeeld een boek gaan lezen of in bad gaan, zodat je niet continu verleid wordt door alle prikkels van social media.
 • Bewust me-time inplannen in je agenda, waardoor je niet per ongeluk alsnog te veel afspraken maakt.

Ik ga bewust na of een emotie van mij is

Wanneer je hoogsensitief bent zul je merken dat je de emoties van anderen vaak heel erg goed aanvoelt. Je kunt zelf ontzettend goed in je vel zitten, een kamer vol mensen in stappen waar een sombere sfeer hangt en direct zelf ook somber worden. Zelf noem ik mezelf in dit soort situaties ook wel een emotionele spons. Onbewust zuig ik de emotie van de mensen om me heen op en ga hier in mee.

Vroeger was ik me hier niet van bewust en was het dus ook erg lastig om er mee om te gaan. Sinds ik echter weet dat ik hoogsensitief ben kan ik bij mezelf na gaan of een emotie wel echt van mij is. Zo had ik een keer een ontzettend fijne, productieve stemming terwijl mijn moeder thuis kwam met de boodschappen. Er was bij haar van alles fout gegaan waardoor ze gestrest was geraakt en al snel merkte ik aan mezelf dat ik ook gestrest was. Ik was mezelf ineens niet meer relaxed aan het klaarmaken om de deur uit te gaan, maar deed net alsof ik binnen 1 minuut de trein moest halen. Tot ik me realiseerde dat dit gestreste gevoel helemaal niet bij mij vandaan kwam, maar van mijn moeder was. Ik was als emotionele spons direct meegegaan in dit gevoel terwijl dit helemaal niet nodig was. Op het moment dat ik me dit realiseerde kon ik het gevoel bewust van me af zetten en proberen terug te komen in mijn eigen fijne, productieve stemming.

Ik zet mijn hoogsensitiviteit in als een kracht

Hoewel hoogsensitief zijn misschien wordt gezien als een mankement of iets waar lastiger mee te leven is zie ik het juist als een kracht. Wanneer ik goed naar mijn lichaam luister leef ik veel bewuster en kan ik mijn hooggevoeligheid juist inzetten. HSP’ers hebben namelijk een aantal eigenschappen die juist ontzettend handig zijn en je heel erg ver kunnen brengen.

 • Inlevingsvermogen: Je bent hiermee niet alleen een ontzettend zorgzame vriend(in), maar kunt je inlevingsvermogen ook heel erg goed inzetten in je werkleven. Jij weet altijd wat de ander op dat moment nodig heeft en kunt daar op inspelen.
 • Hoog verantwoordelijkheidsgevoel: Mensen kunnen altijd op jou rekenen en weten wat ze aan je hebben. Dit vinden niet alleen je vrienden fijn, maar ook werkgevers zullen je hier ontzettend dankbaar voor zijn.
 • Creatief: Wat mij betreft is dit één van mijn favoriete eigenschappen van mezelf: zonder mijn creativiteit was ik nooit gekomen waar ik nu ben. Vindt een manier om jouw creativiteit te gebruiken, of dit nu op het werk is of om jezelf te kunnen ontspannen.
 • Perfectionistisch: Hoewel het mijn grootste valkuil is ben ik ook ontzettend blij met mijn perfectionisme. Ik zal niet snel iets afraffelen en ga altijd voor de volle 100% voor iets. Werkgevers vinden dit een ontzettend goede eigenschap en daarnaast denk ik dat je met jouw perfectionisme nog ver zou kunnen komen in het behalen van je doelen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om om te gaan met hoogsensitiviteit, maar ik ben zelf ook pas zo’n jaar bezig met leren wat voor mij wel en niet werkt. Ik ben zelf nog dagelijks bezig met het omgaan met prikkels en leren hoe ik niet overprikkeld raak. Dit zijn in ieder geval de vijf tips die ik je zelf graag mee zou willen geven. Mocht jij zelf een andere handige tip hebben dan zou ik je willen vragen die achter te laten in een reactie zodat je anderen hier weer mee kunt helpen.

5x Hoe ik om ga met hoogsensitief zijn

2 Comments

 • Ria 20 augustus 2019 at 20:17

  Duidelijk stuk, Irina. Voor mensen die snel last hebben van overprikkeling, is het fijn dat het een geschreven tekst is ipv een gesproken tekst ( vlog) 😊😊

  Petje af weer, voor je openhartigheid!

 • Marjoleine 19 augustus 2019 at 17:25

  Heel herkenbaar! Ik ben ook vanaf jongs af aan heel erg hoogsensitief en het is zo’n opluchting om dat te “weten”, zo kan ik er steeds beter mee omgaan 🙂

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×