5 Simpele tips om mooiere foto's te maken

5 Simpele tips om mooiere foto’s te maken

13 mei 2021 1 Comment

Foto’s maken: ik doe het sinds ik als content creator werk heel regelmatig. Of het nu productfoto’s zijn voor reviews, outfit foto’s voor op mijn Instagram of landschapsfoto’s voor reisartikelen: iedere keer weer krijg ik vragen hoe ik mijn foto’s maak en wat mijn tips zijn. Hoewel ik mezelf absoluut geen professionele fotograaf zou noemen wil ik je wel graag een aantal simpele tips meegeven die ik in de loop van de jaren heb opgepikt. Geen ingewikkelde camera-instellingen of iets dergelijks, maar wel simpele tips die je direct kunt toepassen voor mooiere foto’s. Lees je mee?

Maak foto’s met goed licht

Goede belichting maakt je foto’s direct 100 keer beter, waar slechte belichting je foto’s direct 100 keer slechter maakt. Wees je dus bewust van het licht en speel hier op in.

Zelf fotografeer ik het liefst met daglicht, maar tijdens de donkere wintermaanden wil ik ook wel eens mijn softboxen/daglicht lampen gebruiken wanneer ik productfoto’s maak. Natuurlijk licht is echter nog altijd de beste optie dus maak gebruik van het daglicht dat je tot je beschikking hebt.

Zorg ervoor dat je voor het maken van je foto duidelijk hebt waar de zon staat, zodat je met de zon mee kunt fotograferen. Op deze manier heb je geen last van tegenlicht en zorg je voor minder heftige schaduwen. Wat betreft schaduw wil ik je sowieso aanraden om altijd in de schaduw te fotograferen waar mogelijk, i.p.v. in de volle zon. Dit zorgt ervoor dat je minder harde lijnen zult krijgen op jouw foto.

Liever te donker, dan te licht

Je merkt het al: belichting is een belangrijk onderwerp wanneer het op fotografie aankomt. Veel mensen gebruiken dan ook allerlei instellingen die ze aanpassen in hun camera, om zo de belichting juist te krijgen. Wanneer je hier echter geen kaas van hebt gegeten is er één simpele regel die ik wil dat je onthoudt: je hebt je foto liever te donker, dan te licht.

Wanneer jouw foto overbelicht is zul je dit nooit kunnen herstellen, waar je een onderbelichte foto gemakkelijk kunt oplichten in de nabewerking. Details die op een overbelichte foto verdwenen zijn zul je niet meer terug kunnen krijgen. Details op een onderbelichte foto echter wel. Je snapt het: zorg ervoor dat je jouw foto’s niet te licht schiet.

Gebruik de juiste lens

Goed, dan toch een redelijk technische tip: gebruik de juiste lens wanneer je fotografeert. Een lens is namelijk veel meer de investering waard dan dat de body van een spiegelreflex camera dit is. De lens zorgt ervoor dat jouw foto straks echt van het scherm afspat, waar de body voornamelijk goed is voor alle instellingen.

Zelf gebruik ik al jaren camera’s van Canon, waardoor ik ook een heleboel lenzen van Canon gebruik. Mijn favorieten zijn de Canon EF 50mm 1.8 lens (voor een prachtig scherpte-diepte effect op foto’s) en de Canon EFS 18-135mm lens (deze laatste is ideaal voor het filmen van mijn video’s doordat hij automatisch scherp stelt).

Er zijn echter ontzettend veel verschillende lenzen op de markt en het ligt er maar net aan wat jouw doel is welke er geschikt zal zijn. Zo heeft Canon o.a. de Canon EF, Canon ES, Canon RF en Canon EFS lenzen, maar wanneer je geen Canon liefhebber bent kun je bijvoorbeeld ook kijken naar deze Nikon Z objectieven.

Mijn tip: verdiep je eens goed in de verschillende lenzen, zoek reviews op en kijk wat er het beste past bij jouw fotografie stijl en doel.

Maak gebruik van de sportstand van je camera

Deze tip gebruik ik zelf standaard wanneer ik outfit foto’s maak en ik snap niet waarom ik andere content creators hier nooit over hoor. Hij is namelijk ideaal wanneer je een bewegend onderwerp op de foto wilt zetten en/of een korte tijdsperiode hebt om die ene perfecte foto te maken.

Het idee van de sportstand is eigenlijk dat je camera zelf de juiste instellingen kiest (denk aan sluitertijd) voor een bewegend onderwerp. Op deze manier hoef je zelf niets te weten van al deze specificaties, maar krijg je toch het juiste eindresultaat.

Zelf zet ik de camera altijd op sportstand wanneer een vriendin of mijn moeder foto’s van me maakt. Zo heb ik snel een heleboel foto’s waarvan ik vrijwel zeker ben dat er een goede tussen zal zitten. Zij hoeven niet alsmaar opnieuw te fotograferen (wat een heleboel irritaties scheelt) en ik heb een goede foto. Win-win situatie.

Bewerk je foto’s na in Lightroom

En dan als laatste: de nabewerking van je foto’s. Ik noemde het eerder al toen ik het had over onder- en overbelichte foto’s: met nabewerking kun je jouw foto’s redden.

Zelf gebruik ik graag Adobe Lightroom, welke zowel op je computer (betaald) als op je telefoon (onbetaald) kan worden gebruikt. In het programma pas ik mijn foto’s aan wat betreft belichting en details, maar ook kleuren kun je helderder of juist subtieler maken. Zo weet je zeker dat het onderwerp van je foto straks echt van je beeldscherm af popt.

Lightroom ziet er in eerste instantie misschien wat intimiderend uit wanneer je er net mee begint, maar is eigenlijk heel erg gemakkelijk in gebruik. Zoek eens een simpele tutorial op internet op en je zult het al snel onder de knie krijgen.

Een echte must voor iedereen die zijn/haar foto’s naar het volgende niveau wil tillen.


Deze tips gebruik ik zelf iedere keer als ik foto’s maak en hebben me ontzettend erg geholpen om mijn foto’s naar een hoger niveau te tillen. Ik ben benieuwd of jij deze tips al toepast wanneer je foto’s maakt, of dat je misschien zelf nog een tip hebt om toe te voegen. Laat het me vooral weten in een reactie onder dit artikel.

Dit artikel is een samenwerking

1 Comment

 • Tessa 16 mei 2021 at 19:38

  Wat een handige tips zijn dit. Ik gebruik zelf Photoshop op mijn telefoon om mijn foto’s qua belichting te bwerken. Maar ik zal ook eens kijken naar de app die jij noemt

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×