5 Manieren om compleet tot rust te komen

2 juni 2018 2 Comments

Sinds ik overspannen thuis zit is het voor mij extra belangrijk om mijn rust te nemen. Vroeger dacht ik aan één uurtje Netflixen voor het slapen gaan wel genoeg me-time te hebben, maar niets is minder waar. Een moment voor jezelf en even compleet tot rust komen doen wonderen. Aangezien ik de afgelopen maanden veel op zoek ben geweest naar manieren om tot rust te komen wilde ik deze graag met jullie delen.

5 Manieren om compleet tot rust te komen

Houd een pamper momentje

Als er iets is waar ik gek op ben dan is het wel in bad gaan. Jarenlang is dit al iets dat ik met heel veel plezier doe. Echter ben ik ook zo iemand die van alles gaat zitten doen in bad. Zo lees ik tijdschriften, las ik zelfs schoolwerk door als ik een toets had, zit  ik te lezen, kijk een Netflix serie of speel spelletjes op mijn telefoon. Of ik hier compleet van tot rust kwam? Nee, natuurlijk niet.

Wanneer je een pamper momentje voor jezelf inplant, zorg dan dat je ook daadwerkelijk alleen daarmee bezig bent. Zet als je wilt een paar kaarsjes klaar in de badkamer en/of gebruik een lekkere geur badproducten. Mijn ultieme ontspanningsmoment is toch wel om in bad te zitten met een heerlijke bath bomb van LUSH, een maskertje op mijn gezicht en vervolgens lekker onderuit zakken in bad. Het liefst smeer ik mezelf naderhand nog lekker in met een body butter of lotion en duik daarna mijn bed in. Ontspanning gegarandeerd.

5 Manieren om compleet tot rust te komen

Duik in een boek

Iets waar ik het laatst nog over had met mijn therapeut is het effect van Netflix op je energielevel. Ik ga vaak wanneer ik moe ben namelijk Netflix zitten kijken, maar eigenlijk is dit helemaal niet goed. Er is uit onderzoek gebleken dat je van het kijken van televisie of Netflix (video’s in het algemeen) juist alleen maar een lager energielevel krijgt. Raak je hiervan ontspannen? Nee dus.

Iets wat ik dan ook graag doe voor het slapen gaan is het lezen van een boek. Op deze manier zorg ik ervoor dat mijn hoofd zich op iets anders moet richten dan het moe zijn of de vele gedachten die ronddwalen, en kom ik tot rust. Ik merk dat wanneer ik een uurtje heb zitten lezen voor het slapen, ik een stuk rustiger ben en makkelijker tot slaap kom. Mijn lijf is veel meer tot rust gekomen en heeft zich even bezig moeten houden met iets anders dan de onderwerpen van die dag.

Wanneer ik voor een langere tijd ga zitten lezen (bijvoorbeeld een middag lang) vind ik het belangrijk om goed te zitten. Niets is zo vervelend als een pijnlijke rug of nek omdat je verkeerd zit. Het eerste waar je aan denkt is misschien geen seniorenstoel, maar gezien mijn vader zo’n stoel heeft vanwege zijn rughernia zit ik hier regelmatig in. Het voordeel van zo’n stoel is dat je houding eigenlijk niet verkeerd kan zijn. Daarnaast is het een stuk gemakkelijker om naderhand weer omhoog te komen (zeker in verhouding met de zitzak waar ik ook nog weleens in kruip).

5 Manieren om compleet tot rust te komen

Maak een wandeling door de natuur

Iets wat ik zelf eigenlijk veel te weinig doe is een wandeling maken. Ik woon zelf vlak naast een meer, waardoor ik zeker wel in de gelegenheid ben om dit te doen. Toch komt het er vaak niet van en dat is zonde.

Wanneer ik namelijk een wandeling door de natuur maak merk ik dat ik echt volledig tot rust kom. Neem wanneer je dit gaat doen het liefst geen telefoon mee, maar wanneer je deze toch graag bij je hebt zorg dan in ieder geval dat je er niet op kijkt. Zelf ben ik bijvoorbeeld al snel geneigd om mijn oortjes in te doen en muziek te luisteren, of om even snel mijn social media te checken. Doe dit niet en focus je echt op de wandeling zelf. Luister naar de geluiden van knappende takjes onder je voeten of van de vogeltjes die fluiten in de bomen. Geloof me: wanneer je in je eentje zo’n wandeling maakt kom je helemaal ontspannen terug.

5 Manieren om compleet tot rust te komen

Neem de tijd om te knuffelen met je huisdier

Dat dieren een goede uitwerking hebben op mensen dat is al tijden geleden bewezen. In mijn geval had ik dit onderzoek helemaal niet nodig, want dieren zijn altijd al één van mijn grootste passies geweest. Zelf ben ik opgegroeid met katten en daarnaast heb ik sinds een aantal jaar een eigen paard op de manege staan.

Wanneer ik behoefte heb aan gezelschap voelen mijn dieren dit meteen aan en dan is het ook echt heerlijk om even helemaal op te gaan in hun aandacht. Leg je telefoon aan de kant, doe misschien zelfs wel je muziek uit en ga even op in het moment. Zelf doe ik dit regelmatig met mijn jongste kat Mischa, die een echte knuffelkont is. Maar ook met haar moeder heb ik af en toe zulke momenten en wanneer ik alleen ben op de manege vind ik het heerlijk om even uitgebreid te knuffelen met Brownie.

Mocht je nu zelf geen huisdier hebben dan is het misschien een optie voor jou om naar de kinderboerderij te gaan, of misschien heeft een goede vriend/vriendin wel een huisdier dat je voor dit soort momenten even mag lenen.

5 Manieren om compleet tot rust te komen

Focus op jezelf

Dit laatste punt klinkt misschien wat vaag, maar geloof mij: het werkt echt. Wat ik bedoel met focussen op jezelf is dat je even echt alleen op jezelf gaat letten. Richt je aandacht op je ademhaling, scan als het ware je lichaam of doe misschien wel aan meditatie of yoga wanneer je hiervan houdt.

Het klinkt allemaal misschien wat zweverig maar sinds ik het tijdens mijn therapie sessies heb geoefend merk ik dat ik het ook steeds vaker thuis ga doen. Even alleen richten op jezelf, als het ware naar binnen kijken en alle prikkels van buitenaf buitensluiten. Als je hiervan niet tot rust komt weet ik het ook niet meer.

Een oefening zoals deze is overigens ook perfect om te doen in zo’n zogenaamde sta-op stoel aangezien je hierbij goed rechtop kunt zitten met je voeten op de grond. Vervolgens kun je heel goed je lichaam scannen door bijvoorbeeld te voelen of je jouw voeten op de grond voelt staan. Voel je ook je hiel, je tenen, de bal van je voet en de holte onder je voet? Op deze manier kun je heel gemakkelijk je lichaam af scannen. Hoe zweverig het ook klinkt: ik kan je aanraden om het eens een keer te proberen.


Ik ben erg benieuwd of jullie je herkennen in deze manieren van tot rust komen. Wist jij bijvoorbeeld dat je van Netflixen eigenlijk moeër wordt? En heb jij weleens geprobeerd om als het ware bij jezelf naar binnen te kijken? Ik ben heel erg benieuwd hoe jullie tot rust komen dus laat het vooral weten in de reacties.

Dit artikel is een samenwerking

2 Comments

 • Ria 2 juni 2018 at 12:58

  Goed bezig Irina! Ik kan erg genieten van lezen of een film, wandelen ( meestal met vriendin, echtgenoot, of met een groep) of fietsn.

  Voor het slapen meestal Reiki. Van harte verder beterschap gewenst!

  • Irina 2 juni 2018 at 17:45

   Leuk! Blijkbaar is een film kijken dus juist uitputtend, maar ik moet zeggen dat ik het ook heel erg graag doe!

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×