5 Dingen die je moet weten voor je naar Griekenland gaat

5 Dingen die je moet weten voor je naar Griekenland gaat

7 maart 2018 8 Comments

Al sinds ik in mijn moeders buik zat ga ik vrijwel jaarlijks naar Griekenland. De liefde voor dit geweldige land heb ik dan ook zeker van mijn ouders overgenomen. Na zo’n 21/22 jaar ervaring met Grieks eten, muziek, gewoontes en verschillende eilanden en stukken van het vaste land te hebben gezien, kan ik dan ook wel zeggen dat ik weet hoe het land werkt. Met de zomervakanties die steeds dichterbij komen leek het me dan ook leuk om 5 dingen met jullie te delen die je écht moet weten voor je hier naartoe op vakantie gaat.

5 Dingen die je moet weten voor je naar Griekenland gaat

1. Grieken rijden als een gek

Iets waar ik me ieder jaar opnieuw over verbaas is het rijgedrag van de Grieken. Ze halen elkaar in op de gekste plekken, hebben absoluut geen geduld zodra ze in de auto/op de motor stappen en toeteren er wat op los. Zelf ben ik hier inmiddels gelukkig aan gewend geraakt maar ook ik ben blij om dan in de auto te zitten bij iemand die gelukkig niet zo rijdt.

Ik kan me ook nog genoeg taxiritjes herinneren waarvan ik na afloop heel erg blij was dat ik heelhuids kon uitstappen. Ow, en nog zoiets geks: op je telefoon zitten tijdens het autorijden is in Griekenland doodnormaal. Hier verbaasde ik me afgelopen jaar nog over toen we werden opgehaald door iemand van ons appartement. Maar agh, ergens horen deze enge ritjes bij de charme van de vakantie.

2. Uit eten gaan is ontzettend betaalbaar

Wanneer je in Nederland uit eten gaat ben je gelijk zo’n €30/€40 per persoon kwijt (afhankelijk van het restaurant kan het zelfs nog een stuk duurder worden). In Griekenland betaal je dezelfde prijs met zijn tweeën (soms zelfs drieën). En hier krijg je vervolgens ook nog eens ontzettend lekker en veel eten voor: Grieken zijn niet van de kleine porties.

Wij gaan wanneer we op vakantie zijn in Griekenland eigenlijk iedere dag uit eten. We halen ons ontbijt (vaak Griekse yoghurt met honing en/of fruit) bij een locale supermarkt en de rest van de dag (lunch/drankjes/diner) eten we buiten de deur. Dit is over het algemeen vaak goedkoper dan wanneer we zelf zouden koken. Mocht je nu wel graag zelf koken dan kun je het best op zoek naar een grote supermarkt, hier is het vaak een stuk goedkoper dan in de kleine supermarkten in de dorpjes. Grotere supermarkten zitten vaak langs de weg, net buiten de steden/dorpen.

5 Dingen die je moet weten voor je naar Griekenland gaat

3. Ieder eiland is anders

Wanneer je denkt aan Griekenland dan komen vast al snel de beelden van de witte huisjes met blauwe daken naar boven. Ontzettend mooi en heel erg Instagram worthy natuurlijk. Toch heeft lang niet iedere plek die je bezoekt in Griekenland deze iconische huisjes. Voornamelijk op de Cycladen zijn deze huisjes te vinden.

De Griekse eilanden zijn opgedeeld in verschillende eilandgroepen (denk aan de Cycladen, Ionische eilanden, etc.) en de eilanden binnen deze groepen groepen lijken grotendeels op elkaar. Toch zit er ook tussen eilanden van dezelfde eilandgroep nog veel verschil. Geen enkel eiland is hetzelfde en dat is precies wat Griekenland zo leuk maakt om alsmaar naar terug te gaan.

5 Dingen die je moet weten voor je naar Griekenland gaat

4. Zelf boeken is vaak goedkoper

Zo vaak als ik wel niet hoor van vrienden/kennissen/etc. dat ze graag eens zouden gaan eilandhoppen in Griekenland maar dit te duur vinden. Zonde vind ik dat! Eilandhoppen is ontzettend leuk en op deze manier zie je zo veel meer van dit prachtige land. Toch snap ik dat wanneer je kijkt naar de tarieven van reisorganisaties, je erg kunt schrikken.

Wat wij eigenlijk altijd al hebben gedaan is zelf dit soort vakanties boeken. Boek een aparte heenvlucht en terugvlucht, kijk wanneer de boten vanaf de verschillende eilanden vertrekken en bedenk zelf hoe lang je waar wilt verblijven. Je zult je verbazen over het verschil in prijs met de kant-en-klare reizen van reisorganisaties. En is zelf boeken niet nog veel leuker?

5 Dingen die je moet weten voor je naar Griekenland gaat

5. In Griekenland kun je je veilig voelen

Iets wat ik vorig jaar aan mezelf heb gemerkt toen ik in Parijs was, is hoe vervelend ik het vind om continu bezig te zijn met hoe ik mijn tas houd, waar mijn portemonnee is gebleven en of er geen zakkenrollers in de buurt zijn. Dit is iets waar je in Griekenland je absoluut geen zorgen om hoeft te maken.

Jaren lang hebben mijn ouders en ik onze backpacks gewoon aan de haven neergezet terwijl we aan het wachten waren op de boot. Zelf gingen we een stuk verderop wat zitten eten op een gezellig terrasje en nog nooit is het ons gebeurt dat er iets uit onze tas was gehaald of dat de hele tas was meegenomen. De enige mensen in Griekenland  die het in hun hoofd kunnen halen om je te bestelen zijn de toeristen zelf. De Grieken halen dit nooit in hun hoofd.


Ik ben benieuwd of jij al eens naar Griekenland bent geweest en wat jou ervaringen zijn! Zelf ben ik echt gek op dit land en ik ben ook nog lang niet uitgekeken op alle prachtige eilanden. Wist je dat het exacte aantal eilanden in Griekenland onbekend is? Er wordt geschat dat het er zo’n 1.600 tot 6.000 zijn!

5 Dingen die je moet weten voor je naar Griekenland gaat

8 Comments

 • Ria 8 maart 2018 at 20:23

  Leuk blog Irina. Wij gingen niet zo vaak n Griekenland als jullie, maar het waren bijzonder fijne vakanties. De grieken Zijn bijzonder gastvrij

  • Irina 8 maart 2018 at 21:18

   Zeker! Heerlijke vakanties om tot rust te komen.

 • marianne 8 maart 2018 at 12:21

  Ik ga ook al jaren naar Griekenland en dan met name naar Platanes, het is me 2e thuis geworden .
  wat betreft veiligheid sluit ik me graag al zelfs in de nacht kan je als vrouw alleen over straat en zal je niks gebeuren, ook vind ik het zo bewonderenswaardig dat hoe weinig de Grieken ook hebben niets is ze teveel om te geven .
  Ben blij dat is zo weer naar mijn Vrienden toe mag

  • Irina 8 maart 2018 at 12:42

   Heerlijk is dat he! Ik voel me altijd zo heerlijk tot rust komen en volledig ontspannen als ik daar ben. Zoals de Grieken zeggen: lekker rustig aan!

 • Daphne Goorden 8 maart 2018 at 10:12

  Mijn vriend en ik denken er sinds onze vorige vakantie aan om aankomende zomer naar Griekenland te gaan! Hij is er jarenlang geweest en ik echt nog nooit, en alles ziet er zo fotogeniek en gezellig/schattig uit! Denk dat ik er me heel erg zou vermaken met m’n camera 😛 Alleen nog even bedenken op welk eiland we het ook echt 12 dagen vol kunnen houden.. (of idd naar meerdere eilanden en dagtripjes maken)

  • Irina 8 maart 2018 at 10:31

   Aah wat leuk! Als je tips nodig hebt stuur je me maar een berichtje! Ik ken een heleboel eilanden inmiddels ?

 • Simone | All Day Jewels 7 maart 2018 at 10:49

  Ik ben ook echt een Griekenland-liefhebber en dit jaar gaat ook onze huwelijksreis er naar toe. We gaan naar Kreta, wat voor mij de tweede keer is. Ik kan me ook helemaal aansluiten bij je blog. Vooral ook dat Grieken echt als gekken kunnen rijden, haha… Jeetje, soms hield ik mijn hart vast hoor.

  • Irina 7 maart 2018 at 11:03

   Erg is dat he! Zeker als je dan hoog in de bergen rijdt en er geen eens een vangrail staat… Over Kreta komt er binnenkort ook een artikel online met een aantal van mijn tips mocht je dat leuk vinden ^^

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×