5 tips om het nieuwe studiejaar goed voorbereid te beginnen

4 tips om het nieuwe studiejaar goed voorbereid te beginnen

5 september 2018 2 Comments

Met het nieuwe studiejaar voor de deur begint de stress bij veel studenten al weer op te komen. Colleges, tentamens, lange dagen leren: alles wat je deze zomer nou net nièt hebt gemist. Om het studiejaar toch net iets gemakkelijker te laten beginnen besloot ik 4 tips op een rijtje te zetten voor je: met deze tips ga jij het nieuwe studiejaar in ieder geval goed voorbereid in.

1. Haal al je studiemateriaal op tijd in huis

Hoewel veel studenten hun boeken het liefst pas op het laatste moment bestellen is dit niet het slimste om te doen. Vaak zijn boeken ineens uitverkocht wanneer het schooljaar al begonnen is en dan heb je toch echt een probleem wanneer jouw tentamen dichterbij komt. Zorg er dan ook voor dat je jouw boeken op tijd in huis hebt, je zorgt voor een goede (digitale) agenda en overige schriften/collegeblokken, etc.

Daarnaast is ook een goede laptop onmisbaar voor jouw studie: zelf gebruik ik sinds het HBO nooit meer papieren aantekeningen, maar maak ik alles online. Mocht je nu willen besparen op dit vlak, dan is een refurbished laptop van Refurbo zeker de moeite waard om te bekijken. Als student heb je nu eenmaal niet zo’n groot bedrag om te besteden en dan is zo’n refurbished model ideaal. De laptops zijn volledig nagekeken en getest dus werken als nieuw en zijn daarnaast ook nog eens goed voor het milieu omdat ze niet worden weggegooid: win-win-win dus!

5 tips om het nieuwe studiejaar goed voorbereid te beginnen

2. Ruim je (digitale) werkplek op

Heb je wel eens geprobeerd om in een rommelige omgeving te studeren? Ik in ieder geval vaak genoeg, en keer op keer kwam ik tot de conclusie dat dit niet werkt. Ik word sneller afgeleid en daarnaast is mijn hoofd een chaos zodra mijn omgeving dit ook is. Zorg er dus voor dat je jouw bureau/kamer/leeromgeving goed opruimt voor je hier weer aan gaat zitten studeren. Een rustige omgeving staat gelijk aan meer rust in jouw hoofd en dat is nooit mis met een stressvol studiejaar voor de boeg.

Naast een opgeruimde werkplek is het ook erg belangrijk om jouw digitale werkplek op te ruimen. Zoals ik al aangaf deed ik op het HBO eigenlijk alles op mijn computer, wat er voor zorgt dat dit apparaat inmiddels bomvol staat met samenvattingen, aantekeningen van colleges, verslagen, opdrachten, bestanden voor mijn blog en YouTube kanaal en noem het maar op. Neem vooral eens de tijd om jouw laptop volledig op te ruimen: kijk welke bestanden er weg kunnen en categoriseer andere bestanden in mapjes waardoor je ze gemakkelijk weer terug kunt vinden. Zorg er ook voor dat jouw bureaublad leeg is: niets geeft zo veel onrust als een bureaublad dat helemaal vol staat.

5 tips om het nieuwe studiejaar goed voorbereid te beginnen

3. Zet belangrijke data in je agenda

We denken altijd dat we bepaalde gebeurtenissen wel zullen onthouden, maar gedurende de tijd weten ze toch uit ons hoofd te verdwijnen. Wees dan ook verstandig en zet meteen aan het begin van het schooljaar de belangrijke data die er aan zitten te komen in je agenda. Denk hierbij aan de introductieweek, belangrijke tentamens, projecten, deadlines en noem het maar op. Wanneer je deze data in je agenda hebt staan zul je niet zo snel je werk of een andere afspraak plannen vlak voor een belangrijk tentamen wat uiteindelijk weer zorgt voor meer rust in je hoofd. Daarnaast betekent het feit dat je het hebt opgeschreven ook meteen dat je het niet meer hoeft te onthouden: wel zo rustig.

5 tips om het nieuwe studiejaar goed voorbereid te beginnen

4. Lees je alvast in over wat er gaat komen

Ik was altijd degene die tijdens het introductiecollege al wist wat er ongeveer verteld zou gaan worden, aangezien ik van tevoren de studiehandleiding al had gelezen. Veel klasgenoten vonden dit gek: ik had immers toch gewoon vakantie gehad? Toch vond ik het heel erg fijn om de dag voor het studiejaar zou beginnen me alvast in te lezen zodat ik in grote lijnen zou weten wat er van me verwacht werd.

Wanneer jij weet wat er ongeveer van je verwacht wordt is de uitleg van een docent namelijk meteen een stuk logischer. Je hebt immers in je hoofd al een plaatje van wat er zal gaan gebeuren en de docent licht dit plaatje verder toe. Wanneer jij geen idee hebt wat je moet gaan doen zul je dan ook veel lastiger kunnen volgen wat de docent je vertelt, waardoor je meer tijd nodig hebt om te snappen wat de bedoeling is, voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt. Lees jezelf dan ook eventjes een uurtje in op de dag voor je aan een nieuwe vak begint en je zult een heleboel rust en tijdswinst er voor terug krijgen tijdens de eerste weken.


Met deze 4 tips weet ik zeker dat ook jij het nieuwe studiejaar goed voorbereid kunt beginnen. Ik ben wel erg benieuwd hoe jij je verder voorbereid op een nieuw studiejaar, dus laat dit vooral achter in een reactie!

Dit artikel is een samenwerking

2 Comments

 • Nicole 7 september 2018 at 14:38

  Hele fijne tips. Ik vind het altijd fijn op een opgeruimde werkplek te hebben, zowel mijn bureau als mijn laptop moeten gewoon netjes zijn. Ook inderdaad altijd belangrijk om belangrijke data gelijk te noteren!

  • Irina 7 september 2018 at 15:18

   Precies! Dat werkt wel zo fijn.

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×