Bloggen | Mijn 5 beste blogtips

14 januari 2016 14 Comments

blogtips

Ik blog inmiddels alweer meer dan 2 jaar op deze blog. Bloggen heeft mijn leven echt heel erg veranderd; en ik ben er nog iedere dag ontzettend blij mee. Mijn blog is een deel van mij geworden; ik sta er mee op en ga er mee naar bed. De hele dag door ben ik (on)bewust bezig met bloggen: ik vind het heerlijk. Na deze twee jaar ben ik zeker nog geen expert en ik heb nog een heleboel te leren; toch leek het me leuk om vandaag mijn top 5 tips te delen. Dit zijn tips waarvan ik zelf heb gemerkt dat ze ontzettend goed aanslaan en me hebben geholpen.

Heb plezier in het bloggen

De allerbelangrijkste tip die ik je kan geven wanneer jij je blog naar een hoger niveau wilt zien te krijgen is om er plezier in te hebben. Je kunt wel gaan bloggen in de hoop om gratis producten te ontvangen en op persreis te mogen naar de mooiste plekken op de wereld: maar wanneer je geen plezier hebt aan het bloggen dan zal dit je niet lukken.

Zelf heb ik voor ik begon met deze blog meerdere keren geblogd op andere blogs. Deze stopten dan al vrij snel; vaak hielden ze het niet meer dan een maand uit. Waarom? Omdat ik er de motivatie niet voor had. Ik wilde snel stijgen in bezoekersaantallen; en wanneer dit niet lukte raakte ik al snel gedemotiveerd.

Ik begon te merken dat ik het schrijven begon te missen en ben toen opnieuw begonnen: hier op Ordinary Odd. Ik blogde om het bloggen. Ik vond het heerlijk om te schrijven; te fotograferen en gewoon mijn creativiteit te uitten. Door dat plezier heb ik het vol gehouden; en kan ik nu (meer dan 2 jaar later) dit artikel online zetten op dezelfde blog. Wanneer ik het niet leuk zou vinden om te schrijven, fotograferen of filmen; dan zou ik het nooit hebben volgehouden.

Hoe meer tijd je investeert: hoe beter het resultaat

Dit is misschien een tip die heel erg voor de hand ligt. Het is voor vrijwel alles wat je probeert te bereiken in het leven wel zo dat wanneer je meer tijd investeert; je ook meer resultaten boekt. Toch is het iets waar ik pas het afgelopen jaar echt achter ben gekomen.

Ik bedoel namelijk niet alleen dat je tijd moet investeren in het schrijven van je artikelen, het maken van je foto’s en filmpjes en het bewerken hiervan. Ik bedoel ook de tijd die je besteed om in contact te komen met andere bloggers. Ook de tijd die je besteed om je blog onder de mensen te brengen. Je kunt nog zulke leuke artikelen maken, met nog zulke mooie foto’s: wanneer niemand van jou blog af weet dan zul je alsnog geen lezers krijgen.

Investeer in het lezen en reageren op artikelen van andere bloggers. Lees deze artikelen ook ècht en plaats een nuttige reactie. Niemand zal op jou reactie klikken als dit een standaard ‘Leuk artikel’ reactie is. Ook spammen van je eigen blog wordt niet gewaardeerd. Plaats een reactie die echt iets toevoegt: geef een extra tip, jou mening over het onderwerp of een ervaring die jij hebt. Op die manier worden mensen geboeid en klikken ze sneller verder.

Heb lak aan wat anderen van je denken

Zelf was ik in het begin van mijn blog echt heel erg onzeker wat mensen in mijn omgeving ervan zouden gaan vinden. Ik heb mijn blog dan ook pas na meer dan een jaar gedeeld met mijn omgeving. Dat bleek het beste te zijn wat ik heb gedaan in mijn hele blog-carrier. Er viel een hele last van mijn schouders.

Doordat ik niet meer constant bang was voor reacties van anderen durfde ik opener te zijn. Ik heb het nu soms met mensen over mijn blog; zonder gelijk heel onzeker te worden en bang te zijn dat ze het gek zullen vinden dat ik mijn leven zo op het internet zet. Daarnaast zorgt het ervoor dat ik mijn blog nu ook op mijn social media kan delen en dit zorgt weer voor traffic. Kortom: heb lak aan de mening van anderen. Jij vind bloggen leuk, en daar gaat het om.

blogtips

Investeer in goede apparatuur

Sinds ik mijn spiegelreflex camera heb is de kwaliteit van mijn foto’s en filmpjes zo ontzettend ver omhoog gegaan. Ik zeg niet dat je meteen de duurste camera moet gaan kopen wanneer je net begint: kijk eerst of het bloggen wel echt iets voor je is. Maar weet je zeker dat je verder wilt met je blog? Dan is het het zeker waard.

Waar ik in heb geïnvesteerd? Een spiegelreflexcamera, een vlogcamera, softboxen, bewerkingsprogramma’s en een goed statief. Natuurlijk wil ik nog altijd meer: zo wil ik op het moment heel graag de Canon 50mm 1.8 lens heel erg graag aanschaffen.

Het investeren alleen is niet genoeg. Je kunt nog zo een mooie camera hebben en zo een goed bewerkingsprogramma: wanneer je niet weet hoe je er mee om moet gaan dan heb je er nog niets aan. Investeer daarom ook tijd in het uitzoeken hoe alles werkt. Oefen net zo lang tot jij helemaal tevreden bent en blijf jezelf alsmaar ontwikkelen. Je kunt als blogger niet stilstaan: ontwikkeling is ontzettend belangrijk.

Vind een ritme dat bij jou past

Ik begon ooit met 2 artikelen in de week. Inmiddels plaats ik 3 artikelen en 2 filmpjes per week. Deze ontwikkeling heeft 2 jaar lang geduurd en op dit moment ben ik heel erg blij met het uploadschema dat ik op het moment heb. Wanneer ik straks weer naar school ga zal het misschien niet meer geschikt zijn; en moet ik veranderen. Maar dat maakt niet uit: zolang het voor mij maar werkt.

Veel bloggers voelen de druk om iedere dag iets online te zetten. Dat doen ‘de grote bloggers’ en dus zal dat wel aanslaan. Dat klopt: hoe meer je online zet hoe meer kans je hebt dat mensen op jou blog terecht komen. Je hebt tenslotte meer artikelen online staan waar mensen toevallig op terecht kunnen komen tijdens een zoekopdracht. Toch hoeft dagelijks bloggen niet perse te werken voor jou.

Wanneer jij eigenlijk de tijd niet hebt voor zoveel artikelen en dus je artikelen gaat afraffelen dan zul je heus niet sneller groeien. Ja, je hebt veel artikelen online staan en meer mensen zullen je blog vinden. Of ze ook zullen blijven hangen op je blog wanneer je alleen maar afgeraffelde artikelen online hebt staan is iets anders. Waarschijnlijk niet. Daarom kun je beter 1 of 2 keer per week uploaden; en dan met goede content waar je zelf 100% achter staat. Op die manier kun jij trots zijn op je werk en zullen de mensen die op jou blog terecht komen beter weten wat ze te verwachten staat.

 

En dan waren dit alweer mijn 5 beste blogtips. Ik ben zelf nog alles behalve een expert; maar kan toch zeker wel zeggen dat dit tips zijn waar ik zelf heel erg veel aan heb gehad. Mocht jij nou nog een goede tip hebben voor je mede-bloggers: laat deze dan vooral achter in de reacties! Zo helpen we elkaar weer een eindje op weg.

 

14 Comments

 • Sonja 6 februari 2017 at 10:52

  Fijne tips! Dat vertellen aan de buitenwereld is voor mij wel nog steeds een dingetje… Steeds wat meer mensen weten het nu, maar ik vind het nog steeds allemaal ontzettend eng. Ik wil er graag vanaf, maar ik weet gewoon ook niet hoe! Ik ben aan de ene kant ontzettend trots op mijn blog, en toch ben ik bang voor wat anderen ervan vinden. Misschien heb ik gewoon toch nog wat meer tijd nodig:)

  • Irina 6 februari 2017 at 19:51

   Ik snap precies wat je bedoelt: dit had ik eerst ook heel erg. Maar geloof me: zowel jij als je blog doen er goed aan om het te delen met je omgeving! 😉

 • Inaya 6 februari 2016 at 12:27

  Leuke tips…

 • Linda 1 februari 2016 at 19:47

  Leuk om te lezen, en sommige tips zijn misschien wel een open deur maar soms is het fijn om het toch zwart op wit te zien. Sommige dingen nemen wij voor lief of vergeten wij in de loop van de tijd. Bedankt voor de reminder!

 • Dorien | MissAislynn 16 januari 2016 at 02:23

  Handige tips! (En nu moest ik echt mijn best doen om niet te zeggen “leuk artikel”, hihi)

 • Bodi 14 januari 2016 at 19:11

  Hele fijne tips, heb ik zeker wat aan!

 • Marguerita 14 januari 2016 at 15:54

  Ik probeer ook dagelijks te bloggen. En hoewel ik er van mezelf niet perse aan vast hoef te houden, vind ik het eigenlijk wel leuk. Het levert ook hogere maandelijkse bezoekcijfers op en gemiddeld bekijken mijn bezoekers zo’n 3 a 4 artikelen per bezoek. Wie de ene dag even niet kon lezen, blijkt dat dus op een andere dag toch in te halen. Leuk om te zien welke artikelen er elke dag bekeken worden.

  • Irina 14 januari 2016 at 16:38

   Dat lijkt me inderdaad het leuke aan dagelijks artikelen plaatsen! Het moet alleen wel in je planning passen; en dat doet het helaas (nog) niet bij mij.

 • Riko Winter 14 januari 2016 at 13:32

  Ergens heb ik het doel gesteld om elke dag te plaatsen. Dat hoeft geen blog te zijn, maar kan ook een artikel bevatten. Ik interview redelijk veel mensen omdat ik dat boeiend vind en graag de persoon of het onderwerp weergeef in tekst. Ik merk echter wel dat het veel tijd kost en het me nu wel lukt, maar zodra de drukte weer aanbreekt ik dat misschien niet meer opbreng. Iets om over na te denken dus!

  Ik herken me enorm in jouw stuk over ‘Lak hebben aan wat anderen denken’. Daar heb ik me ook overheen gezet. Ik denk dan: Reacties krijg je toch, en mensen hebben nu eenmaal de rare behoefte om alleen het negatieve te spuien maar dat kan ook juist weer positief werken: meer reacties en ‘reuring’.

  http://writtenbyrikowinter.nl/verbinding-van-een-gummetje-aan-een-potlood/

 • Sija 14 januari 2016 at 11:56

  Handige tips 🙂 Ik ben aan het ondervinden welk ritme het beste bij me past, alles zal op een gegeven moment wel op zijn plekje vallen! Oefening baart kunst. <3

  • Irina 14 januari 2016 at 13:23

   Zeker! Probeer het uit net zo lang tot je er helemaal tevreden over bent ^^

 • Floor 14 januari 2016 at 11:04

  Wat een handige tips! 🙂

 • Mariska 14 januari 2016 at 10:28

  Goede tips! Ik merk dat kwaliteit van inhoud echt verschil maakt. Maar soms is het ook lastig inschatten wat lezers nu willen.

  • Irina 14 januari 2016 at 13:22

   Zeker. Vaak bedenk ik me dan dat ik gewoon moet schrijven wat ik leuk vind: mijn lezers lezen mijn blog tenslotte omdat ze een klik met mij voelen.

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×