22 Dingen die ik leerde in 22 jaar

22 Dingen die ik leerde in 22 jaar

7 juni 2018 6 Comments

It’s my birthday! Vandaag word ik alweer 22 jaar en dat leek me het perfecte moment om een artikel te plaatsen met 22 dingen die ik de afgelopen 22 jaar heb geleerd. Ik weet dat ik veel jongere lezers heb en wat zou ik deze dingen graag eerder geweten hebben. Speciaal voor jullie dan ook weer eens een persoonlijk artikel met een heleboel levenslessen uit mijn eerste 22 levensjaren.

1… Je kunt niet iedereen blij maken, en dat is prima. Hoe graag je ook wilt dat zowel je vrienden, je ouders, je docenten, en eigenlijk iedereen die je kent blij met je is: het gaat niet. Er zal altijd iemand zijn die het niet eens is met de manier waarop je iets doet en dat is doodnormaal. Je hoeft niet iedereen blij te maken: alleen jezelf.

2… Je kunt dingen ook anders aanpakken dan dat er van je verwacht wordt. Basisschool, middelbare school, studeren, werken, trouwen, kinderen, etc. Het leven lijkt soms zo ongeveer voor je uitgestippeld. Wat nu als ik je zou vertellen dat je ook andere keuzes mag maken? Als jij graag eerst wilt gaan reizen voor je gaat werken: doe het! Liever een tussenjaar na de middelbare school? Go for it! Je kunt dingen ook anders doen dan ‘gewoon’.

3… Het is niet erg als je niet weet wat je wilt. Dit overkomt iedereen wel eens. Denk er gewoon nog wat langer over na of stop juist met tobben. Wedden dat jouw keuze ineens duidelijk wordt wanneer je stopt met nadenken?

22 Dingen die ik leerde in 22 jaar

4… Tijd voor jezelf nemen is niet egoïstisch. Zeg gewoon eens nee tegen dat avondje stappen met vriendinnen omdat je graag een Netflix avondje met jezelf wilt houden. Het is niet erg om tijd voor jezelf te willen. Sterker nog: het is hartstikke gezond.

5… Verandering is niet altijd iets slechts. Geloof me: niemand houdt van verandering. Toch is het niet altijd iets slechts. Zo ben ik heel erg blij wanneer iemand me vertelt veranderd te zijn. Ik kom immers uit een periode waarin ik mezelf tot overspannenheid heb gedreven: in dit geval is het heel erg goed en juist belangrijk dat er een verandering plaatsvindt.

6… Wanneer je iets eng vindt, is het vaak juist hetgeen dat je moet doen. Krijg je al buikpijn bij het idee om iets te doen? Doe het! Deze sprong in het diepe is vaak het beste dat je kunt doen. Je pusht jezelf en doet nieuwe ervaringen op. Mocht het niets worden dan heb je in ieder geval weer iets geleerd.

22 Dingen die ik leerde in 22 jaar

7… Maak altijd je eigen keuzes, wat anderen daar ook van vinden. Heb soms gewoon schijt aan de mening van anderen, want er zal altijd iemand zijn die jouw idee verschrikkelijk vindt. Luister naar iemands argumenten, maar zorg er wel voor dat je de mening van een ander jouw keuzes niet laat beïnvloeden. Doe wat goed voelt.

8… Praten over moeilijke dingen is lastig, maar wel belangrijk. Ik zet dit punt echt niet voor niets in deze lijst: dit is iets waar ik nog altijd moeite mee heb. Het is soms zo veel makkelijker om iets gewoon weg te stoppen en te doen alsof het er niet is. Daardoor wordt het echter alleen maar erger en erger, tot je als het ware ontploft. Praat met iemand over wat je bezig houdt: het lucht echt op.

9… Het is oke om nee te zeggen. We zeggen allemaal maar al te makkelijk ja, maar nee zeggen is vaak een groot probleem. Hoe lief het ook is om iedereen om je heen te willen helpen: help jezelf ook eens en zeg gewoon nee wanneer iets je niet goed uitkomt. Mensen waarderen het als je eerlijk bent en zullen heus niet boos worden.

22 Dingen die ik leerde in 22 jaar

10… Je kunt beter één of twee goede vrienden hebben, dan een hele groep die er niet is wanneer je ze nodig hebt. Waar iedereen vroeger populair wilde zijn blijkt hoe ouder je wordt steeds meer dat een grote groep vrienden echt niet alles is. Je kunt beter één goede vriend(in) hebben waar je alles bij kwijt kunt en die er door dik en dun voor je is, dan dat je een hele vriendengroep hebt die je laat vallen wanneer je ze nodig hebt.

11… Zorg goed voor je lichaam: het is niet te vervangen. Hiermee bedoel ik overigens niet dat je 5 keer in de week in de sportschool moet gaan staan en nooit meer taart mag eten. Zorg alleen wel voor balans. En daarnaast: wees niet te streng voor jezelf en houd van je lichaam zoals het is. Een paar kilo meer of minder maakt echt niet uit zolang jij je er niet te veel druk om maakt.

12… Je weet niet wat er in iemand anders zijn/haar leven speelt. Wees aardig. Mensen laten niet snel weten wat er fout gaat in hun leven, zeker niet wanneer je niet goed bevriend bent. Beoordeel dan ook niet te snel wanneer iemand chagrijnig uit de hoek kan komen o.i.d. Wie weet wat er in hun leven speelt waar jij niks van af weet.

22 Dingen die ik leerde in 22 jaar

13… Aan alles komt een eind. Zowel aan de goede dingen als aan de slechte. Zorg dus dat je alles uit de goede momenten weet te halen. Maar bedenk je wanneer je door een slechte periode gaat ook dat ook die weer voorbij zal gaan.

14… Geld is bijna altijd de oorzaak van een probleem. Hoe naar het ook klinkt: bijna altijd wanneer je een echt probleem tegen komt is geld het probleem. Denk aan het betalen van je studie, hoe je je huis moet betalen, waar je eten vandaan haalt, of je een baan kunt vinden, etc. Keuzes maken in dit soort situaties is vaak lastig, omdat je hart en je hoofd je verschillende dingen vertellen.

15… Altijd bezig zijn is geen garantie voor succes/status/etc. Het lijkt tegenwoordig wel mode om altijd maar bezig te moeten zijn. En waarom? Is het een garantie voor succes? Vinden mensen je beter/leuker/wat dan ook omdat je altijd bezig bent? Het antwoord is nee. Neem dan ook gerust eens de tijd om niks te doen. Niks doen is ook goed.

22 Dingen die ik leerde in 22 jaar

16… Je hebt meer spijt van de dingen die je niet hebt gedaan, dan van de dingen die je wel hebt gedaan. Dus ga het doen! Neem die sprong in het diepte. Ga die droom achterna. Wanneer je het niet doet zul je er altijd spijt van hebben. Mocht het fout gaan? Dan heb je het in ieder geval geprobeerd.

17… De wereld is mooi: probeer er zo veel mogelijk van mee te krijgen. Waar ik vroeger op vakantie gaan verschrikkelijk vond (ja echt, ik ben raar: I know) wil ik nu het liefst zo veel mogelijk van de wereld zien. Ga erop uit: al is het maar binnen Nederland. Je wilt zo veel mogelijk gezien hebben: geloof me.

18… Het is oke om single te zijn. Hier schreef ik ooit al eens een compleet artikel over, omdat het soms wel lijkt alsof je niet goed genoeg bent in deze wereld wanneer je single bent. Het tegenovergestelde is waar: je bent goed genoeg en je moet vooral lekker genieten van deze periode. Wees niet bang dat je nooit iemand zal vinden, want ook jij vind op ten duur wel iemand. Ga er vooral niet naar op zoek en geniet van de vrijheid die je nu hebt.

22 Dingen die ik leerde in 22 jaar

19… Focus op je eigen geluk, voor je naar dat van anderen kijkt. Jouw geluk gaat altijd voor. Er is namelijk niemand die jouw geluk kan waarborgen behalve jijzelf. Daarnaast kun je anderen niet helpen wanneer je zelf niet goed in je vel zit. Zet jezelf dus altijd op de eerste plaats.

20… Een dier kan een even goede vriend zijn als een mens. Soms zijn het zelfs nog betere vrienden. Ze luisteren naar je, voelen het aan als je rot in je vel zit en zullen er altijd voor je zijn. Niet zo gek dus dat dieren vaak worden ingezet voor mensen met depressies/handicaps, etc.

21… You are going to get hurt. Je kunt alleen zelf bepalen door wie/wat dit gebeurt. Wie is het waard om door gekwetst te worden? Andere mensen zul je simpelweg uit je leven moeten halen, hoe hard dit ook klinkt.

22… Het leven is kort. Haal er dus alles uit dat je er uit wilt halen. Ga je dromen achterna, maak die wereldreis die op jouw bucketlist staat en leef je leven. Voor je het weet is het alweer voorbij.

6 Comments

 • Dieneke 9 juni 2018 at 08:41

  Mooi om te lezen hoe je gegroeid bent van klein meisje tot nu een vrouw, die door schade en schande wijs geworden is.
  Ik ben trots op je hoe je de afgelopen 22 jaar in woorden weet uit te drukken, met vallen en opstaan ben je er gekomen.
  Goed Irina!!! X

  • Irina 9 juni 2018 at 08:44

   Dankjewel Dieneke!

 • Ria 7 juni 2018 at 21:29

  Wat een mooi blog, Irina. kun je dit echt allemaal waarmaken / nakomen? Knap hoor. Ben het roerend eens met je levenslessen

  • Irina 7 juni 2018 at 21:59

   Of ik het allemaal iedere dag doe weet ik niet, maar het zijn wel dingen die ik heb geleerd en die ik in mijn achterhoofd houd in bepaalde situaties!

 • Joyce 7 juni 2018 at 16:07

  Happy birthdaaaaay! Wat een mooi lijstje heb je samengesteld en ik ben het helemaal mee eens.

  • Irina 7 juni 2018 at 20:02

   Thank yoouuuu <3

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×