10x Mijn favoriete self care momentjes

10x Mijn favoriete self care momenten

28 augustus 2019 1 Comment

Self care: een onderwerp dat mega belangrijk is en waar ik de afgelopen jaren steeds meer mee bezig ben. Door mijn burn-out heb ik steeds beter geleerd om tijd voor mezelf te nemen, te zorgen dat ik niet alleen fysiek maar ook mentaal goed voor mezelf zorg. In de loop van de tijd heb ik een aantal self care momenten ontdekt die voor mij het best werken om mijn hoofd leeg te maken en/of te ontspannen. Vandaag deel ik dan ook mijn 10 favoriete self care momenten met jullie.

10x Mijn favoriete self care momentjes

Unplug van social media

Wanneer ik merk dat ik me mentaal niet goed voel is de verleiding om gewoon doelloos te gaan zitten scrollen door social media heel erg groot. Toch merk ik dat wanneer ik mijn telefoon juist weg leg en even unplug van social media, dit me veel meer goeds doet. Social media kan je (zeker op zo’n moment dat je niet lekker in je vel zit) rot laten voelen over jezelf. Het kan je het gevoel geven dat je er niet toe doet of allerlei toffe dingen mist. Gelukkig heb ik dit niet meer zo vaak doordat ik alleen nog maar mensen volg die me inspireren en motiveren, maar alsnog vind ik het belangrijk om eens in de zoveel tijd even te unpluggen. Leg je telefoon weg en ga iets anders doen: je zult merken hoeveel goeds het je doet.

Neem een at-home spa avondje

Iets waar ik zelf enorm van kan genieten is het nemen van een ontspannen bad. Lekker even genieten van een heerlijke bath bomb van LUSH en verder niets anders hoeven. Mocht je nu geen bad hebben dan kun je natuurlijk ook gewoon een lekkere douche nemen of jezelf verwennen met je favoriete producten. Nagels lakken is ook zo’n ding wat ideaal is voor een self care moment: je kunt immers tijdens het drogen van je nagels niet zo veel doen waardoor je ‘verplicht’ bent tot rustig aan doen.

10x Mijn favoriete self care momentjes

Zet je favoriete serie/film op

Hoewel je van Netflixen niet zozeer oplaad vind ik het een heerlijk moment voor mezelf. Ik pak er wat lekkers bij, kruip lekker onder de dekens en vraag mijn kat of ze tegen me aan wil kruipen op bed. Vervolgens kun je jezelf verliezen in je favoriete serie of film en doet de rest van de wereld er even niet toe: heerlijk.

Lees een goed boek

Iets wat ik zelf eigenlijk veel te weinig doe is lezen. Vroeger las ik veel vaker en ook op vakantie verslond ik boeken als een gek. Inmiddels is het er een beetje bij in geschoten en moet ik mezelf af en toe echt even herinneren dat ik het vaker moet doen. Lezen is namelijk ontzettend goed voor je: of het nu boeken zijn over self care en zelfontwikkeling of fictie. Het feit dat je even niet bezig bent op een scherm en als het ware het boek in ‘getrokken’ wordt zorgt ervoor dat je hoofd even de tijd heeft om bij te komen en niet na hoeft te denken over alle dagelijkse bezigheden.

10x Mijn favoriete self care momentjes

Maak een wandeling

Een wandeling maken klinkt ontzettend suf, maar is ontzettend fijn wanneer je bijvoorbeeld in een writers block zit of juist een hoofd vol met gedachtes hebt. Wandelen werkt ontspannend, de frisse lucht die je binnen krijgt is goed voor je en je krijgt ook meteen weer wat beweging. Win, win, win dus! Vergeet niet dat je tijdens de wandeling je telefoon er niet bij pakt: anders werkt het alsnog niet.

Wees creatief

Een groot deel van mijn werk is creatief bezig zijn: ik maak foto’s en video’s, schrijf blog artikelen en captions voor mijn Instagram en ben dus eigenlijk de hele dag door wel creatief bezig. Toch is dit heel anders dan wanneer je gewoon creatief bezig bent om het creatief zijn zelf. Daarom zet ik mezelf er af en toe tot aan om ook naast mijn social media creatief bezig te zijn. Denk hierbij aan ontspannen bezig zijn in mijn bullet journal, dingen van me afschrijven of simpelweg een beetje tekenen. Je zult vanzelf merken hoe ontspannend het is om je creativiteit er op los te laten gaan.

10x Mijn favoriete self care momentjes

Maak je favoriete eten klaar

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik word zelf mega enthousiast van lekker eten. Wanneer ik lekker gegeten heb merk ik dan ook meteen dat ik beter in mijn vel zit. Lekker eten betekent overigens niet dat je er direct een zak chips bij moet pakken, maar maak juist je favoriete recept klaar wanneer je er doorheen zit. Voor mij is het vooruitzicht naar een lekker avondmaal altijd een mega fijne motivatie om nog even te knallen tijdens mijn dag, maar ook op het moment dat je er doorheen zit zelf even een lekkere lunch/snack voor jezelf klaarmaken werkt ontzettend fijn. Je krijgt voedingsstoffen binnen die je weer energie geven en het feit dat je hebt kunnen genieten van je favoriete maaltijd geeft mij eigenlijk altijd weer een boost.

Neem tijd voor je gevoelens

Een punt waar ik zelf nog veel mee bezig ben, omdat ik het lastig vind, is tijd nemen voor mijn gevoelens. Mijn eerste impuls wanneer ik me niet goed voel is altijd geweest om het weg te stoppen: te doen alsof het er niet is. Mega slecht. Hierdoor kun je de gevoelens niet verwerken en wordt het uiteindelijk alleen maar erger. Probeer dan ook eens per dag de tijd te nemen voor wat je voelt: of dit nu positieve of negatieve gevoelens zijn. Kijk waar je trots op bent en waar je van baalt: laat alle gevoelens er zijn. Het feit dat je ze toestaat zal ervoor zorgen dat de negatieve gevoelens eerder weg gaan en de positieve gevoelens alleen maar groter worden.

10x Mijn favoriete self care momentjes

Luister een podcast/self care playlist

Zelf ben ik nog nieuw in de wereld van podcasts, maar ik heb wel ontdekt dat ze mega fijn zijn om te ontspannen en tegelijkertijd aan je zelfontwikkeling te werken. Mijn eigen favoriet is de podcast van één van mijn favoriete YouTubers: Sierra Unfiltered. Hebben jullie tips voor podcasts? Laat ze zeker achter in een reactie want ik houd ervan om nieuwe te ontdekken!

Geen fan van podcasts? Dat kan natuurlijk ook. Toch heb ik een tip voor je om te luisteren: een self care playlist! Dit is mijn persoonlijke favoriet, vol met liedjes over body positivity en girlpower. Wanneer ik me minder voel zet ik deze playlist aan, begin mee te zingen met de liedjes en binnen no time sta ik ongegeneerd te dansen en mee te schreeuwen in mijn kamer. Ideaal wanneer je jezelf een oppepper wilt geven dus!

Ruim je omgeving op

Mijn laatste tip is om je omgeving op te ruimen. Dit klinkt totaal niet leuk en ontspannend, maar is mega belangrijk als het op self care neerkomt. Mijn kamer was vroeger altijd een rotzooi: ik had overal hopen met kleding liggen, mijn make-up lag verspreid over mijn complete bureau en hier rustig aan zitten werken was dan ook niet mogelijk. Sinds de verbouwing van mijn kamer heb ik mezelf echter aangeleerd om het allemaal opgeruimd te houden: dit geeft zo veel meer rust! Cliché maar waar: rustige omgeving staat gelijk aan een rustig hoofd. Merk je dus dat je hoofd overuren draait? Probeer je omgeving eens op te ruimen en merk het verschil. Je krijgt er sowieso een voldaan gevoel door als je alles hebt opgeruimd!


Dat waren dan alweer mijn 10 favoriete self care momentjes. Ik ben erg benieuwd wat jullie allemaal doen aan self care en of jullie nog tips hebben voor mij. Laat die dan ook zeker achter in een reactie!

10x Mijn favoriete self care momentjes

1 Comment

 • Tessa 28 augustus 2019 at 08:04

  wat een fijne en bruikbare tips

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Hii en welkom op IrinaTouw.nl: mijn persoonlijke website waar ik het heb over onderwerpen zoals lichaamsacceptatie, zelfliefde en mentale gezondheid. Hier vind je wekelijks video's terug die ik met veel liefde voor je maak. Kijk vooral rond!

  Irina

  GRATIS GIDS: DOWNLOAD NU

  Zelfverzekerd in bikini binnen 4 stappen
  ×